ΣΠΑΡΤΗ. Η Σπάρτη, πόλη της Πελοποννήσου και πρωτεύουσα του Νομού Λακωνίας. Έχει πληθυσμό 16.239 κατοίκους. Χτισμένη στις ανατολικές υπώρειες του Ταΰγετου, νότια από το κέντρο της αρχαίας ομώνυμης πόλης, κοντά στη δεξιά όχθη του ποταμού Ευρώτα και σε υψόμετρο 210 μ.

Η πόλη επανιδρύθηκε μετά την απελευθέρωση της χώρας το 1834, ύστερα από απόφαση του βασιλιά Όθωνα και σε επίσημη τελετή την 1 Ιανουαρίου 1857 έγινε η εγκαθίδρυση των αρχών από το Μυστρά στη νέα πόλη, που ήταν και η πρώτη στην Ελλάδα που χαράχθηκε με πολεοδομικό σχέδιο.

Το ένδοξο παρελθόν της και η κοντινή απόσταση από τον πολυθρύλητο Μυστρά τραβούν την προσοχή πολλών επισκεπτών – τουριστών. Θέλει να αποτελεί το οικονομικό και εμπορικό κέντρο του νομού. Είναι η μόνη πόλη πρωτεύουσα νομού της Πελοποννήσου που δε συνδέεται με σιδηροδρομικό δίκτυο. Σημαντικές βελτιώσεις χρειάζεται το οδικό της δίκτυο προς Γύθειο και Μονεμβάσια – Νεάπολη.

Σήμερα αναμένει έργα που ωστόσο δεν έχουν ξεκινήσει, καρκινοβατούν ή και καθυστερούν όπως: Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, Open Mall, Ανάπλαση Παλαιολόγου, Ξενία, Ροτόντες σε κεντρικούς κόμβους, Φράγμα Οινούντα, κ.α.

Το ερώτημα είναι αν κατά τη γνώμη σας:

Η Σπάρτη σήμερα έχει τη θέση που της αξίζει;

  • 9%
  • 89%
  • 2%
345 συμμετοχές. Η ψηφοφορία έχει ολοκληρωθεί