ΣΠΑΡΤΗ. Ένα «πρωτοποριακό Σύμφωνο κατανόησης και συνεργασίας» υπέγραψαν τη Δευτέρα (13/2) ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας και ο Δήμαρχος της πόλης Hue του Βιετνάμ, Vo Le Nhat στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, παρουσία του Le Hong Truong - πρέσβη του Βιετνάμ στην Ελλάδα και του Γαβριήλ Πετρίδη- Επίτιμου Πρόξενου του Βιετνάμ στην Ελλάδα.

  • Σκοπός του Συμφώνου

Σκοπός του συμφώνου είναι «…η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού, της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, της εκπαίδευσης και των ανταλλαγών επισκέψεων πολιτών».

Ο Δήμαρχος αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, τόνισε πως «…οι δύο λαοί έχουν κοινό χαρακτηριστικό το πάθος για την ανεξαρτησία τους» και ανέφερε πως «ο λαός του Βιετνάμ είναι αξιοθαύμαστος για τους αγώνες ανεξαρτησίας του αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη που έχει καταφέρει τα τελευταία 25 χρόνια».

O Π. Δούκας ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Επίτιμο Πρόξενο του Βιετνάμ στην Ελλάδα Γαβριήλ Πετρίδη για τη συνεισφορά και για τις ενέργειές του ώστε να ανοίξουν οι θύρες για τη συνεργασία των δύο πόλεων. Ανέφερε μάλιστα πως ο ίδιος είχε επισκεφθεί την Hue to 2008 σε επίσημη αποστολή της Ελληνικής Προεδρίας μαζί με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

  • Vo Le Nhat

Ο Vo Le Nhat με τη σειρά του ευχαρίστησε τον Π. Δούκα για την ένθερμη φιλοξενία που παρείχε ο Δήμος Σπάρτης στην αποστολή της πόλης Hue και πρόσθεσε πως «…η υπογραφή του Συμφώνου με τη Σπάρτη αποτελεί την 27η διεθνή συνεργασία» της ιστορικής πρωτεύουσας του Βιετνάμ.

Επισήμανε πως οι δύο πόλεις έχουν κοινό χαρακτηριστικό ότι διαθέτουν μνημεία μεγάλης ιστορικής αξίας και δήλωσε σίγουρος ότι «..η κληρονομιά από τη φιλία πενήντα και πλέον χρόνων ανάμεσα στην Ελλάδα και το Βιετνάμ θα γίνει ακόμα πιο δυνατή με την υπογραφή του Συμφώνου και θα αποτελέσει μια στερεή βάση για να προωθηθούν όλες οι δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν». Ο VoLe Nhat προσκάλεσε τον Δήμαρχο Σπάρτης να παρευρεθεί στο Πολιτιστικό Φεστιβάλ της Hue που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη άνοιξη, εγκαινιάζοντας έτσι τη συνεργασία των δύο πόλεων.

  • Γ. Πετρίδης

Ο Γ. Πετρίδης δήλωσε συγκινημένος και υπερήφανος για την υπογραφή του συμφώνου το οποίο θεωρεί πολύ σημαντικό και για τις δύο πόλεις τόσο σε πολιτιστικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο και πρόσθεσε πως είναι σίγουρος πως η συνεργασία θα είναι επιτυχής.

  • Le Hong Truong

Ο πρέσβης του Βιετνάμ στην Ελλάδα Le Hong Truong, δήλωσε πως νιώθει μια μεγάλη σύνδεση με την πόλη της Σπάρτης και ανάφερε ότι «οι δεσμοί της Ελλάδας και του Βιετνάμ είναι μακροχρόνιοι» και πως «έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στη συνεργασία για θέματα γεωργίας, τουρισμού και εκπαίδευσης και η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας επιβεβαιώνει αυτή την πρόοδο και θα δώσει ώθηση και στην περαιτέρω συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες».

  • Ακολούθησε η υπογραφή του συμφώνου και η ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο πόλεων.

Το πρωί της ίδιας ημέρας την αποστολή της πόλης Hue υποδέχτηκε η αντιδήμαρχος Γεωργία Ζαχαράκη και κατόπιν συνοδευόμενα από στέλεχος του Δήμου επισκέφθηκαν κατά σειρά την Οικία των Ψηφιδωτών, το άγαλμα και το κενοτάφιο του Λεωνίδα, το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού και το αρχαιολογικό Μουσείο.

Η επίσκεψη της Βιετναμέζικης αντιπροσωπείας ολοκληρώθηκε το πρωί της Τετάρτης (14/2) με συνάντηση στο γραφείο Δημάρχου στην οποία παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Σπάρτης ο πρέσβης του Βιετνάμ Le Hong Truong, οι αντιδήμαρχοι Χρήστος Κανακάκος, Γεωργία Ζαχαράκη, Γεωργία Δεδεδήμου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παναγιώτης Φλώρος, η πρόεδρος της Αναπτυξιακής ΑΜΚΕ των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα Βασιλική Πολυζωγοπούλου και επιχειρηματίες της περιοχής.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις