ΠΑΤΡΑ. Το ατύχημα σημειώθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου, σε σχολείο στην Πάτρα. Ο 17χρονος μαθητής ήρθε σε επαφή με γυμνό καλώδιο και υπέστη ηλεκτροπληξία, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί σοβαρά. Οι γονείς του, αφήνουν αιχμές μέσω του δικηγόρου τους για τα όσα έγιναν από εκείνη τη μέρα. Τονίζεται πως κάποιοι προσπαθούν να αποποιηθούν όλες τις ευθύνες που τους αναλογούν και να τις ρίξουν σε αγνώστους, που είχαν προκαλέσει ζημιά στο φωτιστικό ασφαλείας.

Επίθεση στον Τομέα Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Πατρέων αλλά και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας από τον δικηγόρο Γιώργο Κουραχάνη με αφορμή τις απαντήσεις που δόθηκαν για την ηλεκτροπληξία που υπέστη 17χρονος μαθητής, μέσα στο σχολείο του, στην Πάτρα.

Ο δικηγόρος σημειώνει στο gnomip.gr: «Προκαλούν αλγεινή εντύπωση τα αστραπιαία αντανακλαστικά που επέδειξε η Διεύθυνση Αυτεπιστασίας, Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού Οδών, Κτιρίων, Συντήρησης, Κλιματισμού και Αντικεραυνικής Προστασίας του Δήμου Πατρέων, της οποίας προΐσταται η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αυτεπιστασίας Αικατερίνη Σίμου, σχετικά με το περιστατικό της ηλεκτροπληξίας που υπέστη ο μαθητής Γ΄ Λυκείου την 27/03/2024 στο σχολικό συγκρότημα Δεμενίκων εν ώρα λειτουργίας αυτού, με την οποία διαπιστώνεται πρωτοφανής προσπάθεια αποποίησης ευθυνών. Δίχως καν να έχει ξεκινήσει η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διέταξε η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα παράξει πόρισμα επί της υποθέσεως αυτής, όλως ατυχώς και πρώιμα η ανωτέρω εποπτεύουσα Αρχή του Δήμου Πατρέων φέρεται να προβαίνει σε δηλώσεις στον τοπικό τύπο φωτογραφίζοντας και στοχοποιώντας την σχολική κοινότητα και δή τους μαθητές ως μοναδικούς υπευθύνους του συμβάντος θεωρώντας ως δεδομένο ότι επρόκειτο για βανδαλισμό που πραγματοποιήθηκε από αυτούς.

Ακόμα και έτσι όμως, σε περίπτωση βανδαλισμού, οφείλουν οι αρμόδιοι φορείς να τηρούν και να εφαρμόζουν το πρωτόκολλο ασφαλείας κατά την παρουσία των μαθητών στο χώρο του σχολείου, να τηρούν πιστά τις κείμενες διατάξεις για τη διασφάλιση της προστασίας των μαθητών, με την άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε συμβάντος και να μην απεκδύονται τις ευθύνες τους.

Εντύπωση προκαλεί επίσης η ανεπίσημη τοποθέτηση των σχολικών παράγοντων, μέσω δημοσιευμάτων, που εκτιμούν πως τα αίτια του περιστατικού αυτού ήταν η παρεκκλίνουσα έως και παραβατική συμπεριφορά μαθητή της Γ’ Γυμνασίου, ο οποίος φέρεται να προκάλεσε ζημιά στις εγκαταστάσεις φωτισμού εκτάκτου ανάγκης. Ακόμα και αν ο παραπάνω ισχυρισμός είναι αληθής αυτομάτως γεννάται το εύλογο ερώτημα σε τις ενέργειες προέβη η Διεύθυνση του σχολείου προκειμένου να αποφευχθεί πιθανός τραυματισμός του οιουδήποτε κινείται στους χώρους του σχολείου.

Να θυμίσουμε λοιπόν στους σχολικούς παράγοντες ότι καθημερινά ορίζονται εκπαιδευτικοί, που αναλαμβάνουν καθήκοντα εφημερίας, έχουν την ευθύνη για την επιτήρηση των μαθητών κατά τη διάρκεια της προσέλευσης και της αποχώρησής τους από το σχολείο, την ώρα των διαλειμμάτων, καθώς και τη μέριμνα για την προστασία και τη σωματική τους ακεραιότητα. Θα περίμενε κανείς από τους επίσημους παράγοντες μία πιο ανθρώπινη προσέγγιση του θέματος και όχι μία αγωνιώδη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών.

Το σχολείο ως εκπαιδευτικό ίδρυμα, χώρος πνευματικής και ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών οφείλει να είναι ένας ασφαλής χώρος, με όλους τους εποπτεύοντες παράγοντες της σχολικής κοινότητας να επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή, παρεμβαίνοντας προληπτικά και κατασταλτικά όπου και όταν απαιτείται, προς αποφυγή περιστατικών, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών. Το σχολείο οφείλεται να είναι ασφαλής χώρος για τα παιδιά μας»

Ο έλεγχος στο σχολείο έδειξε πως το φωτιστικό ασφαλείας είχε καταστραφεί από αγνώστους και όπως φαίνεται δεν επισκευάστηκε. Τα αρμόδια συνεργεία του δήμου επισκεύασαν το φωτιστικό, με τεχνικούς να εκφράζουν αμφιβολίες, για τον τρόπο που έγινε το ατύχημα.

O 17χρονος μαθητής είχε μιλήσει μια μέρα μετά το ατύχημα στο Live News και περιέγραψε τα όσα συνέβησαν όταν τον χτύπησε ρεύμα από γυμνό καλώδιο. «Σχόλαγα εκείνη την ώρα και υπήρξε ένας βανδαλισμός στο φωτιστικό. Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου. Το είχα δει κρεμασμένο δύο ημέρες εκεί το καλώδιο. Δεν είμαι σίγουρος πότε έγινε. Το φως ήταν σίγουρα σπασμένο. Ήμουν με ένα φίλο μου και κατέβαινα εκείνη την ώρα», ανέφερε.

Ο μαθητής είχε τις αισθήσεις του, αλλά βρισκόταν σε κατάσταση σοκ. Ειδοποιήθηκε η μητέρα του και ο 17χρονος διακομίστηκε στο νοσοκομείο. «Πήγα στον Άγιο Ανδρεά, στο νοσοκομείο με τη μητέρα μου και επειδή δεν εφημέρευε, πήγαμε στο Ρίο με ασθενοφόρο», είπε ο μαθητής.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις