ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. Προχωρά το νέο τελεφερίκ στη Μονεμβασιά, καθώς εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και περιορισμοί για το έργο «Εγκατάσταση Αναβατορίου Ατόμων για το Κάστρο της Μονεμβασίας», στη Δ.Ε. Μονεμβασίας, του Δήμου Μονεμβασίας, της Π.Ε. Λακωνίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Μονεμβασίας.

Περιγραφή του έργου

Το παρόν έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία ενός εναέριου αναβατήρα στο κάστρο της Μονεμβασιάς. Στόχος είναι η ασφαλής, άνετη και γρήγορη μεταφορά επιβατών, ατόμων με κινητικές δυσκολίες και ΑμεΑ στην Άνω Πόλη του κάστρου. Ο χώρος υποδοχής προβλέπεται να γίνει στο νότιο τμήμα του βράχου της Μονεμβασιάς, το οποίο είναι προσπελάσιμο οδικώς μέσω οδικού άξονα με ΙΧ αλλά και με μεγαλύτερου όγκου οχήματα, όπως τουριστικά λεωφορεία.

Το κτίριο που θα φιλοξενήσει τον προαναφερόμενο χώρο υποδοχής, αλλά και τον σταθμό αφετηρίας του αναβατήρα, τοποθετείται περίπου 150 m από την πύλη εισόδου στην Κάτω Πόλη. Με αυτόν τον τρόπο, η υποδοχή / εκκίνηση παραμένει σε εγγύτητα με την πύλη της Κάτω Πόλης (απ’ όπου ξεκινά κανείς την περιήγηση του στη Μονεμβασιά), ενώ ταυτόχρονα αποφεύγεται επιπλέον επιβάρυνση στην κίνηση οχημάτων περί του κόμβου μπροστά από την πύλη.

Η υψομετρική διαφορά μεταξύ του δρόμου και του σταθμού αφετηρίας του αναβατήρα καλύπτεται με τη χρήση σκαλιών ή τη χρήση ράμπας για τη διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων με κινητικές δυσκολίες.

Η θέση του σταθμού τερματισμού έχει υψομετρική διαφορά περίπου 90 m και τοποθετείται στην άκρη του τοίχους της Άνω Πόλης. Για τη λειτουργία του αναβατήρα δεν απαιτούνται χειριστές / επόπτες εντός των καμπινών, παρά μόνο ένας χειριστής σε κάθε έναν από τους δύο σταθμούς. Η κάθε καμπίνα θα έχει χωρητικότητα 15 ατόμων ή 2 αμαξιδίων ΑΜΕΑ ή 1 φορείου ασθενοφόρου με 2 τραυματιοφορείς.

Η πλατφόρμα του σταθμού τερματισμού εξυπηρετεί την αποβίβαση και επιβίβαση από και προς τις καμπίνες, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και ως μπαλκόνι με πανοραμική θέα προς ευχαρίστηση των επισκεπτών.

Ο αναβατήρας θα παραδοθεί εγκατεστημένος και σε πλήρη λειτουργία, κατόπιν τελικής πιστοποίησης. Στο αντικείμενο της προμήθειας περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα (κύρια και βοηθητικά) συστήματα για τη λειτουργία του.

Αναβατόριο

Ο αναβατήρας θα είναι αντίστροφης και μη συνεχούς κίνησης των οχημάτων (reversible tramway). Θα διαθέτει δύο καμπίνες, χωρητικότητας 15 επιβατών η κάθε μια. Οι καμπίνες θα κινούνται σε αντίστροφη κίνηση η μια από την άλλη, δηλαδή όταν η μια θα κινείται στην άνοδο, η άλλη θα κινείται στην κάθοδο και αντίστροφα. Οι καμπίνες θα τερματίζουν και θα σταθμεύουν σε έναν από τους δύο σταθμούς. Η μεταφορική του ικανότητα θα είναι περίπου 160 άτομα / ώρα (pph) και η μέγιστη ταχύτητα κίνησης 3,50 m/s.

Οι τερματικοί σταθμοί του αναβατήρα είναι οι σταθμοί αφετηρίας (κάτω) και τερματισμού (πάνω). Διακρίνονται σε κινητήριο και μη κινητήριο σταθμό, ενώ θα παραδοθούν πλήρεις και έτοιμοι προς λειτουργία. Κινητήριος σταθμός θα είναι ο σταθμός τερματισμού (πάνω), ενώ ο μη κινητήριος σταθμός θα είναι ο σταθμός αφετηρίας (κάτω). Οι πλατφόρμες επιβίβασης / αποβίβασης των σταθμών θα είναι ισόπεδες με το δάπεδο των καμπινών (same level boarding).

Σταθμός αφετηρίας (κάτω σταθμός)

Ο σταθμός αφετηρίας του αναβατήρα τοποθετείται περίπου 150 m από την πύλη εισόδου στην Κάτω Πόλη, ενώ ο σταθμός τερματισμού έχει υψομετρική διαφορά περίπου 90 m και τοποθετείται στην άκρη του τοίχους της Άνω Πόλης. Οι αναφερόμενες θέσεις των σταθμών μπορούν να τροποποιηθούν από τον Ανάδοχο σε οποιαδήποτε κατεύθυνση μετά την ακριβή τοπογραφική αποτύπωση του περιβάλλοντος χώρου κάθε σταθμού, ώστε να βελτιστοποιηθεί η ασφάλεια και λειτουργικότητα της χάραξης, η κατασκευή των σταθμών και οι προσβάσεις εισόδου- εξόδου.

Σταθμός άφιξης (άνω σταθμός)

Ο άνω σταθμός θα είναι ο κινητήριος σταθμός. Θα περιλαμβάνει περιληπτικά:

  • Θεμελιώσεις.
  • Κύριες τροχαλίες.
  • Κύριο σύστημα κίνησης.
  • Εφεδρικό σύστημα κίνησης.
  • Συστήματα πέδησης.
  • Προβόλους κεφαλών στήριξης φερόντων συρματόσχοινων.
  • Διατάξεις πρόσβασης και προστασίας συντηρητών.
  • Διάταξη απόσβεσης επιμήκυνσης συρματόσχοινου έλξης.
  • Λοιπά παρακολουθήματα (Οικίσκο χειρισμού, Πλατφόρμα επιβίβασης / αποβίβασης).
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις