ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Το όρος Ταϋγετος είναι το υψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου με ύψος 2407 μέτρα. Δάση από έλατα και πεύκα καλύπτουν την υπο-αλπική περιοχή και φαράγγια με χαράδρες σκιασμένες από πλατάνια είναι μερικά χαρακτηριστικά ενός απίστευτου τοπίου. Περπατώντας στα μονοπάτια του Ταϋγέτου, ένας πεζοπόρος μπορεί να δει τη γεωλογική ιστορία 200 εκατομμυρίων ετών. Η υψηλότερη κορυφή του βουνού είναι ένας συμπαγής ασβεστόλιθος που σχηματίζει μια σχεδόν τέλεια πυραμίδα και που θεωρείται ιερό μέρος από την αρχαιότητα. Η κορυφή λέγεται Αϊ Λιάς λόγω του πέτρινης λιτής εκκλησίας που λειτουργεί ανήμερα της γιορτής του Προφήτη Ηλία. Η πεζοπορία στη ψηλότερη κορυφή ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα για τους αρχαίους Σπαρτιάτες και τους Μεσσήνιους κάτι που εξακολουθεί να είναι σήμερα.

Ένα πεζοπορικό διήμερο προς την υψηλότερη κορυφή του Ταυγέτου μπορεί να ξεκινήσει Σάββατο από τις πηγές Μαγγανιάρη στα 980μ. Στο πρώτο σκέλος της διαδρομής πεζοπορείς στο μονοπάτι που διασχίζει το δάσος της μαύρης Πεύκης έως το ορειβατικό καταφύγιο στα 1550μ. Κατασκηνώνεις άνετα και ειδυλλιακά στη σκιά της κορυφής και απολαμβάνεις το ξενοδοχείο δισεκατομμυρίων αστέρων. Μαγειρεύεις σπιτικό φαγητό και το απολαμβάνεις με καλή παρέα και κρασάκι.

Πολύ νωρίς το πρωί ξεκινάς για την ανάβαση στην κορυφή. Η εμπειρία της νυχτερινής πορείας από την κατασκήνωση έως την κορυφή είναι συγκλονιστική. Οι πρώτες ακτίνες του ήλιου σε βρίσκουν στην θέση ''Πόρτες'' μια σχισμή στην κορυφογραμμή που σηματοδοτεί την είσοδό σου στο τελικό κομμάτι της διαδρομής προς την κορυφή. Σύντομα περπατάς στην βάση της πυραμίδας ''κατακτώντας'' την υψηλότερη κορυφή της Πελοποννησου στα 2407μ.

Η θέα από την κορυφή είναι εκπληκτική, διακρίνεις τα τρία πόδια της Πελοποννήσου, τα Κύθηρα, ακόμα και την Κρήτη. Το σημαντικότερο θέαμα είναι το περίφημο ‘’Φαινόμενο της Πυραμίδας’’ όταν η τριγωνική σκιά που δημιουργείται από την κορυφή θα σκεπάσει τη θάλασσα. Αφού απολαύσεις ένα χορταστικό πρωινό που θα φορτίσει τις μπαταρίες σου επιστρέφεις πίσω.

Υπάρχει και διαδρομή άλλης υφής κι εμπειρίας από την πλευρά της Μεσσηνίας.

Στην κορυφή Αϊ Λιάς του Ταυγέτου

  • 2%
  • 4%
  • 46%
  • 4%
  • 24%
  • 19%
940 συμμετοχές. Η ψηφοφορία έχει ολοκληρωθεί