ΣΚΑΛΑ. Μια πυρκαγιά μέσα σε δύο ώρες στάθηκε ικανή να αφανίσει ένα από τα σημαντικότερα συσκευαστήρια πορτοκαλιού του δήμου Ευρώτα. Μια επιχείρηση με δυναμική, μέσα σε ένα χωριό που διαθέτει ενεργό εθελοντικό πυροσβεστικό Σταθμό, σε έναν νομό που πριν από ένα μήνα έγινε άσκηση ετοιμότητας, σε ένα δήμο με δήμαρχο έμπειρο Πυροσβέστη... Τονίζουμε όλα τα παραπάνω όχι για να αποδώσουμε κάποια ευθύνη, τουναντίον, γιατί δείχνουν πόσο εκτεθειμένη μπορεί να είναι μια επένδυση, μια περιοχή, όταν ξεσπάσει μια φωτιά στο «λάθος σημείο» και τη «λάθος ώρα».

Στη Μυρτιά Λακωνίας το πρωί της Πέμπτης 23 Μαΐου η μέρα κυλούσε όπως πάντα. Στο συσκευαστήριο Φιφλή ο πλούτος της γης το πορτοκάλι συσκευαζόταν όπως γίνεται χρόνια τώρα. Τίποτα δεν προμήνυε το δράμα που θα εξελισσόταν σε λίγες ώρες.

Κι όμως ο κίνδυνος παραμόνευε και δεν άφησε την «ευκαιρία».

Ξεσπάει φωτιά, από αιτία που θα πρέπει να ανακοινώσει η Πυροσβεστική (περίοικοι λένε από καλώδια της επιχείρησης στον εξωτερικό χώρο). Κανείς δεν πίστευε ότι στο χωριό που διακρίνεται για την πυροσβεστική του ετοιμότητα θα γίνει στάχτη σε λίγες ώρες μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της περιοχής.

Τα ερωτήματα πολλά και δεν έχουν να κάνουν μόνον με το συγκεκριμένο γεγονός αλλά γενικά με την κατάσταση που επικρατεί σε υποδομές, σε επιχειρήσεις, σε περιοχές, σε υπηρεσίες.

Οι επιχειρήσεις όταν κατασκευάζονται περιλαμβάνουν σχέδιο και τοπόγραμμα δράσης για πυρόσβεση; Πέρα από την τυπική εσωτερική εγκατάσταση πυρόσβεσης.

Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, όταν κάνουν ασκήσεις πυρόσβεσης, τις κάνουν σε πραγματικές συνθήκες και αληθινή κλίμακα; Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να επέμβουν;

Πόσο δύσκολο είναι να επέμβει σε μια πυρκαγιά σε βιοτεχνικό πεδίο η Πυροσβεστική, ημέρα και όχι νύκτα, με δυνάμεις που υπήρχαν στα 200 μέτρα, χωρίς να υπάρχει άλλο περιστατικό πυρκαγιάς στην περιοχή, χωρίς να είναι ημέρα καύσωνα;

Κανείς δεν αμφιβάλει ότι όσοι ενεπλάκησαν στην πυρκαγιά - και σε κάθε πυρκαγιά αυτό συμβαίνει - έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, ίσως και με κίνδυνο της ασφάλειας ή και της ζωής τους. Είναι όμως αυτό το ζητούμενο και είναι αυτό τελικά αρκετό;

Κι επειδή όλοι συμφωνούμε ότι δεν μπορεί δίπλα σε κάθε πιθανή εστία πυρκαγιάς να βρίσκεται ο δημόσιος μηχανισμός πυρόσβεσης μήπως πρέπει να αναθεωρηθεί η ετοιμότητα κάθε επιχείρησης, κάθε γειτονιάς, κάθε πόλης με την λογική της πρόληψης και όχι της καταστολής;

Ο κίνδυνος παραμονεύει παντού

Στη Λακωνία υπάρχουν δεκάδες επιχειρήσεις όμοιες ή παρόμοιες με αυτήν που υπέστη, μέσα σε λίγες ώρες, ολοκληρωτική καταστροφή. Επιχειρήσεις μεταποίησης και βιοτεχνίας όπου μια σπίθα ή ένα βραχυκύκλωμα είναι ενδεχόμενο ίσως καθημερινό. Επιχειρήσεις εμπορίας και μεταποίησης. Βιοτεχνίες και μικρές βιομηχανίες.

Στη Λακωνία επίσης έχουν αναπτυχθεί δεκάδες επιχειρήσεις τουρισμού. Μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία και resort ανάμεσα σε φυσική βλάστηση, κάποια απομακρυσμένα, άλλα μέσα στην καρδιά της δραστηριότητας. Γι’ αυτά υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και επέμβασης; Οι δρόμοι, επαρχιακοί, δημοτικοί και αγροτικοί είναι κατάλληλοι; Υποδομές δικτύων και οι εγκαταστάσεις, όπως ρεύματος, αερίου και νερού είναι αποτυπωμένες για να γνωρίζουν οι δυνάμεις που και πως θα επέμβουν, πού είναι ο «εχθρός» και που είναι ο «σύμμαχος»; Σχέδια δράσης επί συγκεκριμένων δεδομένων υπάρχουν; Τρόποι και μηχανισμοί άμεσης προειδοποίησης κι ενημέρωσης έχουν εγκατασταθεί;

Δεν απειλούν μόνον οι δασικές πυρκαγιές

Κάθε περιοχή, όπως η Λακωνία, απειλείται μεν από τις κλασικές δασικές πυρκαγιές, τις ημέρες του καλοκαιριού που φυσά άνεμος και ξεφεύγουν οι θερμοκρασίες, αλλά υπάρχουν και πεδία, εποχές και περιοχές που απαιτούν επιφυλακή και εγρήγορση και φυσικά άλλη τακτική. Στην Μυρτιά αυτό αποδείχθηκε με οδυνηρό τρόπο.

Η παραγωγική περιοχή της Σκάλας δέχθηκε ισχυρό πλήγμα. Καίριο κτύπημα στην επιχειρηματικότητα και στην εμπορία και εξαγωγή πορτοκαλιού. Ας είναι αιτία για να αναθεωρηθούν όλα όσα αφορούν στην πυρασφάλεια, στη πρόληψη αλλά και στην πυρόσβεση, στην συνεργασία των υπηρεσιών, στην ετοιμότητα των επιχειρήσεων αλλά και των κοινωνιών. Ο κίνδυνος είναι πάντα εδώ. Συνήθως, μετά από μια τραγωδία, κάνουμε λόγο για την «κακιά ώρα» αλλά δεν είναι πάντα έτσι μοιραίο και αναπόφευκτο το κακό.

Για να μην θεωρηθεί η όποια αναφορά μας υπαινιγμός για τίποτα και για κανέναν, τονίζουμε ότι δεν μας προβληματίζουν οι προθέσεις κι οι δυνατότητες αλλά το αδιαμφισβήτητο τελικό αποτέλεσμα. Μια δυναμική, ζωντανή επιχείρηση, μέσα σε χωριό και δίπλα σε δυνάμεις Πυρόσβεσης, αφανίστηκε σε λίγες ώρες. Αυτό πρέπει να προβληματίσει όλους. Δεν είχε στις αποθήκες της εξεζητημένα χημικά, ευτυχώς, δεν είχε κατά βάση αέρια και καύσιμα, είχε χαρτί, πλαστικό και ξύλο εύφλεκτα μεν αλλά και διαδεδομένα υλικά. Δεν συνέβη σε περίοδο καύσωνα ή ημέρα ισχυρών ανέμων, ευτυχώς. Δεν ξέσπασε η πυρκαγιά νύκτα, χωρίς να γίνει αντιληπτή τις πρώτες στιγμές.

Μπορεί η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πυρκαγιάς να αποσόβησε έναν μεγάλο κίνδυνο επέκτασης της. Ίσως.

Ας προβληματιστούμε λοιπόν από τα δεδομένα που αποτυπώνονται και από τα ζητούμενα που προκύπτουν... Άλλωστε είναι παραδεκτό ότι ένα μεγάλο ατύχημα ή μια καταστροφή δείχνουν τον τρόπο βελτίωσης και καθορίζουν την εξέλιξη της αντιμετώπισής τους, αν προκύψουν πάλι στο μέλλον.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις