ΣΠΑΡΤΗ. Τί είναι το win-win μάνατζμεντ; Μακροπρόθεσμος παράγοντας επιτυχίας για μια επιχείρηση με διαπραγματεύσεις στις οποίες κερδίζουν και οι δυο πλευρές.

είναι το B2B; Σημαίνει Business to Βusiness. Η μορφή της πώλησης μεταξύ των επιχειρήσεων είτε ο αγοραστής / επιχείρηση χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες ή προϊόντα, είτε να τις μεταπουλήσει.

Οι θέσεις των επικεφαλής

Σε διαπραγμάτευση βρίσκεται ο δήμος Σπάρτης με τον ανάδοχο του έργου ανάπλασης της Παλαιολόγου. Ο δήμαρχος Σπάρτης Μιχάλης Βακαλόπουλος ξεκαθάρισε ότι το έργο δεν μπορεί να διακοπεί και πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο από τον ίδιο εργολάβο. Οι δημοτικές παρατάξεις δεν συμφωνούν με την στάση και με τη θέση της δημοτικής αρχής. Η Ντία Τζανετέα προκάλεσε τη συζήτηση και ζήτησε εγγυήσεις από τον Βακαλόπουλο και καταλογισμό ευθυνών, ο Βαγγέλης Βαλιώτης στήριξε την Τεχνική Υπηρεσία και δεν δέχθηκε την γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου, η Τασία Κανελλοπούλου κατέκρινε την απόφαση της Αποκεντρωμένης και ζήτησε κρίσιμες δεσμεύσεις από τον δήμαρχο για ένα έργο που ανήκει και στην επόμενη γενιά Σπαρτιατών, ο Πέτρος Δούκας πρότεινε ενυπόγραφη δέσμευση του εργολάβου για τον χρόνο παράδοσης και ο Δημήτρης Αρφάνης είδε ότι ο ανάδοχος «έχει δόντι» για να κάνει όσα κάνει σε βάρος της πόλης.

Ο πρόεδρος του Σώματος Στέφανος Βρεττάκος πρότεινε την win-win διαπραγμάτευση. Το αν ξέρει να κάνει διαπραγματεύσεις ο δήμος είναι κάτι που θα αποδειχθεί σε 8 περίπου μήνες από σήμερα. Πάντως η εταιρεία ΔΟΜΗΚΑΤ φαίνεται να εξειδικεύεται στις διαπραγματεύσεις. Ενώ έπρεπε να έχει παραδώσει ολοκληρωμένο το έργο πριν από 4 μήνες, έχει εκτελέσει μόνον το 20% και φαίνεται ότι θα παραδώσει ένα έργο του οποίου την πληρότητα και ποιότητα δεν εγγυάται, τον Οκτώβριο του 2024, δηλαδή ένα χρόνο μετά τον συμβατικό χρόνο, κρατώντας την πόλη όμηρο σε ένα «πόλεμο» με πολλούς κυανόκρανους, ελάχιστους αντάρτες και μετρημένους υπερασπιστές της «σημαίας».

Κερδισμένοι και χαμένοι

Στις διαπραγματεύσεις έχουμε τέσσερα πιθανά αποτελέσματα, με βάση τα κέρδη και τις απώλειες:

  • κερδίζουμε και ο δύο
  • εγώ κερδίζω, εσύ χάνεις
  • εγώ χάνω, εσύ κερδίζεις
  • χάνουμε και οι δύο

Ο δήμος Σπάρτης μέχρι σήμερα χάνει πολύ από την συνεργασία - διαπραγμάτευσή του με την ΔΟΜΗΚΑΤ. Χάνει πολύτιμο χρόνο, χάνει πόρους, χάνει αξιοπιστία, χάνει πλούτο στην αγορά του. Όπως είπε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης Παναγιώτης Φλώρος έμποροι και επιχειρηματίες της Παλαιολόγου θα πάνε φυλακή… εξ αιτίας του έργου. Η εταιρεία ΔΟΜΗΚΑΤ έχει αναλάβει τέσσερα μεγάλα έργα στον Δήμο Σπάρτης και σε όλα υπάρχει μεγάλο ή μικρό πρόβλημα. Σημαντικές οι αναφορές του Κώστα Βαρζακάκου προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σπάρτης.

Όσα ακούσαμε στη συνεδρίαση

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, μετά από πρόταση της παράταξης της Ντίας Τζανετέα, συζήτησε το θέμα την Τρίτη 27/2/24. Δεν έλαβε απόφαση, επρόκειτο για συζήτηση, ούτε ανέλαβε δεσμεύσεις αλλά άκουσε τον δήμαρχο Μιχάλη Βακαλόπουλο να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα προσφύγει κατά της απόφασης του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που μετά από γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου έκρινε ότι ο ανάδοχος δεν έχει άδικο και χρειάζεται ακόμα χρόνο για να ολοκληρώσει το έργο.

«Δεν κάνω ανταρτοπόλεμο»

Όσα ακούστηκαν δημόσια κατά της Αποκεντρωμένης και κατά ή υπέρ του εργολάβου, αν μη τι άλλο επιβάλουν απαντήσεις και εξηγήσεις, προς τους πολίτες της Σπάρτης. Η θέση του Μιχάλη Βακαλόπουλου «δεν τιμωρώ τον εργολάβο», «δεν κάνω ανταρτοπόλεμο» και «ποιος είμαι εγώ που θα αμφισβητήσω την απόφαση της Αποκεντρωμένης» καταδεικνύει το υπόβαθρο και περιγράφει το πλαίσιο στο οποίο κινείται και θα κινείται η δημοτική αρχή Σπάρτης. Προφανώς η αντίληψη που επικρατεί τελικά είναι αυτή του υφιστάμενου διαχειριστή και όχι του πολιτικού φορέα αυτοδιοίκησης που εκπροσωπεί τα καίρια θιγόμενα συμφέροντα των εκλογέων και πολιτών του.

Απόδοση ευθυνών

Η απόδοση ευθυνών και δη πολιτικών είναι υποχρέωση κάθε δημοτικής αρχής όταν δεν την αντιλαμβάνεται ως καθήκον και πρέπει να αποδίδεται άμεσα για να έχει αποτέλεσμα και όχι επ’ ευκαιρία εκλογών.

Ο ισχυρισμός των Εμπόρων της Σπάρτης ότι λόγω αδιεξόδου τους πρέπει το έργο να τελειώσει από τον συγκεκριμένο ανάδοχο σε συνδυασμό με τη θέση της δημοτικής αρχής ότι το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν από την ΔΟΜΗΚΑΤ, υπό την αυστηρή επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, δεν γεννά αισιοδοξία, απλά υπαγορεύει ότι για μια ακόμα φορά η Σπάρτη πρέπει να συμβιβαστεί με την κακοτυχία της, την ανεπάρκεια της, τα τετελεσμένα που άλλοι της επιβάλουν όταν αυτή οραματίζεται... Αν μάλιστα δεχθούμε αυτό που ακούστηκε στη συνεδρίαση, ότι η διοίκηση στο δήμο έχει συνέχεια, τότε η ευθύνη για την τραγική υστέρηση της Σπάρτης διαχέεται σε αρκετές δημοτικές θητείες.

Προβληματισμός και ανησυχία

Όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου καθιστούν τους πολίτες περισσότερο ανασφαλείς και έντονα προβληματισμένους.

Η Σπάρτη, αν και όποτε, θα παραλάβει ένα έργο χάρτινο με πολλές πιθανότητες να καταρρεύσει άμεσα. Αυτό είπαν στη συνεδρίαση ότι ισχυρίζεται ο εργολάβος του έργου κ. Γεωργαλής από την εταιρεία ΔΟΜΗΚΑΤ. Αυτή και μόνον η αναφορά του σε ΜΜΕ θα έπρεπε να έχει ήδη προκαλέσει την παρέμβαση Εισαγγελέα, ανεξάρτητα απ΄ όλες τις άλλες παραμέτρους της υπόθεσης.

Ατάκες και κραυγές

Ακούσαμε ότι η απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης είναι κατάπτυστη. Ακούσαμε ότι ο δήμος προσήλθε στο Τεχνικό Συμβούλιο χωρίς ισχυρή Νομική στήριξη. Ακούσαμε ότι ο δήμος Σπάρτης κάνει σινιάλο σε κακούς εργολάβους. Ακούσαμε ότι οι σύμβουλοι διαχρονικά δεν ξέρουν τι ψηφίζουν. Ακούσαμε ότι είναι ευτύχημα που το έργο παραμένει στον εργολάβο. Ακούσαμε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στην Τεχνική Υπηρεσία. Ακούσαμε ότι ο εργολάβος για να συνεχιστεί το έργο θέλει αντικατάσταση όσων το επιβλέπουν. Ακούσαμε ότι ο δήμος δεν κάνει ανταρτοπόλεμο. Ακούσαμε ότι ο ανάδοχος έφτυσε στα μούτρα μια πόλη που του έδωσε 4 μεγάλα έργα. Ακούσαμε ότι για να ολοκληρωθεί το έργο απο την ΔΟΜΗΚΑΤ ο δήμος και οι δημότες θα χάσουν πόρους. Ακούσαμε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μάλλον τον Οκτώβριο του 2024. Ακούσαμε ότι βρίσκει και τα κάνει ο εργολάβος. Ακούσαμε ότι ο δήμος θα γίνει στενός κορσές στον εργολάβο Γεωργαλή. Ακούσαμε ότι η απόφαση της Αποκεντρωμένης είναι αλά καρτ. Ακούσαμε ότι ενδέχεται να υπάρχουν υπεργολαβίες στο έργο (από Σπαρτιάτες εργολάβους;). Ακούσαμε την Τεχνική Υπηρεσία να εκλιπαρεί να ισχυρή νομική στήριξη. Ακούσαμε ότι έχει γίνει μόνον το 20% του έργου. Ακούσαμε ότι ο δήμαρχος Σπάρτης δεν μπορεί να κρίνει αποφάσεις διοικητικών προϊσταμένων του. Ακούσαμε ότι Σπαρτιάτες έμποροι και επαγγελματίες της Παλαιολόγου αντιμετωπίζουν φυλάκιση λόγω αναδουλειάς, συνέπεια του έργου. Ακούσαμε ότι ενδέχεται να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη οι πληττόμενες επιχειρήσεις. Ακούσαμε ότι για την Σπάρτη είναι ευτύχημα που δικαιώθηκε ένας κακός εργολάβος. Ακούσαμε ότι οι παρατάξεις του δήμου είναι μια γροθιά αλλά χωρίς ομοφωνία. Ακούσαμε πολλά και διάφορα.

Δεν καταλάβαμε

  • Τα συμφέροντα του Δήμου ταυτίζονται με τα συμφέροντα της Σπάρτης;
  • Ποιος ευθύνεται τελικά που η πόλη βρίσκεται στην «εντατική»;
  • Ποιος είναι ο φυσικός και ποιός ο ηθικός αυτουργός της απώλειας πόρων;
  • Ποιος φέρει την ευθύνη που διασύρεται η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Σπάρτης;
  • Ποιος θα χρεωθεί την απώλεια της υπεραξίας από ένα τέτοιο έργο;
  • Γιατί κανείς δεν εξηγεί αν η Μελέτη του έργου είναι τελικά επαρκής και ορθή;
  • Πως ορίζει η Δημοτική Αρχή Σπάρτης το συμφέρον του Δήμου; Έχει αποτυπώσει τη συσσώρευση ζημιάς στην πόλη από την εξέλιξη του έργου και σε ποιόν θα την καταλογίσει;
  • Πως αντιδρά ο δήμος όταν υπάρχει δημόσια αναφορά από τον ανάδοχο του έργου ότι το έργο αυτό ενδέχεται να καταρρεύσει; Θα κληθεί από τον Εισαγγελέα ο ανάδοχος να εξηγήσει;
  • Γιατί μόνον στη Σπάρτη χρειάζονται 100 ημέρες για να πέσει μπετόν σε 300 τ.μ.;
  • Πότε θα διαχωρίσει το Σώμα την πολιτική βούληση από την διοικητική ευθύνη;
  • Πόσο μεγάλη και σύμμετρη είναι η ευθύνη που αναλαμβάνει η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Σπάρτης να ελέγχει και να παραλάβει ένα έργο που θα ολοκληρώσει ένας ανάδοχος τον οποίο δεν εμπιστεύεται, ο οποίος δεν συνεργάζεται, με τον οποίο αντιδικεί και ο οποίος για να έχει πλέον εργολαβικό κέρδος από ένα έργο που έχει ήδη ναυαγήσει κάποιος άλλος θα πρέπει να χάσει;
  • Από την άλλη πλευρά γιατί κανείς δεν τολμά να εξηγήσει ότι η κορύφωση της αντιδικίας αναδόχου – δήμου, με την Αποκεντρωμένη να δικαιώνει πάντα τον ανάδοχο, μπορεί να στοιχίσει στην πόλη πολλά περισσότερα από αυτά που ήδη πληρώνει;
  • Γιατί δεν κλήθηκε ο Ανάδοχος στη Συνεδρίαση;
  • Οι Σπαρτιάτες τελικά έβαλαν τα πρόβατα να φυλάνε τον λύκο;

Με λίγα λόγια οι Σπαρτιάτες, για μια ακόμα φορά «την πάτησαν» γιατί; Επειδή όπως είπε ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Αρφάνης «ο εργολάβος έχει δόντι!»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις