ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Στην Πελοπόννησο βρέθηκε ολόκληρο τον Ιούνιο του 2022, η iSea, υλοποιώντας 18 επιπλέον δράσεις παράκτιων και υποβρύχιων καθαρισμών, στο πλαίσιο του προγράμματος Προσφέρω, μιας προσπάθειας για καθαρότερες ελληνικές θάλασσες και ακτές.

  • Απομακρύνθηκαν 75 τόνοι απορριμμάτων σε 4 χρόνια!

Στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιείται από το 2018, έχουν πραγματοποιηθεί 200 υποβρύχιοι και παράκτιοι καθαρισμοί, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση περισσότερων από 75 τόνων απορριμμάτων από παραλίες και θάλασσες, σε όλη την Ελλάδα.

  • 300 εθελοντές

Για την επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 1.300 εθελοντές, ανάμεσά τους πολλά παιδιά σχολικής ηλικίας και δύτες, οι οποίοι παράλληλα ενημερώθηκαν για το ζήτημα των υδάτινων απορριμμάτων και τις ορθές πρακτικές μείωσής τους στην καθημερινότητά τους.

Στην Πελοπόννησο πραγματοποιήθηκαν,

Από την Πελοπόννησο απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 3,5 τόνοι απορριμμάτων συνολικά, με τη συμβολή περισσότερων από 140 εθελοντών και εθελοντικών ομάδων, ενώ συγκεντρώθηκαν δεδομένα για τα είδη και την ποσότητα των απορριμμάτων στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με τις οδηγίες και το πρωτόκολλο της Οδηγίας Πλαισίου για τη Θαλάσσια Στρατηγική.

Data

  • Στην Πελοπόννησο, το 87 % των απορριμμάτων στις ακτές και το 52 % των βενθικών απορριμμάτων που απομακρύνθηκαν, ήταν πλαστικά.

Πολυπληθέστερα απορρίμματα στις ακτές των παραπάνω περιοχών ήταν

  • τα πλαστικά κομμάτια και
  • τα φίλτρα τσιγάρων,

ενώ στον βυθό κυριαρχούσαν

  • τα πλαστικά μπουκάλια και
  • τα μεταλλικά τενεκεδάκια.

Μη μου ξυπνάς το παρελθόν!

Μεταξύ άλλων, δεν έλειπαν αντικείμενα που αποδεικνύουν τη διαχρονικότητα του ζητήματος, όπως

  • μια τηλεκάρτα που βρέθηκε στον βυθό του Ναυπλίου χρονολογούμενη από το 2002, καθώς και,
  • ένα πλαστικό τενεκεδάκι γιαουρτιού στο βυθό της Ελαφονήσου από το

Ευχαριστίες

«..Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία και την ενεργό συμμετοχή με στόχο τις καθαρότερες θάλασσες και ακτές τις Πελοποννήσου τους Δήμους, Ερμιονίδας, Μονεμβασιάς, Ελαφονήσου, Ναυπλίου, Ανατολικής Μάνης, Πύργου, Ανδραβίδας- Κυλλήνης, Πύλου- Νέστορος. Μεθώνης, Κατάκολου, Τριφυλίας, Ζαχάρως, Λεχαινών, τα Λιμεναρχεία και τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία Πόρτο Χελιού, Ναυπλίου, Νεάπολης Βοιών, Γυθείου, Κυλλήνης, Πύλου», λένε από την iSea.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις