ΣΠΑΡΤΗ. Λένε κάποιοι πως αν θέλεις να δεις το επίπεδο πολιτισμού μιάς κοινωνίας δεν έχεις παρά να επισκεφθείς τρία σημεία. Το Νοσοκομείο, το Νηπιαγωγείο και το Νεκροταφείο της κοινωνίας που σε ενδιαφέρει. Στη Σπάρτη για τα δύο πρώτα, Νοσοκομείο και Νηπιαγωγεία, δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα παραπάνω από όσα ο κάθε ένας βλέπει, βιώνει και μαθαίνει καθημερινά.

Το Νεκροταφείο όμως, είναι ένας χώρος που ελάχιστοι επισκέπτονται και κάτω από ειδικές συνθήκες. Έτσι λοιπόν μια ματιά είναι αναγκαία και αποκαλυπτική.

Το Νεκροταφείο της Σπάρτης, το Α’ Κοιμητήριο της πόλης, είναι ουσιαστικά ο κολοφώνας, το επίγραμμα, της κοινωνίας. Με ιστορία πάνω από έναν αιώνα και σε δραματική διάσταση αφού ανάμεσα στους φυσιολογικούς βλέπεις και τους πρόωρους θανάτους. Τάφοι οικογενειακοί και τάφοι ξεχασμένοι. Έργα τέχνης αλλά και έργα άτεχνα. Ψηλά κυπαρίσσια που μαρτυρούν πότε κύλησε το πρώτο δάκρυ σε αυτόν τον τόπο. Μακρυά κάποτε από την πόλης, μέσα στα σπλάχνα της σήμερα.

Σήμερα, η κατάσταση που επικρατεί στο Α’ Νεκροταφείο της Σπάρτης δεν είναι καλή. Όσες προσπάθειες έγιναν στο παρελθόν είτε απέτυχαν είτε δεν ήταν αρκετές. Το μνημείο ζωής (και όχι θανάτου), όπως πρέπει να είναι το ιστορικό Κοιμητήριο της πόλης, δεν αφήνεται να καταρρεύσει. Δεν χορταριάζει, δεν ρημάζει και δεν στοιχειώνει...

Αλίμονο αν ο Δήμος περιμένει από τους οικείους να είναι αυτοί, μόνον, που θα διατηρούν την τάξη και την αρμονία, την καθαριότητα και την καλαισθησία. Ιερό καθήκον δήμου και δημοτών είναι να υπάρχει καθημερινή φροντίδα και μέριμνα και στις βασικές υποδομές και στις ανάγκες της καθημερινότητας,

Χρειάζεται μία γενναία παρέμβαση με αισθητική και ποιότητα σχεδίου και υλικών έτσι ώστε το Α’ Κοιμητήριο της Σπάρτης να αναδυθεί από την λήθη και να λειτουργήσει ως οδηγός της ζωής.

Μια ήρεμη ματιά στα μνήματα είναι μια μοναδική ευκαιρία εσωτερικής αναζήτησης και αυτογνωσίας, μια στιγμή αναμέτρησης όχι με τον χρόνο αλλά με τον άνθρωπο.

Πόσο στοιχίζει μια μελέτη για την, εκ βάθρων, ανάπλαση - αναπαλαίωση του Κοιμητηρίου; Πόσο κοστίζει ένα έργο που θα αποδώσει τιμή στους κεκοιμημένους και στην κοινωνία ένα μνημείο ζωής;

Ας δώσουμε αυτή την προτεραιότητα σε εκείνους που δεν έχουν πλέον αμαρτίες. Ας μην γυρίζουμε την πλάτη στον θάνατο γιατί η ζωή δεν χαίρεται.

Ένα Νεκροταφείο μνημείο. Για να μην σβήνουμε τους ανθρώπους, για να μην θάβουμε την αξιοπρέπεια, για να μην αδικούμε τη ζωή.

Σημ. Καθημερινοί ακούσιοι επισκέπτες οι φοιτητές που βρίσκουν δίοδο από την ανατολική πύλη προς την δυτική... Τυχαίο από την Ανατολή προς τη Δύση.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις