ΣΠΑΡΤΗ. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι μέσα στο ναό της τοπικής πολιτικής, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης μπορεί κάποιος, που βρίσκεται σε σύμβαση με τον δήμο Σπάρτης, να αναφέρει στοιχεία τα οποία δεν ευσταθούν και να μην υπάρχει κάποιος να τον επαναφέρει, να τον διορθώσει, να τον διαψεύσει. Ακόμα και με καθυστέρηση...

«Η Παλαιολόγου θα καταρρεύσει»

Όταν δύο επικεφαλής παρατάξεων, η Ντία Τζανετέα και ο Πέτρος Δούκας κι ένας δημοτικός Σύμβουλος ο Γιάννης Καρμοίρης, έθεσαν το ερώτημα στον ανάδοχο του έργου ανάπλασης της Παλαιολόγου, γιατί δήλωσε σε συνέντευξή του ότι, το έργο της Παλαιολόγου μετά από 2-3 χρόνια θα καταρρεύσει, αυτός απάντησε ότι εννοούσε πως, με βάση τη μελέτη, κατασκευάζει πεζόδρομο που δεν έχει τις ίδιες αντοχές με έναν δρόμο κίνησης οχημάτων.

Προέκυπτε λοιπόν ότι η μελέτη, την οποία καλώς εφαρμόζει ο ανάδοχος, θέλει μια Παλαιολόγου πεζόδρομο. Μάλιστα ο ανάδοχος κάλεσε τους παρευρισκόμενους να αποφασίσουν τι τελικά θέλουν στην Παλαιολόγου, πεζόδρομο ή δρόμο κυκλοφορίας οχημάτων.

Ζήτημα αξιοπιστίας

Εκείνη την στιγμή, που αναδυόταν ένα θέμα αξιοπιστίας του δήμου διαχρονικά, αφού μόλις μαθαίναμε για Παλαιολόγου Πεζόδρομο, δεν βρέθηκε κανείς, ούτε πρώην δήμαρχος, ούτε στέλεχος της Τεχνικής Υπηρεσίας, να διορθώσει τον ανάδοχο, να τον επαναφέρει και να τον διαψεύσει. Γιατί; Για να μην διαμορφώνονται εντυπώσεις που έχουν τη βάση τους σε αναληθή ενδεχομένως ή ασαφή στοιχεία.

Κανείς δεν πήρε τον λόγο να εξηγήσει στο Σώμα αλλά και τους δημότες που παρακολουθούσαν πως αυτό που ανέφερε ο ανάδοχος δεν ισχύει. Αντιθέτως ο ανάδοχος μόλις είχε λάβει από τον δήμο και την Τεχνική Υπηρεσία παράταση 6 μηνών για το έργο με την ελπίδα να σταθεί αξιόπιστος. Συνεπώς κατείχε στη συνεδρίαση μια θέση αξιόπιστου και αν μη τι άλλο καλοπροαίρετου συνομιλητή.

Ποιος θα ελέγξει το έργο;

Μετά το δημοσίευμα του notospress, περί πεζοδρόμησης της Παλαιολόγου, δημιουργήθηκε ένταση και πολλά ερωτηματικά. Σε επίμονες ερωτήσεις μας, σε ανθρώπους σχετικούς με το θέμα, διαμορφώσαμε την εξής άποψη η οποία θα έπρεπε να έχει αναδειχθεί και εξαντληθεί, ως θέση, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κάτι που δεν έγινε.

Το καλντερίμι της Παλαιολόγου

Σύμφωνα λοιπόν με όσα πληροφορηθήκαμε ο στόχος του μελετητή της Ανάπλασης της Παλαιολόγου (που στην πραγματικότητα υπαγορεύτηκε από τον Δήμο Σπάρτης αλλά και από τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) ήταν να γίνει ένα σχέδιο για την Παλαιολόγου τέτοιο το οποίο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει αφενός μεν τις σημερινές ανάγκες του εθνικού δρόμου (διότι σήμερα είναι ακόμη εθνικός δρόμος) αλλά ταυτόχρονα και πιθανή μελλοντική χρήση ως ήπιας κυκλοφορίας ή πεζοδρόμου.

Η μέθοδος που επιλέχθηκε για την κατασκευή του δρόμου (φυσικοί κυβόλιθοι σε καλά συμπυκνωμένη βάση και υπόβαση 3Α, χωρίς σκυρόδεμα) είναι συμβατή με όλες τις παραπάνω χρήσεις και περιλαμβάνεται στις ισχύουσες Εθνικές Τεχνικές Προδιαγραφές. Υπάρχουν χιλιάδες χιλιόμετρα τέτοιοι δρόμοι, κυρίως στη Β.Α. Ευρώπη. Η μέθοδος, όπως μας είπαν, έχει ένα σημαντικό "μειονέκτημα": χρειάζεται τεχνίτες για να κατασκευαστεί σωστά, όχι ανειδίκευτους ή μαθητευόμενους εργάτες.

Προκύπτει λοιπόν ότι η μελέτη ορθά προβλέπει κυβόλιθούς πάνω στους οποίους μπορούν να κινηθούν οχήματα χωρίς πρόβλημα αλλά προϋποθέτει καλή κατασκευή, κάτι που ελέγχεται (ή κάποτε πρέπει να ελεγχθεί) για το αν έχει γίνει. “Δεν φταίει η μελέτη” μας είπαν αλλά η εφαρμογή της, η κατασκευή του έργου.

Αλήθεια πάντως είναι ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει έλλειψη σε τεχνικό δυναμικό σε όλη τη χώρα αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα που στο οποίο τη λύση του καλείτε να βρει ο ανάδοχος που αναλαμβάνει ένα τέτοιο έργο.

Προσοχή, υπάρχουν όρια...

Το αν και κατά πόσο ο εργολάβος - ανάδοχος του έργου έχει εκτελέσει σωστά την μελέτη είναι κάτι που πρέπει να ελέγξουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου και του Τεχνικού Συμβουλίου της Αποκεντρωμένης και όχι οι δημοσιογράφοι. Αυτό όμως που οι δημοσιογράφοι μπορούν με στέρεη πεποίθηση να μεταφέρουν είναι το γεγονός της απειλής για την πόλη και του κινδύνου για το έργο αν αποδειχθεί ότι στη συγκεκριμένη σύμβαση έργου το ένα μέρος δεν είναι αξιόπιστο κι ενώ οι χρονικές προθεσμίες πιέζουν και οι ντιρεκτίβες της ΕΕ φαντάζουν ως “δαμόκλειος σπάθη” πάνω από τον δήμο Σπάρτης.

Πληροφορίες συμπυκνώνουν το θέμα της Παλαιολόγου ως εξής: Ο δήμος δίνει τον χρόνο και την ευκαιρία στον ανάδοχο να ολοκληρώσει το έργο μέχρι τον Οκτώβριο, θα σταθεί δίπλα του αλλά και πάνω του για να γίνει το έργο στους χρόνους και με τους όρους που πρέπει. Εγκαίρως, αν διαφανεί αδυναμία, απορθυμία ή ανεπάρκεια του αναδόχου, θα αποδοθούν οι ευθύνες.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις