ΣΠΑΡΤΗ. Είναι γνωστό ότι το τρέχον υδρολογικό έτος υπήρξε από τα πλέον άνυδρα έτη της τελευταίας δεκαετίας, απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Αυτό έχει άμεση συνέπεια στην τροφοδοσία του υδροφόρου ορίζοντα σε κάθε περιοχή, Όπως σημειώνει με έμφαση η ΔΕΥΑ Σπάρτης.

«Η παροχετευτικότητα πηγών και γεωτρήσεων στην περιοχή μας έχει καταγράψει απώλειες που με την πάροδο των ετών έχει γίνει εντονότερη. Είναι κατανοητό ότι αν ο υδροφόρος ορίζοντας δεν επαρκεί αφού δεν τροφοδοτείται τότε υπάρχει έλλειψη νερού, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με νέα υδρομάστευση ή νέα γεώτρηση, διότι «Οκ ν λάβοις παρ το μ χοντος».

Τα πρόβλημα είναι συγκεκριμένο και η λύση συγκεκριμένη όταν πλέον δεν υπάρχει επάρκεια υδροδότησης. Διακεκομμένη υδροδότηση στη διάρκεια της ημέρας και σε συγκεκριμένες ώρες.

Πριν όμως φτάσουμε στο έσχατο σημείο και θέλοντας να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις που αφορούν στην επάρκεια της υδροδότησης όλου του Δήμου μας, συνιστούμε στους καταναλωτές να κάνουν λελογισμένη χρήση νερού επισημαίνοντας ότι το νερό που παρέχει η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. είναι για ύδρευση και όχι για άρδευση.

Πρόστιμα στους παραβάτες

Παρ’ όλα αυτά σε κάποιες Τοπικές Κοινότητες του Δήμου παρατηρείται έλλειψη νερού, όχι τόσο γιατί δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα αλλά αφενός λόγω της υπερκατανάλωσης (άρδευση κήπων, αγροτεμαχίων κ.λ.π.) και αφετέρου λόγω παράνομης υδροληψίας. Η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. ήδη έχει καταγράψει μετά από έλεγχο αυτά τα φαινόμενα και θα εντείνει τους ελέγχους σ’ όλο το Δήμο προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή παροχή νερού σ’ όλους τους καταναλωτές επισημαίνοντας για μια ακόμα φορά ότι το νερό που παρέχει είναι για ύδρευση και όχι για άρδευση. Η ΔΕΥΑ Σπάρτης θα προβεί σε έκτακτους ελέγχους και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι γίνεται αλόγιστη χρήση νερού για άρδευση θα επιβληθεί πρόστιμο από 500,00 € - 1.500,00 €».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις