ΛΑΚΩΝΙΑ. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των αιρετών μέχρι την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου θα έχει ξεκινήσει η σταδιακή, μεταβατική, λειτουργία της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά την υπογραφή στην Τρίπολη, την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, της σχετικής τροποποίησης της σχετικής ΣΔΙΤ (Σύμβαση Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) μεταξύ της Περιφέρειας και της «Περιβαλλοντική Πελοποννήσου», εταιρείας μέλος του Ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Την εν λόγω σύμβαση υπέγραψαν ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο διευθύνων σύμβουλος της «Περιβαλλοντική Πελοποννήσου» Γιώργος Αγραφιώτης και ο ομόλογός του της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής Μανώλης Μαραγκουδάκης, παρουσία και του προέδρου του ΦοΔΣΑ Σταύρου Αργειτάκου.

Οι μονάδες του έργου ΣΔΙΤ οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί, είναι η Μονάδα Μεταβατικής Διαχείρισης στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας και ο Σταθμός Μεταφόρτωσης στην Νέα Κίο Αργολίδας. Σε ότι αφορά στη Λακωνία δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στην Μονάδα στη θέση Ξηροκάμπια Σκάλας ενώ όπως φαίνεται από τον νέο σχεδιασμό και τα στοιχεία της ΤΕΡΝΑ δεν υφίσταται θέμα δημιουργίας ΣΜΑ στη Σπάρτη.

Όπως παραδέχεται η ίδια η ΤΕΡΝΑ η δημιουργία ΣΜΑ και Μονάδων Μεταβατικής Διαχείρισης γίνονται με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι πως ξεκινά η Ολοκληρωμένη Διαχείριση χωρίς την Μονάδα στη Σκάλα αλλά και χωρίς ΣΜΑ στη Σπάρτη. Επίσης δεν έχουν δοθεί απαντήσεις για το πώς - με αυτά τα δεδομένα - θα λειτουργήσει το έργο, χωρίς εκτροπές στο κόστος (την στιγμή που η Λακωνία δεν έχει ΜΜΔ και ΣΜΑ) αλλά και πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι χωρίς να υπάρχει, τελικά, πλήρης λειτουργία του έργου.

Με το έργο να λειτουργεί σε ιδανικές καταστάσεις αποτρέπεται από την ταφή και θα αξιοποιείται τουλάχιστον το 65% των βιοαποδομήσιμων υλικών, θα εκτρέπονται από την ταφή 50.000 τόνοι υγρών αποβλήτων, ενώ θα παράγεται πράσινη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας παράλληλα την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 152.000.000 ευρώ (62.500.000 ευρώ επιδότηση ΕΣΠΑ), η οποία προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία:

  • τριών Μονάδων Μεταβατικής διαχείρισης (ΜΜΔ) και τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) συνολικής δυναμικότητας 200.000 τόννων τον χρόνο
  • τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)
  • δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)

Η δημιουργία ΜΜΔ στη Σκάλα Λακωνίας φαίνεται ότι ακυρώνεται ή αναβάλλεται επ αόριστον, αφού ακόμα και σήμερα πολίτες του δήμου Ευρώτα αντιδρούν έντονα στην κατασκευή της. Μπορεί η ΤΕΡΝΑ να τοποθετεί την ΜΜΔ (εργοστάσιο σκουπιδιών) ανάμεσα και μακριά από Γύθειο και Μολάους αλλά αποκρύπτει (από τον χάρτη) στην παρουσίαση του σχεδιασμού ότι το εργοστάσιο βρίσκεται «πάνω» σχεδόν στη Σκάλα!

Σε ότι αφορά τους ΣΜΑ αυτοί θα γίνουν μόνο σε Κορινθία και Αργολίδα, ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των μεταφορών από τους δήμους. Συνεπώς το ερώτημα που προκύπτει είναι πως θα εξυπηρετηθεί η Σπάρτη αφού, τελικά, δεν έχει ΣΜΑ ; Πόση είναι η χιλιομετρική απόσταση από την Παλαιόχουνη όπου θα οδηγούνται τα απορρίμματα του Δήμου Σπάρτης; Η μεταφορά θα γίνεται με αυτοκίνητα του Δήμου Σπάρτης ή του Εργολάβου Διαχείρισης; Το κόστος για τη μεταφορά ποιόν θα επιβαρύνει, τον Δήμο Σπάρτης ή τον Εργολάβο; Κατά πόσο θα αυξηθεί το κόστος;

Επίσης ερωτήματα που ανακύπτουν έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των απορριμμάτων από τους Δήμους Αν. Μάνης, Ευρώτα, Μονεμβάσιας και Ελαφονήσου.

Το έργο υλοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου και λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των δήμων. Οι πρακτικές που εφαρμόζονται στους δήμους της Λακωνίας είναι οι καλύτερες; Πως γίνεται εκεί η διαχείριση; Υπάρχει διαχωρισμός και ανακύκλωση στην πηγή;

Πρόκειται για ένα ερώτημα που δύσκολα βρίσκει απάντηση. Κατά πόσο, δηλαδή, αποδίδει η ανακύκλωση στους Δήμους της Λακωνίας; Υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν αν η ανακύκλωση έχει προχωρήσει και τι αποφέρει συγκεκριμένα στους δημότες αλλά και στο ζητούμενο που είναι η επίτευξη της κυκλικής οικονομίας;

Όλα αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν με τεκμηριωμένα στοιχεία πριν αρχίσει - έστω σταδιακά - ο πολύκροτος Σχεδιασμός Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Γιατί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία επιδοτεί το 41% του έργου και δεν θα επέτρεπε την «κουτσή» λειτουργία του.

Στις φωτογραφίες στιγμιότυπα από την Σπάρτη στις 4 Φεβρουαρίου αλλά και από έναν υποδειγματικό ΣΜΑ που ποτέ δεν έγινε και δεν λειτούργησε ποτέ στον δήμο Σπάρτης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις