ΣΠΑΡΤΗ. Κατά την εισήγηση, συνεδρίαση και ψήφιση του προϋπολογισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, την Πέμπτη (07/03) οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό που παρουσίασε προς ψήφιση η δημοτική αρχή του Μιχάλη Βακαλόπουλου. Μεταξύ αυτών και η δημοτική παράταξη «Σπάρτη Νέα Πορεία», με την επικεφαλής κ. Ντία Τζανετέα, όπως και ο Βαγγέλης Βαλιώτης επικεφαλής της «Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης Σπάρτης», αναφέροντας στο Notospress τους εξής λόγους:

Nτία Τζανετέα: «Aπεδείχθη αντιαναπτυξιακός ο προϋπολογισμός του Δήμου Σπάρτης»

«Απεδείχθη ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου Σπάρτης είναι αντιαναπτυξιακός. Γι' αυτό τον χαρακτηρίσαμε ως δημοτική παράταξη ''άτολμο'' ''άπνοο'' και χωρίς κανέναν στρατηγικό σχεδιασμό. Στο περιεχόμενο του δεν υπάρχει καμία στόχευση για την ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης της Σπάρτης και των χωριών. Δεν προσδιορίζει την ταυτότητα του ίδιου του δήμου, για το που ουσιαστικά θέλει να πάει την πόλη η δημοτική αρχή».

Δεν μπαίνει στο επίκεντρο η κυκλική οικονομία

«Τόνισα στην τοποθέτησή μου ότι δεν βάζει στόχους που έχουν να κάνουν με την κυκλική οικονομία, μιλώντας πάντα για ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή. Επίσης τόνισα στον κ. Δήμαρχο ότι πολύ σύντομα βάσει αυτού του προϋπολογιστικού σχεδίου, θα κληθεί να αυξήσει τα δημοτικά τέλη, εις βάρος των πολιτών».

«Η παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο έχει σκοπό να αναβαθμίσει»

«Τόνισα στον κ. Βακαλόπουλο, ότι η παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο έχει σκοπό να βοηθήσει πάνω σε οτιδήποτε αναβαθμίζει την ζωή των δημοτών και της πόλης. Θα συναινούμε και θα συμπράττουμε σε προτάσεις της δημοτικής αρχής, που θα έχουν ένα θετικό πρόσημο για τον δήμο μας».

«Δεν νομίζω ότι επηρεάστηκε η υπόλοιπη αντιπολίτευση από την δική μας εισήγηση»

«Ο καθένας είχε μελετήσει στον χρόνο που είχαμε το σχέδιο του προϋπολογισμού, και δεν νομίζω ότι επηρεάστηκε η υπόλοιπη αντιπολίτευση από την δική μας θέση. Ήταν όπως σας προείπα πασιφανές, ότι ήταν ένας προϋπολογισμός άτολμος και αντιαναπτυξιακός και θεωρώ πως όλοι κινήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση της καταψήφισης για αυτούς τους λόγους. Τονίζοντας όμως και εμείς από την μεριά μας, ότι στην επόμενη αναθεώρηση θα δούμε ακριβώς ποιο είναι το πρόγραμμα και το όραμα της δημοτικής αρχής».

«Ο κ. Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι στην επόμενη αναθεώρηση θα έρθουν αυτά τα οποία ζητάμε»

«Ο κ. Δήμαρχος δεσμεύτηκε, ότι στην επόμενη αναθεώρηση θα υπάρχουν διαβεβαιώσεις σε σχέση με την αναπτυξιακή πρόταση και το όραμα το οποίο ζητούμε. Εδώ θα είμαστε για να βοηθήσουμε με την γνώση μας και με όσες δυνάμεις διαθέτουμε, τους πολίτες και τον δήμο μας».

Βαγγέλης Βαλιώτης: «Kαταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό, γιατί δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών της Σπάρτης»

«Kαταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό, γιατί δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών της Σπάρτης. Παρά το ότι ο Δήμαρχος είπε ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ο οποίος επιτρέπει στον δήμο να λειτουργήσει και πως όλα θα τα δούμε στην αναθεώρηση, πιστεύω ότι η δημοτική αρχή από την πρώτη ημέρα θα μπορούσε να δώσει το στίγμα της».

Τα έσοδα του προυπολογισμού

«Όταν σε έναν προϋπολογισμό έχουμε παραπάνω έσοδα για την φετινή χρονιά, όχι από τις κρατικές ενισχύσεις αλλά από την ανακατανομή των ΚΑΠ η οποία αποφασίστηκε, αυτό μας κάνει ένα ποσοστό 26% επιπλέον ΚΑΠ που σημαίνει περίπου 1.600.000 ευρώ. Από αυτό το ποσό περιμέναμε να μας δώσει το δικό της στίγμα η δημοτική αρχή για το πως θα προχωρήσει. Αυτό δεν έγινε και εκ μέρους της δημοτικής αρχής, υποστηρίχθηκε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει κατά την διαδικασία αναθεώρησης του προϋπολογισμού».

«Σε σχέση με την καταψήφιση και από τις υπόλοιπες παρατάξεις, ο καθένας έβαλε την δική του πλατφόρμα»

«Η κάθε δημοτική παράταξη ξεχωριστά, έβαλε την δική της πλατφόρμα πάνω στην καταψήφιση του προϋπολογισμού. Νομίζω πως και οι άλλες παρατάξεις έθεσαν το ίδιο ζήτημα, ότι δηλαδή δεν έδωσε η δημοτική αρχή το στίγμα για το πως πρέπει να κινηθεί ο Δήμος Σπάρτης».

Πώς συνδέεται ένας δημοτικός προϋπολογισμός με την γενικότερη κατάσταση της χώρας

«Ένας δημοτικός προϋπολογισμός πρέπει να κρίνεται και να συνδέεται με την γενικότερη κατάσταση της χώρας. Όταν υπάρχει ακρίβεια, ανεργία και ευρύτερα ζητήματα που δεν είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του δήμου, τότε και εμείς πρέπει να δούμε απο την μεριά μας πως θα τα αντιμετωπίσουμε. Αυτό είναι ένα σκεπτικό και ένα πλαίσιο το οποίο το αναπτύξαμε μόνο εμείς και όχι οι υπόλοιπες παρατάξεις, οι οποίες στάθηκαν μόνο στο κομμάτι του δημοτικού προϋπολογισμού».

Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με τις ψήφους της Πλειοψηφίας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις