ΜΥΣΤΡΑΣ. Την Τρίτη 28 Μαΐου στο Ίδρυμα Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού στον Μυστρά η ημερίδα που έλαβε χώρα ήταν μια ευκαιρία για αναστοχασμό, αναβάπτιση, προβληματισμό και υπερηφάνεια. Το ΙΝΕΒΥΠ σε συνεργασία με τον Δήμο Σπάρτης πρωτοστάτησε και το 2024 στην τέλεση επιστημονικής εκδήλωσης με κεντρικό ομιλητή τον τ. πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.

Στην κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων του ΙΝΕΒΥΠ η επίτιμη διευθύντρια του Καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη - Καραμάνου, υποδέχθηκε Αρχές και πολίτες που παρακολούθησαν με προσήλωση τις εισηγήσεις και τις συζητήσεις.

Τα θέματα της ημερίδας

  • Ο Καθηγητής Προκόπιος Παυλόπουλος, τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός: «Στις καταβολές της διαχρονίας του Βυζαντινού Πολιτισμού: Γραμματολογικές και νομικές διαστάσεις».
  • Η Καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Επίτ. Διευθύντρια ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π.: «Ο Πατριάρχης Φώτιος, σύμβολο του Βυζαντινού Ουμανισμού».
  • Η Επίκ. Καθηγήτρια Δήμητρα Μονιού, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: «Η ρηξικέλευθη σκέψη του Θεοδώρου Προδρόμου στην Κωνσταντινούπολη του 12ο αιώνα».
  • Ο Καθηγητής Ιωάννης Πολέμης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Η πνευματική ζωή της Κωνσταντινουπόλεως στις αρχές του 14ου αιώνα και η συμβολή του Θεοδώρου Μετοχίτου».
  • Ο Χρήστος Μπαλόγλου, Δρ Οικονομικών Επιστημών, Συγγραφέας: «Δημήτριος Κυδώνης, Γεώργιος Πλήθων Γεμιστός, Βησσαρίων: Οι λόγιοι του Μυστρά και οι προτάσεις τους για τη διάσωση του Κράτους».

Την ημερίδα πλαισίωσαν με επίκαιρη έκθεση βιβλίων και αγιογραφιών η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης και η Σχολή Αγιογραφίας «Φώτης Κόντογλου» της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης καθώς και μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων Σπάρτης με βυζαντινές ενδυμασίες.

Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο δήμαρχος Σπάρτης Μιχάλης Βακαλόπουλος, ο π. γ.γ. υπ. Παιδείας Καθηγητής Ανδρέας Καραμάνος και πλήθος απο εκπροσώπους αρχών και φορεών, κλήρου και λαού.

Δείτε φωτορεπορτάζ:

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις