ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. Εντύπωση προκάλεσε η αιφνίδια παραίτηση του επί 14 συνεχή έτη Αντιδημάρχου Βοιών Χαράλαμπου Κουτσονικολή και μέχρι πρότινος στενού συνεργάτη του Δημάρχου Μονεμβασίας Ηρακλή Τριχείλη. Με μια μακροσκελή επιστολή ο κ. Κουτσονικολής αναλύει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή του την απόφαση, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα «Διαπιστώνεται μια υποβάθμιση- υποστελέχωση ακόμη και απαξίωση της μεγαλύτερης Ενότητας του Δήμου» η οποία όπως αναφέρει «λειτουργεί μόνο με το «φιλότιμο» αιρετών και εργαζομένων».

Στην ίδια επιστολή θεωρεί ατόπημα του Δημάρχου να εκχωρήσει εκτός Βοιών τη νέα θέση αντιδημάρχου που προέκυψε από το σχετικό νόμο και συγκεκριμένα στη δημοτική σύμβουλο Παναγιώτα Αλειφέρη, μεταβιβάζοντάς της αρμοδιότητες διαχείρισης και λειτουργίας αντικειμένων απόλυτα ταυτισμένων με την περιοχή των Βοιών, όπως το Σπήλαιο Καστανιάς, το Ναυτικό Μουσείο, το ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ -ΜΕΑ και τις Γαλάζιες Σημαίες (Καθαρές Ακτές), επισημαίνοντας ότι τα εν λόγω «βατικιώτικα αντικείμενα» έπρεπε να συνεχίσουν να παραμείνουν στους τοπικούς αντιδημάρχους, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Έστω και τώρα καλώ τον Δήμαρχο να αποκαταστήσει την ομαλότητα, άλλωστε είναι προσόν να αναγνωρίζει κάποιος το λάθος του και να το αποκαθιστά αντί να προσπαθήσει να το δικαιολογήσει».

Ακολουθεί η επιστολή:

«Στο Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο, τους Προέδρους Κοινοτήτων, τις Δημότισσες και τους Δημότες του Δήμου Μονεμβασίας απευθύνω τις εγκάρδιες ευχές μου για μια Καλή, δημιουργική και ξεχωριστή Χρονιά, κυρίως με υγεία, πρόοδο και οικογενειακή ευτυχία. Αισθάνομαι την υποχρέωση να επικοινωνήσω ιδιαίτερα με τις Βατικιώτισσες και τους Βατικιώτες δημότες, γνωστούς, φίλους και μη, να τους ευχαριστήσω για τη μακροχρόνια στήριξη τους σε κάθε εκλογική αναμέτρηση που με την αβίαστη ψήφο τους με κατέτασσαν (σχεδόν)πάντα στη πρώτη θέση σε σταυρούς όπως και στις πρόσφατες εκλογές του Οκτωβρίου 2023.

Ξεκινώντας από το 1995-1998 ως Πρόεδρος της Κοινότητας Καστανέας, υποψήφιος δήμαρχος Βοιών το 2006 και από το 1999-2023 ως δημοτικός σύμβουλος, εκ των οποίων 14 χρόνια αντιδήμαρχος ΔΕ Βοιών, πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου, πρόεδρος Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αντιπρόεδρος ΚΕΠΠΕΔΜ, κ.ά. με βασικές μου αρχές το ήθος, τη σεμνότητα, την εργατικότητα, την πρόοδο, την χωρίς διάκριση κοινωνική προσφορά και την αφιέρωσή μου στα κοινά, αισθάνομαι πλήρης και περήφανος που υπήρξα θεμέλιος λίθος σε μικρά, μεγάλα, σπουδαία και ανέλπιστα έργα -εκτελεσμένα και σε εξέλιξη- ενέργειες και δράσεις. Δεν θα κάνω αναφορά σ’ αυτά γιατί οι γνωστοί, φίλοι, συνεργάτες και δημότες τα γνωρίζουν και μου το αναγνωρίζουν όπως πρόσφατα απέδειξαν.

Ωστόσο ορμώμενος από τη πρόσφατη απόφαση του Δημάρχου Μονεμβασίας περί ορισμού αντιδημάρχων και σε ότι με αφορά προσωπικά προς αποφυγή παρερμηνειών ή παρεξηγήσεων θέλω να ξεκαθαρίσω ότι: Ο Δήμαρχος έκρινε πως πρέπει να με αποσύρει-απομακρύνει από Αντιδήμαρχο ΔΕ Βοιών προτείνοντάς μου άλλες έμμισθες θέσεις με αιφνίδιο, πιεστικό και εκβιαστικό θα έλεγα τρόπο τις οποίες φυσικά και δεν αποδέχθηκα κρίνοντας ότι δεν συνάδουν με την πρόσφατη εκλογή και αποδοχή του μέχρι σήμερα έργου μου από το Βατικιώτικο εκλογικό σώμα. Παρότι τον είχα ενημερώσει έγκαιρα, αμέσως μετά τις εκλογές – τουλάχιστον 3 φορές- ότι αν σκέφτεται κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει ομαλή μετάβαση σε μια νέα κατάσταση με συνεχή ενημέρωση στους νέους αντιδημάρχους γιατί θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στη ΔΕ Βοιών και όχι μόνο, αυτό τελικά δεν έγινε! Δυστυχώς οι προθέσεις του άρχισαν να διαφαίνονται στις 29/12/23(δύο μέρες μετά την νομοθετική ρύθμιση περί αντιδημάρχων) και στις 2/1/24 τελικά δημοσιοποιήθηκαν.

Οποιοσδήποτε στη θέση μου θα αισθανόταν καταρχήν πικρία, απορία, απογοήτευση, κ.ά., παρόλα αυτά τα 29 χρόνια που υπηρέτησα τη Τοπική Αυτοδιοίκηση έμαθα πλέον να διαχειρίζομαι τόσο αυτού του είδους συναισθήματα όσο και τη λάσπη, τη συκοφαντία, κ.ά. Προβληματίζομαι όμως και αγωνιώ για το μέλλον του Δήμου και κυρίως των Βατίκων γιατί : Από το 2011 με τη σύσταση του Καλλικρατικού Δήμου κυριολεκτικά «βάλλαμε πλάτη» ως σύμβουλοι των Βοιών για την ενότητα, συνοχή και πρόοδο του Δήμου Μονεμβασίας στηρίζοντας ως «εγγυητή» τον Δήμαρχο Ηρακλή Τριχείλη παρότι αρκετοί συμπατριώτες μας αποκάλεσαν «ριψάσπιδες» αφού διεκδικούσαν σθεναρά την ανεξαρτοποίηση των Βατίκων.

Μέχρι πρότινος δικαιωθήκαμε αφού καταφέραμε να πετύχουμε πολλά ως στελέχη, συνεργάτες, εργαζόμενοι, κ.ά. με αυτόν το Δήμαρχο τόσο σε επίπεδο Δήμου όσο και σε επίπεδο Βοιών. Δυστυχώς πέραν εμού, είναι πάρα πολλοί αυτοί που καιρό τώρα διαπιστώνουν μια υποβάθμιση-υποστελέχωση ακόμη και απαξίωση της μεγαλύτερης Ενότητας του Δήμου η οποία εξακολουθούσε να λειτουργεί μόνο με το «φιλότιμο» αιρετών και εργαζομένων. Με τελευταίο το πρόσφατο διπλό ατόπημα του Δημάρχου να εκχωρήσει εκτός Βοιών τη νέα θέση αντιδημάρχου που προέκυψε εκ του νόμου (27/12) με την κατάργηση της ΚΕΠΠΕΔΜ με έδρα τη Νεάπολη, εκχωρώντας ταυτόχρονα τα φύσει και έδρα αντικείμενα της περιοχής, Σπήλαιο, Ναυτικό Μουσείο, ΚΔΑΠ ΜΕΑ και τις Γαλάζιες Σημαίες(Καθαρές Ακτές) -παρέλειψε το Απολιθωμένο- στη δημοτική σύμβουλο κα Αλειφέρη.

Τουλάχιστον στην έσχατη περίπτωση τα εν λόγω «βατικιώτικα αντικείμενα» έπρεπε να συνεχίσουν να παραμείνουν στους δύο τοπικούς μας αντιδημάρχους αφού άλλωστε και μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν επιπρόσθετα αντικείμενα των αρμοδιοτήτων μου, διατηρώντας έτσι το δίκαιο και αποτελεσματικό «status quo» για τη περιοχή μας που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια ατύπως συμφωνήσει και επιτύχει.Επίσης με την κατάργηση των Νομικών Προσώπων θα πρέπει απαραίτητα να εξετασθεί η συμμετοχή του τοπικού αντιδημάρχου στην εύρυθμη λειτουργία της Φιλαρμονικής ΔΕ Βοιών που εκ των ων ουκ άνευ είναι αναγκαία και απαραίτητη! Έστω και τώρα καλώ τον Δήμαρχο να αποκαταστήσει την ομαλότητα, άλλωστε είναι προσόν να αναγνωρίζει κάποιος το λάθος του και να το αποκαθιστά αντί να προσπαθήσει να το δικαιολογήσει.

Κλείνοντας θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω όλους, όσους με θεώρησαν και τους θεώρησα «συνεργάτες», εργαζόμενους του Δήμου, Κυβερνητικούς, υπηρεσιακούς κ.ά. παράγοντες στο ευρύτερο Δημόσιο, Προέδρους Κοινοτήτων, υγιή άτομα-μέλη της κάθε αντιπολίτευσης, φίλους, κατοίκους και δημότες του τόπου μας για τον οποίο διέθεσα πολύτιμο χρόνο (έμμισθα ή και άμισθα) στερώντας τον από την οικογένεια, τα προσφιλή μου πρόσωπα, το επάγγελμα και τον εαυτό μου. Επιτρέψτε μου να πάρω λίγο ακόμη από το χρόνο σας -άλλωστε θα είναι η τελευταία φορά- με τις παρακάτω σκέψεις, προτροπές, συμβουλές: α) Στους γνήσιους βατικιώτες συμβούλους και των δύο παρατάξεων: «Προστατέψτε τις Βοιές από έξωθεν φιλόδοξους μνηστήρες και νύμφες». Επιτέλους συνειδητοποιείστε τη δύναμη και την αξία της Περιοχής! β) Σε ότι προηγουμένως αναφέρθηκα, αυτό στηρίζεται στην αλήθεια, τη λογική και το δίκαιο. Αν κάποιος κρίνει ότι θα πρέπει να απαντήσει, πρέπει να τα αντικρούσει με στοιχεία και μόνο, καθώς και να μην αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης!

Εύχομαι στη Δημοτική Αρχή να συνεχίσει με τους ίδιους και καλύτερους ρυθμούς, ενωμένη, με όραμα, δικαιοσύνη, σύμπνοια και αποτελεσματικότητα προς όφελος και ικανοποίηση όλων των δημοτών. Στην Αντιπολίτευση να ασκεί δημιουργική πολιτική με πράξεις και δράσεις, χωρίς καταγγελίες/μπούμερανγκ, να επιβοηθά και όχι να επιβραδύνει το έργο της Δημοτικής Αρχής για το συμφέρον του τόπου έτσι ώστε να έχει τις προϋποθέσεις να ασκήσει εξουσία στο μέλλον. Ιδιαίτερα στους νέους δημοτικούς συμβούλους εύχομαι Καλή αρχή και μια δημιουργική σταδιοδρομία. Από πλευράς μου σας διαβεβαιώ ότι ενώ θα απέχω δεν θα είμαι μακριά, αντιθέτως θα είμαι κοντά -όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν- λειτουργώντας όπως και ανέκαθεν ως θεματοφύλακας του τόπου μου, προστατεύοντας τα με κόπο και μόχθο κεκτημένα και πάντα δίπλα σε όσους θα εργάζονται ανιδιοτελώς με ήθος και αξιοπρέπεια για το κοινό όφελος».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις