Σαμ Πανόπουλος: Ο Αρκάς που δημιούργησε την πίτσα που διχάζει
Ο ιστορία του μετανάστη που τη δεκαετία του ’60 έφτασε στον Καναδά και πήρε την απόφαση να προσθέσει ανανά σε ένα από τα πιο κλασικά πιάτα
ΚΑΝΑΔΑΣ. Πολύ λίγοι γνωρίζουν ότι ο άνθρωπος που πήρε την απόφαση τη δεκαετία του 1960 να προσθέσει τον ανανά στην πίτσα ήταν Έλληνας μετανάστης στον Καναδά. Η χαβανέζικη πίτσα με ανανά, λοιπόν, μοιάζει να είναι η επιλογή του φαγητού που φαίνεται να διχάζει τον κόσμο. Είναι ο ανανάς αποδεκτό υλικό για πίτσα;
Μια ερώτηση που προκαλεί συχνά διαφωνίες στο διαδίκτυο, με μερικούς να υποστηρίζουν σήμερα ότι αν η δεκαετία του 2020 ήταν πίτσα, θα είχε σίγουρα ανανά. Αλλά γιατί είναι τόσο αμφιλεγόμενη και από πού προήλθε;
Η προέλευση της χαβανέζικης πίτσας με ανανά
Η σύγχρονη πίτσα που γνωρίζουμε σήμερα εξελίχθηκε από πιάτα που δημιουργήθηκαν στη Νάπολη της Ιταλίας τον 18ο και 19ο αιώνα.
Οι Ιταλοί παίρνουν πολύ σοβαρά την πίτσα τους, ιδιαίτερα στη Νάπολη, όπου η τοπική πίτσα έλαβε το 2009 από την ΕΕ εγγυημένο καθεστώς παραδοσιακού ειδικού προϊόντος, προστατεύοντας την αρχική συνταγή της βάσης της πίτσας και τις μεθόδους παραγωγής της από την κατάχρηση ή την παραποίηση.
Αλλά η χαβανέζικη πίτσα, με ζαμπόν και ανανά, δεν ήταν ιταλική εφεύρεση. Και παρά το όνομά της, δεν προήλθε ούτε από την αμερικανική νησιωτική πολιτεία της Χαβάης. Η πίτσα δημιουργήθηκε στην πραγματικότητα στον Καναδά το 1962 από έναν Έλληνα μετανάστη.
Ο υπεύθυνος, λοιπόν, για αυτή τη γαστρονομική καινοτομία δεν ήταν άλλος από τον Σωτήριο «Σαμ» Πανόπουλο, ο οποίος έφτασε στον Καναδά με πλοίο το 1954 με κάτι περισσότερο από ένα πάθος για την πατρίδα του που άφησε πίσω και την πεποίθηση ότι στην νέα χώρα που προσέγγιζε τον περίμεναν απεριόριστες ευκαιρίες.
Όπως αναφέρει το newsbeast.gr, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο άνθρωπος που γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1934 στο χωριό Βούρβουρα της Αρκαδίας είχε δημιουργήσει μια μικρή αλυσίδα εστιατορίων στο Οντάριο μαζί με τα δύο αδέλφια του. Προσφέροντας μπιφτέκια και στη συνέχεια πίτσα, η οποία γινόταν όλο και πιο δημοφιλής εκείνη την εποχή, τα αδέλφια έβλεπαν τις επιχειρήσεις τους να γίνονται όλο και πιο επιτυχημένες κάθε χρόνο που περνούσε.
Εμπνευσμένος από ένα πρόσφατο ταξίδι του στη Νάπολη, ο Πανόπουλος αποφάσισε να εισαγάγει στο μενού της οικογενειακής του επιχείρησης και την πίτσα. Η χαβανέζικη πίτσα, όμως, ήταν το αποτέλεσμα ενός αυθόρμητου πειράματος.
Από περιέργεια, μια μέρα ο Πανόπουλος αποφάσισε να προσθέσει κονσερβοποιημένο ανανά σε μια πίτσα απλώς για να διαπιστώσει ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα. «Απλά τον βάλαμε, μόνο και μόνο για πλάκα για να δούμε τι γεύση θα έχει», δήλωσε ο Σαμ Πανόπουλος στο BBC σε συνέντευξη που έδωσε το 2017, λίγο πριν φύγει από τη ζωή.
Στον ίδιο και στα αδέλφια του άρεσε η αντίθεση ανάμεσα στη γλυκύτητα του ανανά και την αλμυρή γεύση του ζαμπόν. «Το δοκιμάσαμε πρώτα, [μετά] το δώσαμε σε κάποιους πελάτες. Και λίγους μήνες αργότερα, [αυτοί] τρελάθηκαν [γι’ αυτό], οπότε το βάλαμε στο μενού», αφηγήθηκε ο Πανόπουλος σύμφωνα με το greekreporter.com.
Ήταν ένα σχετικά νέο πιάτο στη Βόρεια Αμερική και εκείνη την εποχή, οι περισσότερες από αυτές που σερβίριζαν ήταν με μανιτάρια, μπέικον ή πεπερόνι. Ο Πανόπουλος έκανε το ίδιο, αλλά καθώς έγινε πιο τολμηρός με άλλα πιάτα, εισάγοντας αμερικανοποιημένες εκδοχές κινεζικών γευμάτων, όπως το γλυκόξινο κοτόπουλο, που περιλαμβάνει και ανανά, αποφάσισε να ρισκάρει και με τις πίτσες του.
Αλλά γιατί επέλεξε τον ανανά; Ένας πιθανός λόγος είναι η αυξανόμενη γοητεία που ασκούσε εκείνη την εποχή η κουλτούρα Tiki. Η Χαβάη είχε γίνει επίσημα αμερικανική πολιτεία το 1959 και οι άνθρωποι είχαν ερωτευτεί τον τρόπο ζωής στο νησί. Ο κονσερβοποιημένος ανανάς άρχισε να εισάγεται στη Βόρεια Αμερική, μαζί με το χυμό ανανά, παρέχοντας, έτσι, στον Πανόπουλο το κρίσιμο συστατικό του.
Όσον αφορά το όνομα, η μάρκα του κονσερβοποιημένου ανανά ονομαζόταν Hawaiian, οπότε η εφεύρεση του Πανόπουλου ονομάστηκε προς τιμήν της.
Ο Πανόπουλος πούλησε το εστιατόριό του, που ονομαζόταν Satellite, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ανοίγοντας αργότερα το Family Circle, ένα άλλο εστιατόριο, στο Λονδίνο του Οντάριο. Αποσύρθηκε τελικά σε ηλικία εβδομήντα τριών ετών το 2007.
Η αμφιλεγόμενη πίτσα με ανανά
Από το ταπεινό καναδέζικο ντεμπούτο της χαβανέζικης πίτσας, αυτός ο ιδιαίτερος συνδυασμός εξαπλώθηκε σε όλη τη Βόρεια Αμερική και τελικά σε όλο τον κόσμο -αλλά παρά την παγκόσμια απήχησή της, η πίτσα με ανανά παραμένει αμφιλεγόμενη.
Σύμφωνα με το BBC, μια δημοσκόπηση της YouGov το 2017 διαπίστωσε ότι το 82% των ερωτηθέντων συμπαθούσε τον ανανά, αλλά μόνο το 53% ήθελε το φρούτο στην πίτσα του. Το 12% των ανθρώπων δήλωσαν ότι δεν τους άρεσε λίγο στην πίτσα, ενώ το 29% δήλωσαν ότι μισούσαν την ιδέα.
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα είναι ότι ο ανανάς σπάει την παράδοση -ότι το φρούτο, εκτός από την ντομάτα, δεν έχει θέση στην πίτσα. Ο Gudni Thorlacius Johannesson, πρόεδρος της Ισλανδίας, προκάλεσε ένα μικρό διεθνές επεισόδιο όταν αστειεύτηκε με μαθητές σχολείου ότι, αν του δινόταν η ευκαιρία, θα απαγόρευε τον ανανά στην πίτσα.
Αυτό οδήγησε στην αποστολή χαβανέζικων πιτσών στην ισλανδική πρεσβεία στο Λονδίνο και ο Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργός του Καναδά, υπερασπίστηκε με πάθος τη γαστρονομική συνεισφορά της χώρας του σε ένα tweet. «Έχω έναν ανανά. Έχω μια πίτσα. Και στέκομαι πίσω από αυτή τη νόστιμη δημιουργία του νοτιοδυτικού Οντάριο».
Ο master pizzaiolo (σεφ πίτσας) Franco Pepe διαθέτει ένα εστιατόριο στο Caiazzo, βόρεια της Νάπολης. Σύμφωνα με το BBC, έχει ανακηρυχθεί πολλές φορές ο καλύτερος pizzaiolo στον κόσμο -αλλά δεν έχει αποφύγει να χρησιμοποιήσει τον ανανά ως συστατικό της βραβευμένης πίτσας του, κερδίζοντας, μάλιστα, ακόμη και βραβείο για τη δική του εκδοχή της χαβανέζικης πίτσας.
Μιλώντας στο La Cucina Italiana, ο Pepe είπε ότι πίστευε ότι ο λόγος που πολλοί ήταν εναντίον του ανανά ήταν επειδή συγκρουόταν πολύ με τη βασική σάλτσα. «Οι συνδυασμοί ήταν μάλλον πολύ ριψοκίνδυνοι: ο ανανάς συνδυάστηκε με ντομάτα! Διπλή οξύτητα, η οποία είχε πάντα ως αποτέλεσμα μια αδύναμη γεύση και κακή πεπτικότητα. Επιπλέον, οι ανανάδες ήταν από κονσέρβες, προμαγειρεμένοι κάτω από σιρόπι με τεράστια προσθήκη άλλων σακχάρων».
Η πίτσα ανανά του Pepe, που έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές, χρησιμοποιεί φρέσκα φρούτα και τα σερβίρει κρύα, τυλιγμένα σε ζαμπόν και προσούτο -μια προσέγγιση που, όπως λέει, επιτρέπει στη φυσική γεύση του ανανά να αναδειχθεί.
Αλλά παρά την εκλεκτή γαστρονομική του εκδοχή στη χαβανέζικη πίτσα, η συνήθης επιλογή φρούτων σε κονσέρβα παραμένει απίστευτα δημοφιλής.
Οι οπαδοί της χαβανέζικης πίτσας, μάλιστα, λένε ότι τους αρέσει ο συνδυασμός γλυκών και αλμυρών γεύσεων -μια τάση που έχει γίνει αρκετά συνηθισμένη στα μενού τα τελευταία χρόνια χάρη σε πράγματα όπως η αλμυρή καραμέλα.
Αλλά τελικά, όλα καταλήγουν στην προσωπική επιλογή -ένα σημείο στο οποίο αναφέρθηκε και ο Ισλανδός πρόεδρος Johannesson, ο οποίος δήλωσε: «Ο κόσμος δεν είναι μόνος του: Όσο κι αν δεν μου αρέσει ο ανανάς στην πίτσα, η ατομική ελευθερία του να έχεις τη γαρνιτούρα της επιλογής σου υπερισχύει».
Ο Σαμ Πανόπουλος έφυγε από την ζωή στις 8 Ιουνίου 2017 σε ηλικία ογδόντα τριών ετών. Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις του να προκαλέσει τέτοια αναταραχή στον γαστρονομικό κόσμο, ούτε τον ενοχλούσε η ατελείωτη συζήτηση για την καταλληλότητα της πίτσας με φρούτα.
Η μόνη του πρόθεση ήταν να σπάσει το μοτίβο της χρήσης συνηθισμένων υλικών στην πίτσα και να ανοίξει έναν κόσμο νέων γεύσεων -και αυτό το έκανε, αξιοποιώντας στο έπακρο τις μεγάλες ευκαιρίες που του παρείχε η χώρα που ο ίδιος και τα αδέλφια του ονόμασαν πατρίδα στα είκοσί τους χρόνια.