ΛΑΚΩΝΙΑ. Ο κόσμος της Λακωνίας και η Σπάρτη μέσω της δημοτικής αρχής, συνεχίζουν να αποχαιρετούν στο αιώνιο ταξίδι, τον σπουδαίο Λάκωνα Επιστήμονα και Πολιτικό Λεωνίδα Γρηγοράκο. Η εκφορά του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού έλαβε χώρα την Τρίτη (13/02) στην Αθήνα με συγγενείς, φίλους αλλά και εκπροσώπους της Λακωνίας, να συνοδεύουν τον εκλιπόντα στην τελευταία του κατοικία.

Ο δήμος Σπάρτης μέσω το δημοτικού συμβουλίου, κατέθεσε συλλυπητήριο ψήφισμα για τον θάνατο του Λεωνίδα γρηγοράκου, στο οποίο εκφράζει την βαθιά θλίψη όλων των πολιτών της Σπάρτης. Το ίδιο έπραξαν με συλλυπητήρια ψηφίσματα η Βουλή των Ελλήνων, μέσω του Προέδρου της κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, ο επικεφαλής της Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης Σπάρτης κ. Βαγγέλης Βαλιώτης, ο Ιατρικός Σύλλος Σπάρτης, το επιμελητήριο Λακωνίας, όπως φυσικά και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής στην Λακωνία.

Στις ανακοινώσεις και τα συλλυπητήρια ψηφίσματα τους αναφέρονται τα εξής:

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα, για την αδόκητη απώλεια του Λεωνίδα Γρηγοράκου:

«Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα την αδόκητη απώλεια του Λεωνίδα Γρηγοράκου, επί σειρά ετών συναδέλφου στα κοινοβουλευτικά έδρανα, πρώην αντιπροέδρου της Βουλής, υπουργού, αλλά και εξαίρετου επιστήμονα. Άοκνος και άξιος λειτουργός της ιατρικής επιστήμης, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας-Πνευμονολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπηρέτησε με συνέπεια και αφοσίωση το Εθνικό Σύστημα Υγείας προσφέροντας πολυδιάστατα στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό του.

Η επιστημοσύνη του και η επιθυμία προσφοράς στο δημόσιο καλό ήταν οι αποσκευές του και στη μακρά πολιτική του διαδρομή όπου διακρίθηκε για την ευπρέπεια, τη συγκροτημένη σκέψη, τον στιβαρό και τεκμηριωμένο λόγο του. Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στη σύζυγό του Σοφία και στις δύο κόρες του, τη Μαρκέλλα και την αγαπητή συνάδελφο, βουλευτή Λακωνίας, Νάγια Γρηγοράκου».

O δήμος Σπάρτης και το δημοτικό συμβούλιο στο συλλυπητήριο ψήφισμα τους αναφέρουν:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, ενόψει του θλιβερού αγγέλματος του θανάτου του Λεωνίδα Γρηγοράκου, Ιατρού, Ακαδημαϊκού, πρώην Υπουργού και Βουλευτή Λακωνίας, συνήλθε την Τρίτη 13η Φεβρουαρίου 2024, σε έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση. Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ευθύς, ενθουσιώδης, μαχητικός, με σημαντικό επιστημονικό κύρος, υπηρέτησε το ΕΣΥ από σύστασης του, διεκδικώντας διαρκώς, με δράσεις, αρχικώς την θεμελίωση και αργότερα την ισχυροποίηση του εθνικού συστήματος υγείας .

Ταυτόχρονα, παθιασμένος με την πολιτική, διέγραψε σε αυτή σπουδαία διαδρομή με ήθος, εντιμότητα και ευσυνειδησία, διατελώντας επί δέκα εννέα συναπτά έτη (2000 – 2019) βουλευτής Λακωνίας, αλλά και αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και αναπληρωτής Υπουργός Υγείας (από τον Ιούνιο 2013 μέχρι τον Ιανουάριο 2015). Η στάση ζωής του υπαγορευόταν από υψηλές αξίες και πανανθρώπινα ιδανικά, τα οποία υπηρέτησε πιστά, με αφοσίωση, εργατικότητα, προσωπικό μόχθο, με όραμα και αγάπη για τον Άνθρωπο, για αυτό και η ανταπόκρισή του σε κοινωνικές ανάγκες και αιτήματα, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας, ήταν άμεση και συγκινητική.

Και η Λακωνία κατείχε πάντα ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του. Η πρόωρη απώλεια του Λεωνίδα Γρηγοράκου στερεί τον τόπο μας από ένα αφοσιωμένο τέκνο του, από έναν άοκνο πολιτικό, από έναν πολύτιμο σύμμαχο. Για τον αδόκητο θάνατό του, που σκόρπισε θλίψη σε όλους μας, το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει, αλλά και αισθάνεται την ανάγκη, να αποτίσει τον απαιτούμενο φόρο τιμής στον εκλιπόντα».

Συλληπτήριο μήνυμα του Βαγγέλη Βαλιώτη και της Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης Σπάρτης, για τον αδόκητο θάνατο του Λεωνίδα Γρηγοράκου:

«Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε τον άνθρωπο, τον επιστήμονα, τον πολιτικό, Λεωνίδα Γρηγοράκο. Η Λακωνία που τίμησε, πρόσφερε και τόσο αγάπησε, είναι από σήμερα πιο φτωχή. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Καλό ταξίδι Λεωνίδα!».

Η Νομαρχιακή Λακωνίας ΠΑΣΟΚ για Γρηγοράκο: «Έγινε ο Λεωνίδας όλων των Λακώνων»:

«Ο ιατρός, ακαδημαϊκός, βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος, άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου μας. Με σημαντικό επιστημονικό έργο υπηρέτησε το ΕΣΥ από σύστασης του, διεκδικώντας διαρκώς με δράσεις την θεμελίωση και εν συνεχεία την ισχυροποίηση του συστήματος Υγείας προς όφελος όλων των πολιτών. Επί 19 συναπτά έτη (2000-2019) τιμήθηκε από τους Λάκωνες συμπολίτες μας ως βουλευτής ΠΑΣΟΚ και τίμησε από την μεριά του την Λακωνία από οποιαδήποτε θέση εξουσίας κατείχε διαχρονικά.

Ευθύς, ενθουσιώδης, μαχητικός και κυρίως παθιασμένος με την πολιτική διέγραψε σπουδαία διαδρομή, πετυχαίνοντας να υπερκεράσει τα στενά κομματικά όρια και να γίνει ο Λεωνίδας όλων των Λακώνων. Υπηρέτησε την κοινωνία της Λακωνίας, προσέφερε στη χώρα και στο ΠΑΣΟΚ σε ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές και διαχρονικά βοηθούσε άμεσα με τον τρόπο του οποιονδήποτε βρίσκονταν σε αδυναμία.

Έφυγε αιφνίδια και πρόωρα σκορπίζοντας θλίψη, όμως πρόλαβε να εισπράξει την αγάπη των Λακώνων συμπολιτών μας στη μεγάλη πολιτική διαδρομή του, με αποκορύφωμα τις εθνικές εκλογές του 2009 όπου έλαβε σχεδόν 18.000 ψήφους. Ένα ποσοστό ασύλληπτο ιστορικά για υποψήφιο βουλευτή Λακωνίας (και δη ΠΑΣΟΚ) που καταδεικνύει ξεκάθαρα, συν τοις άλλοις, το πολιτικό ανάστημα του εκλιπόντος.

Καλό ταξίδι στην αιωνιότητα υπουργέ Λεωνίδα Γρηγοράκο.

Θερμά συλλυπητήρια στην βουλευτή ΠΑΣΟΚ Λακωνίας, Νάγια Γρηγοράκου, στην οικογένεια και στους οικείους».

Συλλυπητήριο ψήφισμα του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας για τον Λεωνίδα Γρηγοράκο:

«Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας, μόλις πληροφορήθηκε το άγγελμα του αδόκητου θανάτου του ιατρού Καθηγητή και πρώην βουλευτή Λακωνίας Λεωνίδα Γρηγοράκου συνήλθε σε συνεδρίαση και αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση ψηφίσματος. Εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του διακεκριμένου επιστήμονα της Ιατρικής Επιστήμης, εξαίρετου συναδέλφου και ακαδημαΪκού δασκάλου, Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Λακωνίας από το 2000 ως το 2019, πρώην αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Η εν συνόλω επιστημονική, επαγγελματική και πολιτική του διαδρομή χαρακτηρίσθηκε από ενάργεια, ήθος, ανθρωπισμό. Η πληθωρική του παρουσία, η ευγένεια και ο δυναμισμός του μεταφράστηκαν σε μία διαρκή προσφορά στο Λάκωνα πολίτη και ασθενή, από τις πολιτικές θέσεις που υπηρέτησε και από την Ιπποκρατική Επιστήμη. Η μνήμη του θα παραμείνει ανεξίτηλη στον χρόνο για την προσωπικότητά του, την ανθρώπινη, πολιτική και επιστημονική υπόστασή του. Ως ελάχιστο δείγμα τιμής για την έμπρακτη προσήλωσή του στις ύψιστες επιστημονικές, ανθρωπιστικές , κοινωνικές και πολιτικές αξίες, το Διοικητικό Συμβούλιο του του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας αποφάσισε ομόφωνα:

1) Να εκφράσει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

2) Να παραστεί αντιπροσωπεία στην εξόδιο ακολουθία.

3) Να διατεθεί χρηματικό ποσό στη μνήμη του για κοινωφελείς σκοπούς.

4) Να δημοσιευθεί το παρόν στο τοπικό τύπο και την επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου».

Συλλυπητήρια απο το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λακωνίας:

«Έφυγε από τη ζωή ο Λάκωνας πνευμονολόγος-εντατικολόγος, πανεπιστημιακός και πολιτικός Λεωνίδας Γρηγοράκος. Προσέφερε στην κοινωνία ως ιατρός εντατικολόγος στη δημόσια και ιδιωτική υγεία, ως Πανεπιστημιακός Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας-Πνευμονολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με το ακαδημαϊκό και συγγραφικό έργο του και στην πολιτική ως βουλευτής Λακωνίας επί 19 χρόνια αλλά και ως Αντιπρόεδρος της Βουλής και Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Υγείας. Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Λακωνίας συλλυπείται θερμά την οικογένειά του, τους οικείους του και τους συνεργάτες του στο σύστημα υγείας, στην εκπαίδευση και στον πολιτικό βίο».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις