ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. Θετικές εξελίξεις σε σχέση με το ποσό χρηματοδότησης των 6.800.000 ευρώ του έργου «ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ - ΑΝΑΒΑΤΟΡΙΟ» για την Άνω Πόλη του κάστρου της Μονεμβασίας. Τα 5.700.000 ευρώ αφορούν την προμήθεια και την κατασκευή Τελεφερίκ και υλοποιούνται από τον Δήμο Μονεμβασίας και πίστωση 1.100.000 ευρώ υλοποιείται από την Διεύθυνση Αναστήλωσης του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το έργο αφορά διάνοιξη και κατασκευή μονοπατιών στην Άνω Πόλη για την κυκλοφορία των ΑΜΕΑ που θα ανεβαίνουν με το τελεφερίκ, ανακατασκευή και στερέωση των τειχών καθώς και των βραχωδών πρανών. Η διάνοιξη και ο καθαρισμός των μονοπατιών έχει ξεκινήσει από το περασμένο Νοέμβριο, υλοποιείται με αυτεπιστασία από την εφορία αρχαιοτήτων, με την πρόσληψη αρχαιολόγων και εργατών, με την καθοδήγηση του επιστημονικού προσωπικού της 5ης ΕΦΑΛΑΚ.

Η πορεία της αναστήλωσης

Μέχρι τώρα έχει βρεθεί το καλντερίμι, που ανήκει στον αρχικό πολεοδομικό ιστό της Άνω Πόλης, μεγάλου μήκους και μικρής σχετικά κλίσης που ενώνει τον Ναό της Αγίας Σοφίας (ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ), διέρχεται από την βυζαντινή γειτονιά που αναστηλώθηκε την περίοδο 2013-2017, με το ενδιαφέρον της ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ και καταλήγει στην περιοχή που βρίσκεται η οικία «ΚΡΗΤΙΚΟΥ» διπλα από τον Προμαχώνα, κάτω από το μαυσωλείο της Β' Τουρκοκρατίας και τις δεξαμενές «ΚΑΤΕΡΓΟ» και «ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ», πλησίον της θέσης που θα κατασκευαστεί ο σταθμός του Τελεφερίκ.

Διαφορετικό πλάνο στην κατασκευή του Τελεφερίκ και της προστασίας των τειχών

Φυσικά καμμία καταστροφή των τειχών δεν πρόκειται να γίνει με την κατασκευή του Τελεφερίκ, αντιθέτως θα γίνει ανακατασκευή των τειχών στην περιοχή για πρώτη φορά στην μακραίωνης ιστορία της Μονεμβασίας. Κατά την διάρκεια των καθαρισμών έχουν προκύψει εντυπωσιακά ευρήματα, απόλυτα λογικό άλλωστε αφού όπως γνωρίζουμε η Άνω Πόλη ήταν σε όλες τις ιστορικές περιόδους διοικητικό κέντρο με τις κατοικίες αρχόντων.

Φωτογραφίες: Σταύρος Χριστάκος

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις