ΠΥΡΓΟΣ. Μήνυμα ειρήνης αλλά και πολιτισμού, που μετέφεραν στον Πύργο μαθητές του 139ου ενιαίου σχολείου του Κιέβου της Ουκρανίας, οι οποίοι με τους συνοδούς τους φιλοξενούνται αυτή την εποχή στις κατασκηνώσεις της Ι.Μ. Ηλείας στη Σκαφιδιά, «υποδέχτηκε» ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος.

Την πρωτοβουλία για την παρουσία των Ουκρανών μαθητών στην πρωτεύουσα του Νομού είχε ο σύλλογος Ελληνοουκρανικής Φιλίας «ο Φάρος», δια του προέδρου του Μιχάλη Ροδόπουλου. Οι Ουκρανοί μαθητές που βιώνουν τη φρίκη του πολέμου, μετέβησαν στην κεντρική πλατεία, όπου κρατώντας τη σημαία της χώρας τους σε γιγάντιες διαστάσεις, θέλησαν να στείλουν ένα «ηχηρό» μήνυμα κατά του πολέμου.

Στην επίσκεψη στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, την αντιπροσωπεία από το σχολείο του Κιέβου υποδέχτηκε ο κ. Αντωνακόπουλος, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων πως από την περιοχή της Ουκρανίας ξεκίνησαν οι μεγάλες προσπάθειες για την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους: «Στον τόπο μας κατοικούν αρκετοί πολίτες της Ουκρανίας εδώ και πολλά χρόνια και μπορούν να σας πουν όταν συμβιώνουμε όλοι μαζί, χωρίς κανένα πρόβλημα. Σε αυτό τον δύσκολο καιρό που περνάτε, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στη στήριξη προς την Ουκρανία και θέλουμε να τελειώσει άμεσα ο πόλεμος, γιατί βέβαια κανένας πόλεμος δεν είναι καλός. Με τον κ. Ροδόπουλο έχουμε μια συνεργασία για τη δημιουργία συνθηκών καλής φιλοξενίας και υπάρχει ένας δραστήριος σύλλογος Ελληνοουκρανικής Φιλίας, ενώ πρόσφατα στην περιοχή μας είχαμε φιλοξενήσει Ουκρανούς μαζί με το Χαμόγελο του Παιδιού, στη γειτονική Βροχίτσα. Εμείς θα έλθουμε τις επόμενες μέρες στην κατασκήνωση της Σκαφιδιάς, θα φέρουμε αναμνηστικά δώρα στα παιδιά, για να θυμούνται ότι κάποια στιγμή της ζωής τους πέρασαν από αυτό τον τόπο που είναι η γενέτειρα των Ολυμπιακών αγώνων, ενώ κάποια άλλα θέματα θα τα τακτοποιήσουμε με τον κ. Ροδόπουλο», δήλωσε ο δήμαρχος Πύργου.

Ευχαριστίες για την υποδοχή και για το ενδιαφέρον

Λαμβάνοντας έπειτα το λόγο ο κ. Ροδόπουλος, ευχαρίστησε τον δήμαρχο κ. Παν. Αντωνακόπουλο για την υποδοχή των παιδιών και των συνοδών τους, καθώς και για το προσωπικό ενδιαφέρον του γύρω από την φιλοξενία των παιδιών, λέγοντας πως αυτό χαροποίησε ιδιαίτερα τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους, που ζήτησαν να τον επισκεφτούν προκειμένου να παρουσιάσουν και τις παραδοσιακές δράσεις τους στο σχολείο. «Σήμερα πήγαμε στην Αρχ. Ολυμπία και ήλθαμε κι εδώ, στον άνθρωπο - δήμαρχο, διότι σας γνωρίζω σαν γιατρό στην Πάτρα και ότι ζήτησα ανταποκριθήκατε άμεσα. Ακόμα και σαν δήμαρχος, ήδη το 2019 που είχα φέρει για πρώτη φορά τα παιδιά από την Ουκρανία στην κατασκήνωση, τα επισκεφτήκατε και τους δώσατε δώρα. Αυτό το έργο που γίνεται στην κατασκήνωση είναι καλό για την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή. Με τη βοήθεια του Μητροπολίτη μας κ. Γερμανού ο οποίος μας έχει παραχωρήσει την κατασκήνωση της Σκαφιδιάς και που χρόνια φέρνει από την Ουκρανία και Ρωσία παιδιά, θα συνεχίσουμε το έργο μας», τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας.

Στην άψογη φιλοξενία αλλά και διαρκή συμπαράσταση που βιώνουν οι μαθητές του Κιέβου στην περιοχή της Σκαφιδιάς, αναφέρθηκε μιλώντας εν συνεχεία, η διευθύντρια του 139ου σχολείου Κιέβου κ. Οξάνα Οσένκο: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Ροδόπουλο για τη φιλοξενία και εσάς δήμαρχε για την υποδοχή, η Ελλάδα είναι δεύτερο σπίτι μας με την μεγάλη ομορφιά και την ιστορία σας. Στην Ουκρανία έχουμε πόλεμο και κάποια από τα παιδάκια που είναι εδώ, δεν έχουν πλέον σπίτι… Και το σχολείο τους έχει καταστραφεί από τις βόμβες. Εσείς κ. δήμαρχε και ο κ. Ροδόπουλος είστε ο μοναδικός που μας δεχτήκατε, σας ευχαριστούμε για τη βοήθεια και την Ελλάδα για τη συμπαράσταση που μας δείχνει. Εμείς δεν ξέραμε που πάμε, αλλά επισκεφτήκαμε εσάς και τώρα που ήλθαμε γνωρίσαμε την ομορφιά της Ελλάδας, αλλά και την καλοσύνη των ανθρώπων κι ευχαριστούμε πάρα πολύ», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Οσένκο.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Σκαφιδιάς Αντώνης Αρβανίτης. Ακολούθησαν επί της πλατείας, ομιλίες καθώς και παραδοσιακοί χοροί της Ουκρανίας από τους μαθητές.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις