ΓΑΣΤΟΥΝΗ. Τη δωρεάν καθημερινή παροχή γευμάτων σε περίπου επτακόσιους μαθητές σηματοδοτεί η ένταξη του δήμου Πηνειού στο πιλοτικό πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας που υλοποιεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η εφαρμογή του προγράμματος ξεκινά στον δήμο Πηνειού από το επόμενο σχολικό έτος 2024 -2025 και αφορά τα παιδιά που φοιτούν στα επτά δημοτικά σχολεία – Γαστούνης, Βαρθολομιού, Τραγανού και Καβασίλων.

Σύμφωνα με τη δημοσιευθείσα διακήρυξη του ΟΠΕΚΑ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 229.999.114,80 € και περιλαμβάνει την καθημερινή διάθεση 231.000 μερίδων σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πανελλαδικά για τα σχολικά έτη 2024-2025 και 2025-2026 ενώ υφίσταται δικαίωμα προαιρέσεως και για τη σχολική χρονιά 2026-2027. Πρόκειται για έναν θεσμό που εφαρμόζεται ήδη στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει η πιλοτική υλοποίησή του σε δημοτικά σχολεία της Ελλάδας.

Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής

Για μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη με πολλαπλά οφέλη έκανε λόγο ο δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός και κάλεσε εκπαιδευτικούς και γονείς να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Ειδικότερα ο κ. Καστρινός επεσήμανε ότι το πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλει ουσιωδώς, αφενός στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, αφετέρου στην καλλιέργεια της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας μεταξύ των μαθητών. «Τα οφέλη τόσο για τη σχολική κοινότητα του δήμου όσο και για την τοπική κοινωνία είναι πολλαπλά και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε όλοι να μεριμνήσουμε ώστε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητες που μας δίνει το πρόγραμμα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πηνειού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένταξη του δήμου Πηνειού στα «Σχολικά Γεύματα» αναμένεται να συμβάλει ακόμη στην ανάπτυξη της πρωτογενούς εγχώριας παραγωγής, καθώς τα προϊόντα που επιλέγονται –σε συνεργασία πάντα με τους Επιστημονικούς Φορείς- ως πρώτες ύλες για την παρασκευή των γευμάτων, είναι ελληνικά και υψηλής διατροφικής αξίας. Προάγεται έτσι στη μαθητική κοινότητα η υγιεινή μεσογειακή διατροφή, ενώ επιπλέον διευρύνεται ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις τοπικές κοινωνίες.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις