ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ. Όπως έγινε γνωστό ξεκινά τη Δευτέρα (24/4) η κορυφαία διακλαδική πολυεθνική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων «Ηνίοχος», η οποία έχει προγραμματισθεί εδώ και καιρό και όπως γράφτηκε «…δεν έχει σχέση με το άτυπο μορατόριουμ που προέκυψε μετά τους σεισμούς στην Τουρκία».

Ασφαλείς πληροφορίες επιμένουν πως θα διεξαχθεί σε όλο το μήκος και το εύρος του FIR Αθηνών.

Τονίστηκε πως η Αθήνα σέβεται το μοναδικό μορατόριουμ που έχει συμφωνηθεί, αυτό του Παπούλια- Γιλμάζ που όμως αρχίζει την 1η Ιουνίου.

  • Ο «Ηνίοχος», αρχίζει στις 24 Απριλίου και τελειώνει στις 5 Μαΐου, εκτός μορατόριουμ Παπούλια- Γιλμάζ.

Ανώτατος αξιωματικός δήλωνε «δεν πρόκειται κανείς να μας αναγκάσει να διεξάγουμε ασκήσεις μόνον στην Πελοπόννησο για κανέναν λόγο. Οι ασκήσεις μας θα πηγαίνουν παντού, όπως τις σχεδιάζουμε για την δική μας ασφάλεια σε όλη την ελληνική επικράτεια, σε αέρα, στεριά και θάλασσα».

Από τη Δευτέρα θα αρχίσουν να προσγειώνονται στην Ανδραβίδα (στη βάση της άσκησης) τα μαχητικά αεροσκάφη, το ένα μετά το άλλο: Από Γαλλία τα Rafale, από ΗΠΑ, τα F-16 τα οποία θα απογειώνονται από Αβιάνο της Ιταλίας, θα ανεφοδιάζονται στον αέρα με air tankers, θα μετέχουν στην άσκηση και θα επιστρέφουν στην Ιταλία. Σημειώνεται ότι στην αρχή οι ΗΠΑ δήλωσαν πως δεν επρόκειτο να αποστείλουν αεροσκάφη στην άσκηση αλλά εν συνεχεία με παρέμβαση του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνο Φλώρου αποστέλλουν τα F-16. Οι ΗΠΑ θα μετάσχουν επίσης στην άσκηση και με ένα εξελιγμένο τεχνολογικά UAV ΜQ-9 Reaper, «θεριστές των αιθέρων».

Οι Αμερικανοί στο έδαφος θα έχουν μια ειδική ομάδα η οποία θα σκανάρει στόχους με λέιζερ τους οποίους εν συνεχεία θα «βομβαρδίζουν» τα αεροσκάφη. Επίσης στον «Ηνίοχο» θα δούμε ινδικά αεροσκάφη Su-30 (ρωσικής κατασκευής), ιορδανικά F-16, ισπανικά F-18, ιταλικά Tornado, Σαουδαραβικά F-15, ένα κυπριακό ελικόπτερο (AW139) και σλοβενικά αεροσκάφη PC-9.

Η Αυστρία θα συμμετέχει στην άσκηση με προσωπικό πληροφοριών και ο Καναδάς με Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.

  • Η μεσαίας κλίμακας αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος», εκτελείται σε ετήσια βάση, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) και της 117 ΠΜ, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, η οποία βρίσκεται στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Αντικειμενικοί Σκοποί της Άσκησης

  • Παροχή ρεαλιστικής εκπαίδευσης, η οποία επιτυγχάνεται με την δημιουργία «Ρεαλιστικού Περιβάλλοντος Μάχης». Το Προσωπικό που συμμετέχει στην Άσκηση εκτίθεται σε συνθήκες μάχης με, «Υψηλούς Ρυθμούς», «Αληθοφανή Φθορά Δυνάμεων», την κατά KLAUSEWITZ «Τριβή» και -ως ένα βαθμό- στη σωματική και ψυχική κόπωση που θα αντιμετωπίσει στις επιχειρήσεις.
  • Αναβαθμισμένη και Ακριβής Μέτρηση των Αποτελεσμάτων Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση των καταγραφικών συστημάτων των Α/Φ, την λεπτομερή ανάλυση των στοιχείων των σχηματισμών από το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) και την μετά πτήση ενημέρωση των πληρωμάτων που συμμετέχουν στην Άσκηση.

Φάσεις

Η Άσκηση χωρίζεται σε 4 φάσεις:

Φάση 1: Προετοιμασία

Φάση 2: Μεταστάθμευση Δυνάμεων

Φάση 3: Επιχειρήσεις

Φάση 4: Αναδίπλωση

Διοίκηση – Έλεγχος

Την Τακτική Διοίκηση των αεροπορικών δυνάμεων που συμμετέχουν, έχει ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, ο οποίος την ασκεί μέσω ενός οργάνου – φορέα ελέγχου που έχει δημιουργηθεί στο ΚΕΑΤ ειδικά για την άσκηση.

Ο Τακτικός Έλεγχος των δυνάμεων της Άσκησης έχει μεταβιβασθεί στο Διοικητή του ΚΕΑΤ.

Αποστολές

Για την επίτευξη του αντικειμενικών σκοπών της Άσκησης εκτελούνται αποστολές, οι οποίες σχεδιάζονται από το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) και καλύπτουν όλο το φάσμα των επιχειρήσεων που εκτελούνται σήμερα από την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) όπως:

  • Καταστολή του συστήματος Αεράμυνας – Interdiction of Air Defense Systems (IADS).
  • Προσβολή Αεροδρομίου.
  • Προσβολή Ειδικών Στόχων /Αεροπορική Απομόνωση (Γέφυρες, υποδομές, μέσα και προσωπικό).
  • Προσβολής Στόχων επιφανείας.
  • Προστασία Αεροσκαφών Υποστήριξης (Slow Mover).
  • Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search and Rescue ).
  • Αποστολές Δυναμικής Στοχοποίησης (Dynamic Targeting)/ Strike Coordination and Reconnaissance (SCAR)/ Close Air Support (CAS)/ Time Sensitive Targets (TST).
  • Προστασία/ Επίθεση Εναέριων Στόχων Υψηλής Αξίας (High Value Airborne Asset (HVAA)

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις