ΣΠΑΡΤΗ. Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε ο Όμιλος Ρητορικής του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος» στην προκριματική φάση των 7ων Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης Περιφέρειας Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (11/3) στην Καλαμάτα.

Τους 7ους Αγώνες Ρητορικής Τέχνης για μαθητές και μαθήτριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνασίων και Λυκείων) της Περιφέρειας Πελοποννήσου, συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου.

Στους αγώνες συμμετείχαν Σχολεία από τις Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας και Κορινθίας.

Οι διαγωνιζόμενοι συμμετείχαν στα εξής ρητορικά αγωνίσματα:

1. Διττοί λόγοι

Σε αυτό το ομαδικό ρητορικό αγώνισμα τριμελείς ομάδες μαθητών από διαφορετικά σχολεία καλούνται να επιχειρηματολογήσουν υπέρ ή κατά ενός θέματος.

2. Αυθόρμητος λόγος

Πρόκειται για έναν σύντομο αυτοσχέδιο λόγο, διάρκειας 3-4 λεπτών, που στηρίζεται κυρίως στη δημιουργική και τη συνειρμική σκέψη του ομιλητή. Ο στόχος είναι η τέρψη του ακροατηρίου!

3. Προτρεπτικός λόγος

Ο Προτρεπτικός Λόγος αποτελεί προσχεδιασμένη ομιλία μέγιστης διάρκειας 6 λεπτών. Ο ομιλητής έχει ως στόχο να προτρέψει / να πείσει το ακροατήριο για ένα θέμα που θεωρεί σημαντικό.

4. Νοηματική ανάγνωση

Στο αγώνισμα της Νοηματικής Ανάγνωσης ο ομιλητής καλείται να αναγνώσει απόσπασμα από μεταφρασμένο κείμενο Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας (διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά). Ο ομιλητής καλείται να αποδώσει το ύφος και το νόημα του κειμένου με ζωντανό και εκφραστικό τρόπο, αξιοποιώντας τη στίξη και δίνοντας έμφαση στην καθαρή άρθρωση, την ένταση και τη χροιά της φωνής, την έκφραση του προσώπου και την οπτική επαφή με το κοινό.

Κάθε συμμετέχων / ουσα μπορεί να λάβει μέρος στους διττούς λόγους και/ή σε ένα ατομικό αγώνισμα.

Τους/τις μαθητές/τριες προετοίμασαν, σε εβδομαδιαίες συναντήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, οι εκπαιδευτικοί Χριστίνα Κοτρότσου, φιλόλογος, υπεύθυνη του Ομίλου Ρητορικής του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος», και Χαριτίνη Αραπάκη, εκπαιδευτικός γαλλικής γλώσσας. Οι ίδιες εκπαιδευτικοί μαζί με μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, που για μία ακόμη χρονιά στήριξε την προσπάθεια, συνόδευσαν στην Καλαμάτα τους/τις διαγωνιζόμενους/ες μαθητές/τριες .

Κατά κοινή ομολογία, όλοι/ες οι διαγωνιζόμενοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και, με όπλο τη σωστή χρήση της γλώσσας και την ορθή εκφορά του λόγου, επιχειρηματολόγησαν για τη Δημοκρατία και τη σημασία της σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Ο στόχος της συνεργασίας μέσα από την οποία αναδεικνύεται και η ατομική προσπάθεια επετεύχθη στο έπακρο. Το Σχολείο απηύθυνε συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στον Όμιλο, σε όσα συμμετείχαν στους αγώνες και σε όσα προκρίθηκαν!

  • Προκρίσεις

Από το 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος» προκρίθηκαν − καταλαμβάνοντας μάλιστα την 1η θέση στη βαθμολογία της κατηγορίας τους − στους Τελικούς, που διεξήχθησαν το Σάββατο (18/3) στο Αμφιθέατρο «Ν. Πολίτης» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, στην Καλαμάτα, οι παρακάτω μαθήτριες/τες:

  • Προτρεπτικός Λόγος

Φλώρου Αθανασία (Γ΄ τάξη)

  • Αυθόρμητος Λόγος

Κουραντή Ζωή (Β΄ τάξη)

  • Εκφραστική Ανάγνωση

Καψάλη Κωνσταντίνα (Β’ τάξη)

  • Ομάδα Διττών Λόγων (Γ' Τάξη)

Ροζακλή Παναγιώτα

Λάζαρη Ευσαΐα

Φλώρου Αθανασία

Συκαρά Αδαμαντία

Φιλιππακόπουλος Παναγιώτης

Τελικοί – Σάββατο (18/3)

Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 διεξήχθησαν στην Καλαμάτα οι τελικοί των ατομικών αγωνισμάτων και οι ημιτελικοί του ομαδικού αγωνίσματος των «Διττών Λόγων», όπου πλέον διαγωνίστηκαν όσοι/ες μαθητές/τριες προκρίθηκαν από σχολεία όλης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Τα αποτελέσματα ήταν όντως εξαιρετικά!

  • Η Ζωή Κουραντή της Β΄ Τάξης κατέλαβε την 1η θέση στον «Αυθόρμητο Λόγο».
  • Η Αθανασία Φλώρου της Γ’ Τάξης κατέλαβε τη 2η θέση στον «Προτρεπτικό Λόγο».

Η Ομάδα των «Διττών Λόγων» προκρίθηκε και διαγωνίσθηκε στον Τελικό του αγωνίσματος με το «Νέο σχολείο Άργους». Ο Τελικός διεξήχθη την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023.

  • Το 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος» κατέλαβε τη 2η θέση στην Πελοπόννησο!

Η Ομάδα των «Διττών Λόγων» (Γ' τάξη)

«Συγχαρητήρια σε όλες/ους τις μαθήτριες/ες, στην υπεύθυνη του Ομίλου, κυρία Χριστίνα Κοτρότσου, και στην κυρία Χαριτίνη Αραπάκη, που επίσης συμμετέχει στο πρόγραμμα», ανέφεραν από το 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης..

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις