ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ο Ταΰγετος, που δεσπόζει πάνω από την Πελοπόννησο με τη μεγαλοπρεπή κορυφή του, προσφέρει κάτι περισσότερο από ένα ταξίδι στα άγρια τοπία της Ελλάδας, παρουσιάζει μια ματιά σε έναν κόσμο όπου η φύση, η μυθολογία και το μυστήριο συνυπάρχουν. Γνωστό και ως Πυραμίδα ή Προφήτης Ηλίας, αυτό το βουνό που προκαλεί δέος, καθιστώντας το την υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου.

Η κορυφή του Ταϋγέτου είναι ένα εξαιρετικό θέαμα, με μεγάλους ασβεστολιθικούς όγκους που σχηματίζουν με φυσικό τρόπο ένα πυραμιδοειδές σχήμα. Αυτό το μοναδικό γεωλογικό χαρακτηριστικό δεν μαγεύει μόνο τα μάτια, αλλά τροφοδοτεί και τη φαντασία, προκαλώντας συζητήσεις για την προέλευσή του. Ήταν αυτή η πυραμιδοειδής κορυφή ένα αριστούργημα που φιλοτεχνήθηκε από αρχαία χέρια ή είναι ένα θαύμα που σμιλεύτηκε από τις αδυσώπητες δυνάμεις της φύσης; Η συζήτηση συνεχίζεται, με το σχεδόν τέλειο σχήμα του βουνού και την ισοπεδωμένη βάση στην κορυφή του να αποτελούν σημεία αμφισβήτησης και θαυμασμού.

Πέρα από τη γεωλογική του γοητεία, ο Ταΰγετος είναι βαθιά χωμένος στην ελληνική μυθολογία. Ονομάστηκε από τη νύμφη Ταϋγέτη και είχε μεγάλη σημασία για τους αρχαίους Σπαρτιάτες. Χρησίμευε ως φυσικό οχυρό που περιέβαλλε τη Σπάρτη και φημολογείται ότι ήταν ο τόπος όπου οι εγκληματίες αντιμετώπιζαν την έσχατη τιμωρία τους, ρίχνοντας τους σε ένα χάσμα μέσα στο αδυσώπητο έδαφος του βουνού.

Η διαδρομή προς την κορυφή του Προφήτη Ηλία ανταμείβει τους επισκέπτες με πανοραμική θέα που εκτείνεται σε όλο τον ορίζοντα, από τα αφρώδη νερά του Αιγαίου στα ανατολικά μέχρι την άγρια ομορφιά της χερσονήσου της Μάνης στα δυτικά. Το βουνό δεν είναι μόνο μια πανδαισία για τα μάτια, αλλά και ένα καταφύγιο για τη βιοποικιλότητα. Ανάμεσα στους απόκρημνους βράχους και τις καταπράσινες πλαγιές του, σπάνια και απειλούμενα είδη βρίσκουν καταφύγιο. Η βελανιδιά του Ταϋγέτου και η απειλούμενη με εξαφάνιση ελληνική ελάτη είναι μόνο δύο παραδείγματα της μοναδικής χλωρίδας που αποκαλεί αυτό το βουνό σπίτι της.

Η πυραμιδοειδής κορυφή του Ταϋγέτου συνεχίζει να αποτελεί πηγή γοητείας και συζήτησης. Είναι το πυραμιδοειδές σχήμα του μια απλή σύμπτωση, μια απόδειξη της ικανότητας του φυσικού κόσμου να δημιουργεί συμμετρία και ομορφιά; Ή μήπως αυτό το βουνό κρύβει ένα μυστικό του αρχαίου πολιτισμού, μια μνημειώδη προσπάθεια να διαμορφώσουν τις ίδιες τις κορυφές σύμφωνα με τη θέλησή τους;

Αυτό που παραμένει αδιαμφισβήτητο, ωστόσο, είναι η μαγνητική έλξη του βουνού σε όσους επιδιώκουν να εξερευνήσουν τα ύψη του και να αποκαλύψουν τα μυστικά του. Ο Ταΰγετος προσκαλεί τους επισκέπτες να διασχίσουν τα μονοπάτια του, να σταθούν στην κορυφή του και να ατενίσουν τη γη από κάτω, όπου η ιστορία, ο μύθος και η φύση συγκλίνουν σε ένα θέαμα που κόβει την ανάσα.

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις