ΣΠΑΡΤΗ. Όπως μας ενημερώνει η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών, στη ΒΑ Ουκρανία, υπάρχει ένα μικρό, γραφικό χωριό, με το όνομα «Νέα Σπάρτη» (Нова Спарта, στα ουκρανικά).

Μια ιστορία θα σας πω για τη «Νέα Σπάρτη», των 32 κατοίκων…

Μέχρι στιγμής η «Νέα Σπάρτη» βρίσκεται σε ουκρανικό έδαφος και, συγκεκριμένα, στη γειτνιάζουσα με τη Ρωσία περιφέρεια Sumy (Сумська, στα ουκρανικά).

Το χωριό αριθμεί μόλις 32 κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2020, και η ιστορία του ξεκινά από το 1926. Μέχρι τις 5 Μαρτίου 1943 το μαρτυρικό αυτό χωριό ονομαζόταν «Σπάρτη», αλλά κάηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς κατακτητές κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και, μετά την ανοικοδόμησή του, μετονομάστηκε σε «Νέα Σπάρτη».

Δυστυχώς, ύστερα από την εκτέλεση των 87 κατά βάση νέων αντρών και γυναικών εκείνη την αποφράδα ημέρα, η παρακμή του χωριού ήταν σταδιακή και αδιάκοπη, ώσπου σήμερα να αποτελεί έναν ολιγάριθμο οικισμό, ενταγμένο διοικητικά στο μεγαλύτερο γειτονικό χωριό Zhykhiv (Жихівська, στα ουκρανικά).

«Προστάτιδα» της Νέας Σπάρτης φέρεται να είναι η Παναγία, καθώς ο μοναδικός ιερός ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στην Αγία Σκέπη της Θεοτόκου (Покрова Богородиці, στα ουκρανικά).

  • Μια προσπάθεια της Εταιρείας Σπαρτιατικών Σπουδών

Η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό τη συγκέντρωση πληροφοριών για τους οικισμούς (πόλεις, συνοικίες, χωριά κ.ο.κ.) ανά την υφήλιο που φέρουν το όνομα «Σπάρτη» ή φιλοξενούν στοιχεία της σπαρτιατικής ιστορίας (αγάλματα, εκθέματα κ.ο.κ.) με σκοπό τη «σύνδεση» των κατοίκων των εν λόγω περιοχών μαζί μας και την προβολή της πόλης μας σε διεθνές επίπεδο.

«Στενάχωρο»

«Είναι τουλάχιστον στενάχωρο ότι ανακοινώνουμε στους πολίτες της Σπάρτης αυτή μας τη δράση (σ.σ. παρόμοιες απόπειρες/δράσεις έχουν προηγηθεί στο παρελθόν από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της πόλης μας), η οποία βρίσκεται ακόμη σε πρωτόλειο στάδιο, με αφορμή τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία», λένε από την Εταιρεία.

  • «…Αδήριτη ανάγκη για οικονομική υποστήριξη και βοήθεια προς τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινότητας»

Και προσθέτουν:

«Σήμερα το πρωί, με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κατορθώσαμε να επικοινωνήσουμε με τον πρόεδρο του γειτονικού χωριού, κ. Artemenko Alexander Ivanovich (Артеменко Олександр Іванович, στα ουκρανικά), ο οποίος μας ενημέρωσε ότι όλοι οι κάτοικοι του οικισμού είναι καλά στην υγεία τους και δεν έχουν βιώσει -ακόμη τουλάχιστον- τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής, αφού δεν αποτελούν κάποιας στρατηγικής σημασίας περιοχή.

Ωστόσο, όπως είναι κατανοητό, σε μια περίοδο πολέμου πάντα υφίσταται η αδήριτη ανάγκη για οικονομική υποστήριξη και βοήθεια προς τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινότητας, αφού τα διαθέσιμα χρήματα είναι λιγοστά και σιγά-σιγά εξαντλούνται.»

  • Συγκέντρωση χρημάτων από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και την Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών για βοήθεια προς τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινότητας

Για αυτό τον σκοπό, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, αναγνωρίζοντας την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, απευθύνει κάλεσμα στον κόσμο για συγκέντρωση χρημάτων.

  • Το ποσό που θα συγκεντρωθεί, θα ενισχύσει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλει ο Ουκρανικός Ερυθρός Σταυρός για να συνδράμει τους πληγέντες σε όλη την χώρα.

Συγκεκριμένα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και, κατ’ επέκταση, και η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών, απευθύνουν έκκληση σε όσους επιθυμούν να συνεισφέρουν οικονομικά, να καταθέτουν τις δωρεές τους στον κάτωθι τραπεζικό λογαριασμό:

  • Τράπεζα: EUROBANK
  • Δικαιούχος: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
  • Αρ. Λογ/σμού: 0026.0240.30.0201205013
  • IBAN: GR2602602400000300201205013
  • Όλες οι καταθέσεις θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη «Ουκρανία».
  • Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα: 210 36 09 825- 210 36 11 425 ή να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού redcross.gr.
  • Η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών, με σχετική ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, δώρισε τις ετήσιες συνδρομές των μελών της για τα έτη 2021 και 2022.

Η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών, εύχεται ολόψυχα η περιπέτεια των «Νέων Σπαρτιατών», όπως και του συνόλου του ουκρανικού λαού, να τελειώσει σύντομα και με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους ίδιους και για την πατρίδα τους!

Ας αναφερθεί πως λίγα χιλιόμετρα νοτίως της Νέας Σπάρτης της Ουκρανίας, βρίσκεται, εντός της Ρωσίας, ο οικισμός «Σπάρτη» (Спарта - Карачаево-Черкесия, στα ρωσικά), ο οποίος δημιουργήθηκε από Έλληνες πρόσφυγες του Πόντου και κατοικείται ακόμη και σήμερα από ελληνόφωνους πολίτες.

Από την Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών διευκρινίζουν:

«…Δεν σκοπεύουμε να υπεισέλθουμε σε κανενός είδους πολιτικής ή άλλης ανάλυσης του πολέμου στην Ουκρανία και παρακαλούμε η συζήτηση να περιοριστεί στο ανθρωπιστικό πεδίο.

Ας μην μας τυφλώσουν τα γνωστά πάθη και οι διαχωρισμοί σε στρατόπεδα υποστηρικτών του ενός ή του άλλου, και ας θυμηθούμε αυτό το σπάραγμα σοφίας που μας παρέδωσε προ αιώνων ο Ηρόδοτος:

“Κανείς δεν είναι τόσο ανόητος ώστε να προτιμά τον πόλεμο από την ειρήνη. Γιατί στον καιρό της ειρήνης τα παιδιά θάβουν τους γονείς, ενώ στον καιρό του πολέμου οι γονείς θάβουν τα παιδιά τους.”

(Οὐδεὶς γὰρ οὕτω ἀνόητός ἐστι ὅστις πόλεμον πρὸ εἰρήνης αἱρέεται· ἐν μὲν γὰρ τῇ οἱ παῖδες τοὺς πατέρας θάπτουσι, ἐν δὲ τῷ οἱ πατέρες τοὺς παῖδας.)»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις