ΣΠΑΡΤΗ. Μέρες που είναι, παραμονές Παλαιολογείων, αναλογίζεται κανείς αν στην κεντρική λεωφόρο της Σπάρτης που φέρει το όνομα του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου θα έπρεπε να υπάρχει ο ανδριάντας του. Όταν μια πόλη έχει δώσει στην κεντρική της αρτηρία το όνομα ενός υπαρκτού ιστορικού προσώπου δεν είναι δυνατόν να μην αφιερώνει σε αυτόν έναν ανδριάντα, όταν μάλιστα πρόκειται για τον τελευταίο Αυτοκράτορα του Βυζαντίου που έπεσε πιστός στο δόγμα του Βασιλέα Λεωνίδα.

Το παράδοξο είναι ότι στην απόληξη της λεωφόρου Παλαιολόγου βρίσκονται, βόρεια ο ανδριάντας του Βασιλέα Λεωνίδα και νότια η περικεφαλαία του αρχαίου Σπαρτιάτη.

Αυτή την εποχή η Παλαιολόγου έχει απασχολήσει πολύ εξ’ αιτίας των έργων ανάπλασης που καρκινοβατούν. Η νέα δημοτική αρχή Σπάρτης επιχειρεί να δρομολογήσει τις εξελίξεις με ολοκλήρωση της τρέχουσας εργολαβίας μέχρι το Οκτώβριο του 2024 και την ανάπλαση του βόρειου και νότιου τμήματος σε άλλο σχέδιο και κάτω από άλλες προϋποθέσεις.

Η πρόταση του notospress

Το notospress επαναφέρει την προ ετών πρότασή του για κάποιες γενναίες, δραστικές και αναγκαίες αλλαγές στην πόλη της Σπάρτης, στην ονοματοδοσία δρόμων και στην αξιοποίηση των συμβόλων της πόλης.

Ο Βασιλέας Λεωνίδας, δεν θα έπρεπε να έχει στο όνομά του μια κεντρική αρτηρία από τη στιγμή που αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο ανδρείας και αυτοθυσίας; Σήμερα «Λεωνίδου» ονομάζεται ένας δευτερεύων δρόμος στο ιστορικό τραπέζιο της πόλης. Δεν θα ήταν σωστό και έντιμο η λεωφόρος που σήμερα ονομάζεται Παλαιολόγου (Αυτοκράτορα) να μετονομαστεί σε λεωφόρο Βασιλέα Λεωνίδα και άριστα να καταλήγει στον ανδριάντα του, λίγο πριν την Αρχαία Σπάρτη;

Ομοίως η οδός που οδηγεί από τη Σπάρτη προς τον Βυζαντινό Μυστρά και σήμερα ονομάζεται «Λυκούργου» δεν θα ήταν πιο φρόνιμο και λογικό να μετονομαστεί σε Λεωφόρο Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και άριστα να οδηγεί προς τον Βυζαντινό Μυστρά; Αν μάλιστα ανταποκριθεί η Σπάρτη στον καθήκον της για ανδριάντα του Αυτοκράτορα, αυτός θα μπορούσε να τοποθετηθεί, είτε στη συμβολή σήμερα των λεωφόρων Παλαιολόγου και Λυκούργου (βαρέλι τροχονόμου) όπου ήδη υπάρχει πρόβλημα με την εγκατάσταση σιντριβανιού, είτε στην κεντρική πλατεία, απέναντι ακριβώς από το Δημαρχείο, όπου θα λαμπρύνει κάθε εορτασμό και θα αποτελέσει ένα ακόμα ενδιαφέρον για τους επισκέπτες, είτε τέλος στο πάρκο της Μητροπόλεως όπου πλέον ως δεσπότης του Μυστρά έχει συνάφεια και απόλυτη αρμονία.

Ο νομοθέτης Λυκούγος

Στο ερώτημα τι θα γίνει με τον μεγάλο Νομοθέτη Λυκούργο υπάρχει κι εδώ σημαντική προοπτική. Αφού αλλάξει ο ανδριάντας του, γιατί αυτός που σήμερα υπάρχει αναπαριστά Ρωμαίο Συγκλητικό και όχι τον Λυκούργο, θα μπορούσε στο πάρκο του παλαιού Πρωτοδικείου να αναδειχθεί ο Νομοθέτης με μέτωπο προς το νέο Πρωτοδικείο. Η οδός που μπορεί να λάβει το όνομά του είναι η σημερινή Άγιδος ή για το εντιμότερον η σημερινή Λεωνίδου. Θα μπορούσε επίσης, αν ο ανδριάντας του Παλαιολόγου τοποθετηθεί στο πάρκο της Μητρόπολης και όχι στην κεντρική πλατεία, στην πλατεία να τοποθετηθεί ο Λυκούργος.

Το άγαλμα του Σπαρτιάτη πολεμιστή που σήμερα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία μπορεί να αντικαταστήσει την περικεφαλαία στην ροτόντα της νότιας εισόδου της πόλης. Οδός Άγιδος μπορεί να μετονομαστεί είτε η Λεωνίδου, αν δεν γίνει Λυκούργου, είτε άλλη οδός της πόλης.

Άνδρες σύμβολα

Με αυτόν τον τρόπο η πόλη της Σπάρτης αποδίδει στους δύο άνδρες της, σύμβολα παγκόσμιας ανδρείας, φιλοπατρίας, πίστης στους άγραφους νόμους και αυτοθυσίας, τα δέοντα. Στον Βασιλέα Λεωνίδα και στον Αυτοκράτορα Παλαιολόγο. Χωροθετεί τους ανδριάντες με μια λογική και τις λεωφόρους επίσης και διορθώνει το λάθος με τον ανδριάντα του Λυκούργου. Διαμορφώνεται ένα πλέγμα συμβολισμών που καθημερινά υπενθυμίζει στον Σπαρτιάτη την ιστορία του και ταυτόχρονα αναβαθμίζεται η πόλη ο ιστορικός πόλος επισκεπτών.

Υπάρχουν πολλά ακόμα που θα μπορούσε κάποιος να προτείνει αλλά γι’ αυτό πρέπει να αποφανθούν οι ειδικοί, αρκεί ως ειδικοί να έχουν και το γνώρισμα της γνώσης, του συναισθήματος και της αγάπης για την πόλη της Σπάρτης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις