ΓΟΡΤΥΝΙΑ. Οι Δήμος Γορτυνίας – Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ) πραγματοποίησαν, την Τρίτη 2 Μαΐου στη Βυτίνα, την καθιερωμένη πλέον Γιορτή Νεολαίας εις μνήμην του Ματθαίου Πόταγα. Στις 2 Μαΐου 1941, σε ηλικία δεκαεπτά ετών, ο Ματθαίος Πόταγας επιχείρησε - ένας μόνος - να εμποδίσει την είσοδο των πρώτων γερμανικών στρατευμάτων στη Βυτίνα λέγοντάς τους χαρακτηριστικά, ότι, ο τόπος αυτός δεν σκλαβώνεται. Οι Γερμανοί αφού τον εκτέλεσαν, συνέθλιψαν το κεφάλι του φανερά ενοχλημένοι από την ποιότητα των ιδεών του.

Πρωτοπόρος για τη δράση και την εποχή του, ο νεαρός Ματθαίος, γνώριζε πως θα αποκόμιζε μονάχα μια ηθική νίκη. Νίκη με την οποία αντάλλαξε τη ζωή του. Τιμώντας την ηρωική πράξη αντίστασής του, μαθητές από τα σχολεία της Βυτίνας και τρεις ενήλικες, έλαβαν μέρος σε αγώνες ταχύτητας και αντοχής με αφετηρία το σημείο εκτέλεσης και τερματισμό το μνημείο Πόταγα στη πλατεία της Βυτίνας. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων, απονομή μεταλλίων και αναμνηστικών επαίνων στους αθλητές.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης. Τους Δήμο Γορτυνίας-ΔΗΚΕΓ τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού, ο εκπρόσωπος ΚΚΕ Νίκος Γόντικας, ο Διοικητής Α.Τ. Γορτυνίας Βασίλης Φώτος, η Περιφερειακή Σύμβουλος Τζένη Δημητρακοπούλου και ο Γραμματέας Τοπικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Γορτυνίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Την οικογένεια Πόταγα εκπροσώπησαν οι ανιψιές Νταβίν Ψύχα-Πόταγα και Άννα-Μαρία Πόταγα. Παρόντες ήταν επίσης, ο Πρόεδρος ΔΗΚΕΓ Πάικος Αναγνωστόπουλος, ο Πρόεδρος Τ.Κ. Βυτίνας Φώτης Κατσούλιας, η Εντεταλμένη σύμβουλος Παιδείας Δήμου Γορτυνίας Πέννυ Μπέτσα και ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Βυτίνας Σταύρος Δημάκος.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις