ΣΠΑΡΤΗ. Η Σπάρτη βασανίζεται και μια κύρια αιτία είναι το εκκρεμές έργο ανάπλασης της Παλαιολόγου. Έργο που όσοι το στήριξαν μιλούσαν για την ευκαιρία της πόλης να ανακάμψει. Σήμερα ένα εργοτάξιο που προβληματίζει και προκαλεί έντονα τους Σπαρτιάτες μένει ανοικτό αλλά χωρίς να αποφέρει θετικά αποτελέσματα.

Ο δήμος Σπάρτης (ως πολιτική οντότητα αλλά και ως διοικητική) προσπάθησε να κηρύξει τον ανάδοχο (εργολάβο) έκπτωτο. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκρινε ότι ο ανάδοχος δικαιούται να παραμείνει στο έργο. Από σήμερα στον ορίζοντα διαφαίνεται μια ζοφερή απειλή για την πόλη. Επίσης όλα δείχνουν ότι ο δήμος Σπάρτης και η δημοτική αρχή θα κριθούν από τον τρόπο που θα χειριστούν την υπόθεση και τα αποτελέσματα που θα φέρουν σε ρεαλιστικό χρόνο.

Ο δήμαρχος Σπάρτης Μιχάλης Βακαλόπουλος θα «σηκώσει το γάντι» που εμμέσως πλην σαφώς έριξε ο ανάδοχος του έργου ανάπλασης της Παλαιολόγου; Θα αναλάβει πρωτοβουλία για το κεντρικό αυτό θέμα της Σπάρτης ή θα αφήσει τον ρόλο στους επικεφαλής της αντιπολίτευσης; Θυμίζουμε τον τ. δήμαρχο Πέτρο Δούκα που είχε θέσει επικεφαλής της Επιτροπής Έργων τον Βαγγέλη Βαλιώτη.

Με έναν αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων πάνω στο αντικείμενό του, τον Παναγιώτη Παυλή, αλλά και με ένα ειδικό σύμβουλο, τον Παναγιώτη Κιρκίρης, έμπειρο σε εργολαβίες, αναθέσεις ακόμα και εμπλοκές έργων, ο δήμαρχος Σπάρτης Μιχάλης Βακαλόπουλος μπορεί και πρέπει να πάρει επάνω του (άλλωστε έχει την πλειοψηφία που χρειάζεται) την υπόθεση και να απαλλάξει την πόλη από κάθε δυσάρεστη συνέπεια στην αναμέτρηση ή και στην συνεργασία με τον ανάδοχο.

Θα το τολμήσει αυτό ο δήμαρχος Σπάρτης; Μήπως στην λαστέξ λογική του «Όλοι Μαζί» θα ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση και να αποφασίσουν από κοινού;

Το έργο ανάπλασης της Παλαιολόγου, το όραμα, το σχέδιο, η μελέτη, η πολιτική στόχευση, ήταν βασική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής Βαλιώτη. Σήμερα ο Βαγγέλης Βαλιώτης είναι τρίτη τη τάξη παράταξη, πιστώνεται μέρος της εκλογής Βακαλόπουλου (αυτό δείχνουν τα νούμερα των εκλογών) και έχει κάθε λόγο να αξιώνει την ολοκλήρωση του έργου, πάση θυσία. Η Ντία Τζανετέα δεν έχει καμία προγενέστερη εμπλοκή στο συγκεκριμένο έργο, συνεπώς έχει κάθε ευχέρεια να «παίξει» ρόλο χωρίς κρατούμενα, χωρίς ενοχές, χωρίς αναστολές. Η Τασία Κανελλοπούλου με πιστωτικό και αυτή στην εκλογή Βακαλόπουλου, έχει ήδη δώσει στίγμα χωρίς να αφήνει απ’ έξω τον ρόλο Τεχνικών και Νομικών υπηρεσιών του δήμου που ίσως έπρεπε να έχουν ενεργήσει πιο εύστοχα στην υπόθεση της Παλαιολόγου.

Κι εδώ, μετά και τη «δικαίωση» του αναδόχου, ανοίγει ένα μεγάλο θέμα για το έργο και τον ρόλο τόσο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου όσο και των Νομικών του Συμβούλων. Θωράκισαν τον δήμο και το έργο όταν και όπως έπρεπε;

Στα πολλά και διάφορα ερωτήματα που γεννούν οι εξελίξεις πρέπει να είναι σε θέση να απαντήσει ο δήμαρχος Σπάρτης. Προεκλογικά, ο Μιχάλης Βακαλόπουλος δεν είχε ταχθεί κατά του έργου και σε καμία περίπτωση δεν ήταν θιασώτης της ρήξης και της κόντρας με τον ανάδοχο. Σήμερα όμως, δεν είναι υποψήφιος, είναι δήμαρχος και κύριος θεματοφύλακας των συμφερόντων του δήμου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φέρει στο φως ό,τι αφορά στο έργο, ακόμα και αν έχει να κάνει με αβελτηρίες, αστοχίες, απραξία ή ενδεχομένως σκοπιμότητα ή αμέλεια του Δήμου, δηλαδή των ανθρώπων που εκπροσωπούσαν τον δήμο, κατά περίπτωση και ανά εποχή.

Πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, θέλουν συνεργάτες του δημάρχου να αναζητούν την πλήρη ανατροπή του έργου και την επαναφορά των Φοινίκων. Οι ίδιες πληροφορίες δείχνουν επίσης μια διάθεση για διαρκή χρονική παράταση του έργου (κάτι καταστροφικό για τις επιχειρήσεις της Παλαιολόγου). Σε αναφορά του, από το μικρόφωνο του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος είχε πει ότι το έργο της Παλαιολόγου πρέπει να τελειώσει οπωσδήποτε (ακόμα και αν δεν ικανοποιεί πλήρως η κατασκευή του).

Τελικά, ποια είναι η θέση της Δημοτικής Αρχής; Ο δήμαρχος υπήρξε αντιδήμαρχος α/α στην θητεία του Πέτρου Δούκα. Δημοτικός Σύμβουλος στη συνέχεια στα έδρανα των ανεξάρτητων. Εκλέχθηκε δήμαρχος χωρίς να έχει θέσει το ζήτημα της Παλαιολόγου σε συγκεκριμένη βάση μιας και ήταν διαρκώς μεταβαλλόμενο σε μια απολύτως ρευστή κατάσταση και σχέση Δήμου - Αναδόχου.

Φαίνεται λοιπόν ότι ήρθε η ώρα, σήμερα, ο δημότης της Σπάρτης να ακούσει από τον δήμαρχό του απαντήσεις στα εξής:

  • Ήταν σωστή η επιλογή ανάπλασης της Παλαιολόγου από την δημαρχεία Βαλιώτη;
  • Ήταν σωστή η διαχείριση του έργου από την Δημαρχεία Δούκα;
  • Ποια είναι σήμερα η θέση της Δημοτικής αρχής Βακαλόπουλου για το έργο;
  • Πρέπει να συνεχιστεί; Πρέπει να αλλάξει; Πρέπει να ανατραπεί;
  • Είναι κάτι από τα παραπάνω εφικτό όταν όμως ο ανάδοχος «δικαιώνεται» και παραμένει στο έργο;
  • Πόσο εφικτή είναι η επαναβεβαίωση καλής συνεργασίας και νέου ξεκινήματος με τον εργολάβο στο έργο της Παλαιολόγου;
  • Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και ο αρμόδιος ειδικός σύμβουλος έχουν πάρει θέση για την Παλαιολόγου και ποια είναι αυτή;
  • Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Σπάρτης τι προτείνουν σήμερα στη Δημοτική Αρχή; Τι προτείνουν οι Νομικοί Σύμβουλοι;
  • Νιώθει και κοστολογεί, η Δημοτική Αρχή Σπάρτης, αυτό που βιώνουν επιχειρηματίες, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες, πολίτες, από την κακή κατάσταση της Παλαιολόγου;
  • Εκτιμά ο δήμαρχος ότι ο ανάδοχος του έργου έχει αδικηθεί ίσως και δυσφημιστεί απ’ όσα διημείφθησαν και χρήζει αποκατάστασης, έστω στο πλαίσιο συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο;
  • Έχει ευθύνη ο ανάδοχος για το γεγονός ότι η Σπάρτη δεν απολαμβάνει το έργο έγκαιρα και αν ναι που εντοπίζεται αυτή η ευθύνη και τι σκοπεύει να κάνει ο δήμος γι’ αυτό;

Τα ερωτήματα είναι πολλά ακόμα. Ωστόσο, αν ο δήμαρχος δώσει τις απαντήσεις στα βασικά και πρωτογενή, σίγουρα η αυτοδιοικητική παρουσία στη Σπάρτη θα ανακτήσει αξιοπιστία και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την καλή συνεργασία με τον ανάδοχο, που άλλωστε έχει αναλάβει αρκετά και σημαντικά έργα στον δήμο.

Αυτό που προέχει είναι η ξεκάθαρη στάση, θέση και απόφαση του δημάρχου και της δημοτικής αρχής. Το έργο πλέον «ξέφυγε» από κάθε όριο, μέτρο και ανοχή και η πληροφόρηση, στην γλώσσα και διάλεκτο που καταλαβαίνουν όλοι οι πολίτες.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις