ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ενστάσεις όσο και ανακοινώσεις εκ μέρους των παρατάξεων της περιφέρειας Πελοποννήσου τόσο της μείζονος όσο και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αλλά και πολιτικών κομμάτων προκάλεσε η συζήτηση της δημιουργίας υδροηλεκτρικού σταθμού στον ποταμό της Νέδας και την συζήτηση αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα στο Περιφερειακό συμβούλιο.

Ανακοινώσεις στις οποίες εκφράζουν την αντίθεση τους εξέδωσαν η περιφερειακή παράταξη «ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» του πρώην Περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη, η παράταξη «ΠΡΩΤΑ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» του κ. Μανώλη Μάκαρη, η «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» του Γιάννη Μιχαλόπουλου όσο και η Ν.Ε. της Νέας Αριστεράς στην Μεσσηνία, οι οποίοι στις ανακοινώσεις τους επισημαίνουν τα εξής:

«ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»: Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (29/01) η πολυδιαφημιζόμενη «νέα εποχή» της Περιφερειακής Αρχής του κ. Πτωχού χαρακτηρίστηκε από άγνοια, προχειρότητα και κυρίως έλλειψη υπεύθυνης πολιτικής θέσης. Από το σύνολο των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης που αφορούσαν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών μόνο ένα συζητήθηκε, ενώ τα υπόλοιπα αποσύρθηκαν ή αναβλήθηκαν. Οι ευφάνταστες δικαιολογίες εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής για τις ελλείψεις εισηγήσεων, τη μη αποστολή των ΜΠΕ καθώς και την εκπρόθεσμη ημερομηνία που ήρθαν προς συζήτηση όχι απλά δεν ήταν πειστικές, αλλά άγγιξαν τα όρια της γραφικότητας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΜΠΕ για την εγκατάσταση και λειτουργία Α.Σ.Π.Η.Ε. στη θέση «Άγιος Παντελεήμονας» στην Π.Ε. Αρκαδίας, η οποία είχε ημερομηνία εισαγωγής στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 16.12.2020, δηλαδή πριν από τρία (3) χρόνια! Ο πρ. Περιφερειάρχης και επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Πέτρος Τατούλης καθώς τα μέλη της «Νέας Πελοποννήσου» κατήγγειλαν την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, επισημαίνοντας ότι επιδίωξη της συγκεκριμένης Περιφερειακής Αρχής όπως και της Κυβέρνησης είναι η υποβάθμιση του θεσμού του ανώτερου Συλλογικού Οργάνου της Αυτοδιοίκησης Β’ βαθμού που είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Αποκορύφωμα της έλλειψης υπευθυνότητας αποτέλεσε η συζήτηση που αφορούσε την ΜΠΕ σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον ποταμό ΝΕΔΑ, του Δήμου Οιχαλίας στην Π.Ε. Μεσσηνίας. Η Περιφερειακή Αρχή προσπάθησε να αποφύγει την ευθύνη της και τη διατύπωση άποψης για ένα ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό, γνωρίζοντας τις έντονες αντιδράσεις φορέων και πολιτών για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση. Με τη γνωστή μέθοδο του «Πόντιου Πιλάτου» παρά την έντονη αντίδραση των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, ανέβαλε το θέμα για να εκφράσει άποψη η Δημοτική Αρχή και για να προσέλθει η επενδύτρια εταιρεία(!) όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από στελέχη της Περιφερειακής Αρχής. Η απόφαση του κ. Πτωχού για την αναβολή του θέματος, με δεδομένο ότι γνώριζε ότι έχει λήξει η προθεσμία σύμφωνα με το Νόμο για τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη Περιφερειακή Αρχή δεν διαθέτει αυτόνομη πολιτική θέση, αφού συνεχίζει να δέχεται εντολές «άνωθεν», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πέτρος Τατούλης.

Ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας ζήτησε την καταψήφιση της συγκεκριμένης ΜΠΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό το έργο και σε κάθε άλλη πρόταση για εγκατάσταση υδροηλεκτρικών σταθμών στη ΝΕΔΑ».

Ο Πέτρος Τατούλης υπενθύμισε την ομόφωνη αρνητική απόφαση του προηγούμενου Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο Λύκαιο Όρος, με δεδομένο ότι το Λύκαιο Όρος και η ΝΕΔΑ αποτελούν ενιαίο πολιτιστικό χώρο. Δεσμευόμαστε τόνισε ο κ.Τατούλης απέναντι στους πολίτες της Μεσσηνίας ότι από τη θεσμική θέση της Μείζονος Μειοψηφίας, δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή μιας περιοχής με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και κυρίως με πλούσιο περιβαλλοντολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον και θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει ο Νόμος να μην επιτευχθεί αυτό το προμελετημένο «έγκλημα» στην εμβληματική αυτή περιοχή, του μοναδικού θηλυκού ποταμού της Χώρας μας.

«ΠΡΩΤΑ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»: Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η απόφαση του περιφερειάρχη κ.Δ. Πτωχού για αναβολή του θέματος της ΜΠΕ του υδροηλεκτρικού σταθμού στη Νέδα την στιγμή που υπήρχε ήδη διαμορφωμένη αρνητική άποψη. Ο λόγος που επικαλείται η περιφερειακή αρχή για την αναβολή δηλαδή η απουσία γνωμοδότησης του Δήμου Οιχαλίας δεν ευσταθεί αφού ήδη ο συγκεκριμένος Δήμος με ΑΡΙΘΜ. ΑΠΟΦ:27/2022 (ΑΔΑ:91ΔΔΩΞ4-9ΓΝ) έχει ταχθεί με συντριπτική πλειοψηφία κατά της συγκεκριμένης επένδυσης. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην συγκεκριμένη απόφαση:

«Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένης της χωροθέτησης του εν λόγω σταθμού στον ποταμό Νέδα, ενός από τους λίγους εν Ελλάδι με ονομασία θηλυκού γένους, όπου πήρε την ονομασία του από τη νύμφη Νέδα, μιας εκ των νυμφών που ανέθρεψαν τον Δία, όταν τον παρέλαβαν από τη Ρέα και πέριξ του Ναού του Επικουρίου Απόλλωνος, του πρώτου ελληνικού μνημείου που εντάχθηκε στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας δεν δύναται να αποδεχτεί τέτοιου είδους επενδύσεις που δεν διαθέτουν την απαιτούμενη κοινωνική συναίνεση, σε μια περιοχή με ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Ιστορίας και ταχέως αναπτυσσόμενη στον τουριστικό τομέα. Τέλος, ο Δήμος Οιχαλίας, αξιολογώντας το συμφέρον των δημοτών του, θα δράσει με υπευθυνότητα και θα προβεί σε οιαδήποτε ενέργεια απαιτηθεί για τη αποτροπή της εν λόγω επένδυσης».

Μάλιστα θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα ότι έχει λήξει ο χρόνος για να εκφράσει το Περιφερειακό Συμβούλιο την γνωμοδότησή του και υπάρχει ο κίνδυνος να προχωρήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην έγκριση της ΜΠΕ χωρίς την γνωμοδότηση της Περιφέρειας. Η παράταξή μας θα συνεχίσει τον αγώνα για την προστασία της Νέδας και ζητά την ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου έτσι ώστε να γνωμοδοτήσει αρνητικά για αυτό το καταστροφικό έργο. Επίσης θα πρέπει η τοπική κοινωνία , οι τοπικοί φορείς και σύλλογοι να μην εφησυχάσουν έτσι ώστε να σταθούν απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλοίωσης της φυσιογνωμίας και του περιβάλλοντος του ποταμιού της Νέδας.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ»: Η απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Δ. Πτωχού και της παράταξης του να ψηφίσουν αναβολή στο θέμα της ΜΠΕ του υδροηλεκτρικού της Νέδα ενώ γνώριζαν ότι ο χρόνος, για να εκφράσει τη Γνωμοδότηση του το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει λήξει δεν είναι καθόλου αθώα απόφαση.

Ουσιαστικά η μη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου χθες βράδυ ,δίνει τη δυνατότητα στην Αποκεντρωμένη αφού έχει παρέλθει ο χρόνος να θεωρήσει ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο λέει Ναι στη ΜΠΕ. Επειδή αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν καλό είναι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αλλά και οι φορείς που αντιδρούν στην καταστροφή της Νέδα να μην εφησυχάσουν.

N.E. Nέας Αριστεράς Μεσσηνίας:

Έντονο προβληματισμό, τεκμηριωμένες αντιρρήσεις και μεγάλη ανησυχία εγείρει η σχεδιαζόμενη κατασκευή επτά υδροηλεκτρικών έργων στην περιοχή της Νέδας, εκ των οποίων το ένα ήδη είναι στο Περιφερειακό Συμβούλιο για γνωμοδότηση. Όπως είναι γνωστό (αλλά και όπως ενημερώνουν οι Φορείς της Περιοχής):

α) Το ποτάμι πρόσφατα χαρακτηρίστηκε Προστατευόμενο Τοπίο και Προστατευόμενος Φυσικός Σχηματισμός, έχει πλούσια βλάστηση και πολλά είδη ζώων, από αυτά που ζουν εκεί, είναι προστευόμενα.

β) Οι δραστηριότητες ήπιου εναλλακτικού τουρισμού, που αναπτύσσονται εναρμονισμένες με την περιοχή και συμβάλλουν στην τοπική οικονομία, είναι και ο λόγος που εντάσσεται στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών ως Περιοχή Αναψυχής Εσωτερικών Υδάτων. Η διάσχιση της Νέδας, από τις πηγές της έως τους καταρράχτες στο Στόμιο, είναι από τις διασημότερες ποταμοδιασχίσεις της Ελλάδας, παγκοσμίως γνωστή, και συνδυάζεται εύκολα με επισκέψεις στα σπουδαία αρχαιολογικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής. Το συγκεκριμένο έργο χωροθετείται στη θέση GR0132R001500022N η οποία προστατεύεται ως Περιοχή Αναψυχής Εσωτερικών Υδάτων (Ύδατα Αναψυχής).

γ) Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Βιώσιμη Χρηματοδότηση συστήνει να αποφεύγεται εντελώς η κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών έργων ισχύος κάτω των 10 MW (σαν αυτά που σχεδιάζονται), καθώς αυτή οδηγεί σε αύξηση του κατακερματισμού των ποταμών. Κάτι που επιβεβαιώνεται από τη σχεδιαζόμενη κατασκευή 7 υδροηλεκτρικών σταθμών στη Νέδα, που σωρευτικά θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στο οικοσύστημα της περιοχής.

δ) Η λειτουργία του συγκεκριμένου υδροηλεκτρικού σταθμού, αλλά και των άλλων για τους οποίους έχουν κατατεθεί αιτήσεις, θα καταστρέψει την ιχθυοπανίδα της Νέδας, από τις επεμβάσεις και τη μείωση του νερού.

ε) Σε περίπτωση λειτουργίας όλων των υδροηλεκτρικών σταθμών, η καταστροφή του μεγάλου πλατανοδάσους στις όχθες της Νέδας θα είναι τεράστια λόγω των έργων, της μείωσης των υδάτων στην κοίτη του ποταμού και της ανθρωπογενούς εν γένει παρέμβασης που ευνοεί την σύγχρονη ασθένεια των πλατανιών.

στ) Σημαντικές εξάλλου θα είναι οι επιπτώσεις στην 7η Επαρχιακή Οδό κλπ.

Γίνεται λοιπόν φανερό ότι στη μελέτη υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις και δεν έχουν αξιολογηθεί επαρκώς οι σημαντικές αρνητικές συνέπειες του έργου, αλλά και συνολικά των υπόλοιπων αντίστοιχων έργων στο περιβάλλον. Σίγουρα, η μετάβαση σε ένα μοντέλο που θα βασίζεται κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι η απάντηση στην κλιματική αλλαγή που προκαλεί την καταστροφή που βιώνουμε στις μέρες μας. Ωστόσο αυτή η μετάβαση οφείλει ταυτόχρονα να προστατεύσει και να ενισχύσει τη φύση, διασφαλίζοντας τη βιοποικιλότητα και ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η Νέα Αριστερά Μεσσηνίας, ενώνει τη φωνή της με όσους εκφράζουν τις ανησυχίες, ενστάσεις και τις αντιρρήσεις τους γι’ αυτού του είδους τις επεμβάσεις και αγωνίζονται για την προστασία και την παραπέρα ανάδειξη της Νέδας, το μοναδικό τοπίο της οποίας δεν πρέπει να καταστραφεί. Είμαστε προφανώς υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά όχι σε βάρος των φυσικών οικοσυστημάτων. Οι ΑΠΕ πρέπει να συνδυάζονται με τοπικά αναπτυξιακά σχέδια που «κοιτάνε στο μέλλον», ενισχύοντας τη βιωσιμότητα με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις