ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Επισκέψεις στον Ταΰγετο, διαδικτυακές εκδηλώσεις ,εκδόσεις, πολιτιστικά δρώμενα και ένα «μουσικό παντοπωλείο» είναι μια μικρή περιγραφή της σύστασης και του περιεχομένου του νέου επιμορφωτικού και ερευνητικού κύκλου με τίτλο «Ηχοτοπία του Ταϋγέτου» που συντονίζεται από την Ορεινή Ακαδημία Ταϋγέτου και θα διαρκέσει έως και τον Οκτώβριο. Όσοι ενδιαφέρονται να έχουν συνεχή ενημέρωση και να λαμβάνουν προσκλήσεις συμμετοχής σε κάθε δράση, μπορούν να πατήσουν ΕΔΩ.

Ο Ερευνητικός και Επιμορφωτικός Κύκλος «Ηχοτοπία του Ταϋγέτου», με υπότιτλο «από τον ηχητικό γραμματισμό ως την κυκλική οικονομία», υλοποιείται από την Ορεινή Ακαδημία Ταϋγέτου με κοινή διοργάνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας δια της Κοινότητας Αλαγονίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας. Έχει συνεργαζόμενους φορείς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Πελοποννήσου, το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Καλαμάτας, την Ελληνική Εταιρεία Ακουστικής Οικολογίας και το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, ενώ τελεί υπό την Αιγίδα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Συμμετέχουν διδάσκοντες από τα πανεπιστήμια (αλφαβητικά): Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Στον Κύκλο «Ηχοτοπία του Ταϋγέτου» συνεργάζονται εννέα ακόμη δίκτυα, δομές και έργα της Δημόσιας Εκπαίδευσης, μεταξύ αυτών το Μουσείο Γραμματισμού, το πρόγραμμα ανάδειξης περιοχών με προνομιακά ηχοτοπία «Διάφανες Σημαίες», και το υπό ανάπτυξη Διεθνές Δίκτυο για τον Ήχο στην Εκπαίδευση (International Network for Sound in Education – INSE) ενώ ως προς τις επιστημονικές προδιαγραφές έρευνας και καινοτομίας συνάδει με αυτές της μελέτης για το Ερευνητικό και Επιμορφωτικό Κέντρο Ταϋγέτου, του οποίου η ανάπτυξη είναι σε εξέλιξη.

Η μελέτη των «ηχοτοπίων» γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη τόσο εγχώρια όσο και στο εξωτερικό, ενώ στον κύκλο «Ηχοτοπία του Ταϋγέτου» συνεργάζονται ακαδημαϊκοί διδάσκοντες από οκτώ πανεπιστήμια της χώρας που ερευνούν τις επιστήμες του Ήχου, της Μουσικής και του Περιβάλλοντος και θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην αειφορία, την κλιματική ουδετερότητα, την κυκλική οικονομία και τον ηχητικό γραμματισμό.

Οι μαθητικές, φοιτητικές, σπουδαστικές και παιδαγωγικές ομάδες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, θα έχουν την ευκαιρία αν το θελήσουν να παρακολουθήσουν βιωματικά τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου κύκλου, με πολλαπλά οφέλη τόσο για τους ίδιους όσο και για την κοινωνία/επιστήμη/οικονομία/τουρισμό κ.α.

Μάλιστα, ήδη έχουν λάβει χώρα μερικές πιλοτικές δραστηριότητες με αυτό που ξεχωρίζει να μην είναι άλλο από το βιωματικό εργαστήριο «Ήχος και Κυκλική Οικονομία» που πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου στην Αλαγονία, για το Γενικό Λύκειο Θουρίας και το φιλοξενούμενο του «Liceum Ogolnoksztalcace Centrum Szkot Mundurowych Zamosc» από την Πολωνία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Transnational mobility of pupils project» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κύκλος θα έχει ως συμβολική εκκίνηση την 27η Απριλίου 2022, που έχει οριστεί και ως η «Διεθνής Ημέρα ευαισθητοποίησης για το θόρυβο» (International Noise Awareness Day), όπως συμβαίνει κάθε τελευταία Τετάρτη του Απριλίου τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις