ΑΙΓΙΟ. Το Αίγιο θα γιορτάσει ξανά την τοπική εορτή εθνικού χαρακτήρα της επετείου της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας 1821. Οι τριήμερες εκδηλώσεις που ξεκινούν από Παρασκευή (26/01) και ολοκληρώνονται την Κυριακή (28/01), θέτουν την περιοχή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και την καθιστούν πόλο έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες και κυρίως για τους πολυάριθμους αναβιωτές από όλη την Ελλάδα που θα λάβουν ενεργά μέρος, μαζί με τον Σύλλογο Αναβιωτών Αιγιάλειας «Βοστίτσα».

Ως προς τη συμμετοχή στις τρεις παρελάσεις που έχουν προγραμματιστεί, ο Σύλλογος Αναβιωτών Αιγιάλειας θα λάβει μέρος και στη μαθητική παρέλαση που είναι προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή, με το άγημά του, αποτελούμενο από περίπου 40 άτομα, να παρελαύνει τελευταίο. Οι αναβιωτές θα παρελάσουν το βράδυ του Σαββάτου αλλά και την Κυριακή το πρωί.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: ΩΡΑ 08:00: Έπαρση σημαίας στο Μνημείο των Ηρώων (πλατεία Υψηλών Αλωνίων) και στην προτομή Ανδρέα Λόντου στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου.

ΩΡΑ 10:20: Πέρας προσέλευσης επισήμων, αντιπροσωπειών (σημαιοφόρων) Σχολείων, Προσκόπων με τις Σημαίες και Φιλαρμονικής Αιγίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό «Κοίμηση της Θεοτόκου» (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ) Αιγίου.

ΩΡΑ 10:30: Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό «Κοίμηση της Θεοτόκου» (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ) Αιγίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ.

ΩΡΑ 10:50: Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Νικόλαο Αναστασόπουλο, Καθηγητή Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλο. Μετά το πέρας αυτού και προηγουμένης της Φιλαρμονικής Αιγίου, μετάβαση του Ιερού Κλήρου, των επισήμων, των αντιπροσωπειών των Σχολείων, Προσκόπων και Οδηγών με τις Σημαίες, στο Μνημείο των Ηρώων (πλατεία Υψηλών Αλωνιων).

ΩΡΑ 11:30: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων.

ΩΡΑ 12.00: ΠΑΡΕΛΑΣΗ. Εκκίνηση αγήματος Δημοτικών Σχολείων Αιγίου, Κουλούρας & Τεμένης, Γυμνασίων & Λυκείων του Δήμου, Χορευτικών Ομίλων & Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές, Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821» με τη συμμετοχή των Φιλαρμονικών Αιγίου, Αιγείρας και Ακράτας. Από την Α/βάθμια Εκπ/ση συντονιστής ορίζεται ο κ. Φίλιππος Φιλίππου, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου και από την Β/βάθμια Εκπ/ση συντονιστής ορίζεται ο κ. Γεώργιος Καϊάφας, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής του 3ου Γυμνασίου Αιγίου.

Ώρα 18.30: Κτήριο Παναγιωτόπουλου Εκδήλωση—παρουσίαση του λευκώματος της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων & Αιγιαλείας με θέμα «Η ουσιαστική & οικονομική συμμετοχή των Ιερών Μονών μας στον αγώνα του 1821».

Ώρα 21.15: Kινηματογραφική προβολή στον Δημοτικό Κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝ από το πολιτιστικό σωματείο “ΑΡΑΤΟΣ”, της νέας πολεμικής ταινίας “ΠΕΝΤΕ 5 (το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης)”, του σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα, παραγωγής 2023 από την τριλογία για το 1821. Είσοδος κοινού με κουπόνι ενίσχυσης για νέες παραγωγές.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: ΩΡΑ 08:00: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Τέμενης. Ομιλία για την ιστορική επέτειο από τον Ιωάννη Μεντζελόπουλο, Ειδικό Γραμματέα της ΙΛΕΑ. ΩΡΑ 19.00: ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ: Εκκίνηση αγήματος Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821», Συλλόγων από όλη την Ελλάδα με παραδοσιακές φορεσιές, Χορευτικών Ομίλων & Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές, με τη συμμετοχή των Φιλαρμονικών Αιγίου, Αιγείρας, Ακράτας, παιδικών και νεανικών χορωδιών Αιγιαλείας στην πλατεία Αγ. Λαύρας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: ΩΡΑ 11.00: Επιμνημόσυνη δέηση και Κατάθεση στεφάνων στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου στην προτομή του Ανδρέα Λόντου.

ΩΡΑ 12.00: ΠΑΡΕΛΑΣΗ Συλλόγων Αναβιωτών με παραδοσιακές φορεσιές στην οδό Μητροπόλεως.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις