ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Ίσως το πιο αγνό γλυκό, κατάλληλο για κάθε ηλικία καταναλωτή, το παστέλι, έρχεται από τα βάθη του χρόνου να διεκδικήσει την θέση ενός μοναδικού «σνάκ».

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κώστας Γαζούλης, αναζητώντας το καλύτερο παστέλι έφτασε στο Ζευγολατιό στον κάμπο της Μεσσηνίας.

Το Ζευγολατιό είναι γνωστό για το παστέλι του, το οποίο παράγεται, με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο και το μυστικό του είναι τα αρίστης ποιότητας αγνά υλικά, χωρίς συντηρητικά.

Την δεκαετία του΄40 ξεκίνησε η προσπάθεια τυποποίησης, το τύλιγμα σε χαρτί με το χέρι και σταδιακά η επιχείρηση επεκτάθηκε από ατομική με πλήθος εργαζομένων, που συμβάλλουν στην τοπική οικονομία, αναφέρει η κ. Καραμπάκου.

Το παστέλι, στον ταβλά είναι μαλακό γιατί είναι μόνο από μέλι, χωρίς ζάχαρη, εξηγεί η Γεωργία Παπαδοπούλου ιδιοκτήτρια της επιχείρησης. «Μπορούν να το φάνε και οι διαβητικοί, πρόκειται για ένα super-food, ενώ μειώνει τα ποσοστά οστεοπόρωσης».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το παστέλι είναι έδεσμα που συστήνουν οι διατροφολόγοι σε εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα βάρους και πιθανά προβλήματα που το συνοδεύουν.

Για την ξεχωριστή γεύση και ποιότητα πέρυσι σε διαγωνισμό τροφίμων η επιχείρηση έλαβε το ασημένιο βραβείο για το απλό παστέλι από μέλι και σουσάμι.

Σχεδόν ένας αιώνας συμπληρώνεται από το 1920, από τότε που ξεκίνησε η παρασκευή του γλυκύτερου εδέσματος στο χωριό των περίπου 350 κατοίκων. Τότε η κοινότητα αποτελούσε κόμβο συγκοινωνιών, καθώς το τρένο σταματούσε και οι επιβάτες αναζητούσαν κάτι να πιούν ή να φάνε, έως ότου φτάσουν στην Καλαμάτα, σε ένα ταξίδι επτά- οκτώ ωρών. Μια γευστική εμπειρία που συνδυάζει την γλυκύτητα του μελιού με την πλούσια γεύση του σουσαμιού.

Το παστέλι, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, βοηθά στην μείωση της χοληστερίνης, αναστέλλει τα συμπτώματα κόπωσης, ενώ στην αρχαιότητα θεωρείτο αφροδισιακό.

Όσοι δοκιμάζουν το συγκεκριμένο παστέλι και ειδικά αυτό που παρασκευάζεται με μαύρο σουσάμι δηλώνουν πως πρόκειται για «Το καλύτερο παστέλι με διαφορά».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις