ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. Με τον τοπογράφο μηχανικό Σωτήρη Διαμαντά από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μονεμβασίας , την αρχαιολόγο Γιώτα Σκάγκου και τον υπάλληλο της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Παναγιώτη Σκάγκο, βρέθηκε ο αντιδήμαρχος ΔΕ Μονεμβασίας Σταύρος Χριστάκος, κατά την εργασία τοπογραφικής αποτύπωσης των αρχαιοτήτων που εμφανίζονται εκατέρωθεν του δρόμου Γέφυρα – Κάστρο Μονεμβασίας.

Από τη βυζαντινή περίοδο

Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει μεγάλος αριθμός στοιχείων από σπίτια, στέρνες, βυρσοδεψία («ταμπακαριά») - κυρίως της βυζαντινής περιόδου.

Η αρχική θέση του δρόμου ήταν βόρεια στην πλαγιά του βράχου και κατέληγε στην κεντρική πύλη, λίγα μέτρα πριν από το πλάτωμα, στο σημείο που είναι σήμερα ο Υποσταθμός της ΔΕΗ.

Λίγα μέτρα πιο πριν - περίπου 70 μέτρα από τα τείχη- βρισκόταν το Κοιμητήριο των Τούρκων καθώς και η διασταύρωση του δρόμου με αυτόν που οδηγούσε στην βόρεια πύλη .

Όταν στα τέλη του 19ου αιώνα διαμορφώθηκε ο κεντρικός δρόμος που συνδέει τη Γέφυρα με την Κεντρική Πύλη στην σημερινή του θέση, κατεδαφίστηκε το σύνολο των κτηρίων που υπήρχαν κατά μήκος του δρόμου.

«Στην επόμενη φάση μετά την σημερινή αποτύπωση θα πραγματοποιηθεί από τον Δήμο Μονεμβασίας, καθαρισμός και απομάκρυνση των φερτών υλικών από όλα τα κτηριακά ευρήματα», ανέφερε ο Σταύρος Χριστάκος.

Και προσθέτει για τη μελέτη:

«…Έχει χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με 100.000 € με προσωπικό ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη Π. Νίκα και των αντιπεριφερειαρχών Θοδωρή Βερούτη και Νίκωνα Τζινιέρη, μετά από αίτημα του Δήμου μας και εκπονείται στα πλαίσια προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δήμου Μονεμβασίας και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνων .

Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και προβλέπει απομάκρυνση της ασφάλτου , την κατασκευή οδοστρώματος με αδρανή στοιχεία πέτρας ώστε να συνάδει με τα λιθόστρωτα καλντερίμια του Κάστρου.

Στην πλευρά της θάλασσας θα κατασκευαστεί πεζοδρόμιο με πρόβολο πλάτους άνω των 2 μέτρων με φωτισμό του δρόμο.

Το πεζοδρόμιο θα είναι υπερυψωμένο κατά 15 εκατοστά από το οδόστρωμα.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις