ΛΑΚΩΝΙΑ. Εκλεγόταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε μια εκλογική περιφέρεια συντηρητική και «γαλάζια». Φλέρταρε με τη δεξιά του πλευρά ποτέ δεν πολέμησε την αριστερή του και ήταν κραταιός μέσα σε ένα ΠαΣοΚ που έκανε σκληρή αντιπολίτευση αλλά και κυβέρνησε. Αν και βουλευτής Λακωνίας ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είχε βαθύ αποτύπωμα στην Αθηνοκεντρική Ελλάδα. Ο χώρος του ΕΣΥ και της Υγείας συνολικά ήταν γι΄αυτόν προνομιακό πεδίο το οποίο διέθεσε χωρίς διακρίσεις στους Λάκωνες συμπολίτες του, όταν είχαν ανάγκη.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών, αυτοί που αγάπησαν και λάτρεψαν τον Λεωνίδα Γρηγοράκο και αυτοί που έχουν επιφυλάξεις για τον ρόλο του κόμματός του και του ιδίου στην θωράκιση και βιωσιμότητα του ΕΣΥ.

Το φαινόμενο, οπαδοί και μέλη άλλων κομμάτων να ψηφίζουν Λεωνίδα Γρηγοράκο, από μόνο του αποδεικνύει τη διείσδυση που είχε ο πολιτικός - γιατρός στην κοινωνία. Από νωρίς διέβλεψε ότι ο Λάκωνας πολίτης είχε, έχει και θα έχει, ανάγκη από συνδρομητή στα θέματα της υγείας του. Διαμόρφωσε μια κουλτούρα, άλλοι την λένε μηχανισμό, δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε δοκιμαζόμενο Λάκωνα να έχει πρόσβαση σε καλύτερες υπηρεσίες υγείας απ΄ αυτές που του εξασφάλιζε το κράτος. Έδινε λύση, άνοιγε δρόμο, «έσωζε»…

Σκηνές λατρείας προς τον Λεωνίδα

Θα μείνουν αλησμόνητες σκηνές λατρείας του Λεωνίδα Γρηγοράκου όταν ένας άνθρωπος έβρισκε χειρουργείο έγκαιρα, κρεβάτι σε εντατική, διαγνωστικό κέντρο ακριβείας. Του φυλούσαν το χέρι κάποιοι, τον αγκάλιαζαν με ευγνωμοσύνη, τον έλεγαν με το μικρό του όνομα, τον ψήφιζαν ακόμα και αν ήταν εκ διαμέτρου αντίθετοι στις ιδέες και τις πεποιθήσεις.

Αυτό, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος το πολλαπλασίασε και το μετέτρεψε σε μια ανοικτή σχέση εμπιστοσύνης που κάποτε γινόταν και σχέση εξάρτησης. Και για τις δύο πλευρές…

Γιατρός σε ετοιμότητα εμπόλεμης ζώνης

Επί χρόνια ο πολιτικός Λεωνίδας Γρηγοράκος ήταν συνυφασμένος με τον Λεωνίδα γιατρό. Ισως δεν υπάρχει σπίτι στη Λακωνία που να μην έτυχε, να μην επιδίωξε και να μην αναλογίστηκε, το ενδεχόμενο παρέμβασης του Λεωνίδα Γρηγοράκου σε θέμα Υγείας. Aυτό και μόνον έφερνε τον Λάκωνα στον προθάλαμο του Γρηγοράκου και τον Λεωνίδα στο σπίτι του Λάκωνα.

Πόσες φορές δεν κτύπησε το τηλέφωνο του συγγενή για να ακουστεί είτε η φωνή του Λεωνίδα είτε οι στενοί συνεργάτες του που θα έλεγαν για την καλή έκβαση της υγείας του ασθενούς ή για την εξεύρεση λύσης σε ένα μεγάλο πρόβλημα νοσηλείας ή θεραπείας. Πόσοι και πόσοι δεν προσευχήθηκαν όχι μόνον για τον άνθρωπό τους αλλά και για τον Λεωνίδα Γρηγοράκο που «έσωσε» τον άνθρωπό τους.

Αυτή η θέση έφερε την αναγνώριση και την εδραίωσή του. Τα διαχειρίστηκε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος έτσι ώστε, σε ένα πολιτικό πεδίο σχεδόν ακατάλληλο για τις σοσιαλιστικές ιδέες του, κατόρθωσε να είναι ένας ισχυρός πολιτικός.

Ο σεβασμός και η αναγνώρισή του στη Βουλή, στο ΠαΣοΚ, στην Πολιτική, ήταν δεδομένος. Αυτό όμως για το οποίο ξεχώρισε και θα μείνει ανεξίτηλη φιγούρα στην Λακωνική μνήμη, είναι η σχέση του με τον πολίτη έτσι όπως αυτή διαμορφωνόταν σε ώρες δύσκολες, σε ώρες ανάγκης, σε στιγμές απόγνωσης και τελικά λύτρωσης, των ανθρώπων, για την υγεία και την ευτυχία τους.

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος αγαπήθηκε από τους Λάκωνες γιατί ήταν εκεί την δύσκολη ώρα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις