ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Τη ημέρα της Αναλήψεως η Καλαμάτα προσφέρει γουρουνοπούλα ψητή. Σε διάφορα σημεία της πόλης έχουν τοποθετηθεί πάγκοι με γουρουνοπούλες καθώς σήμερα έχει την τιμητική της. Πλήθος κόσμου σπεύδει να δοκιμάσει την τραγανή πέτσα, μην μπορώντας να αντισταθεί στη μυρωδιά που έχει απλωθεί στους δρόμους.

Η γουρουνοπούλα είναι το χαρακτηριστικό έδεσμα της Μεσσηνίας. Το έθιμο έλκει από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, γιατί η γουρουνοπούλα δεν κινδύνευε να φαγωθεί και να αρπαχθεί από τους κατακτητές, όπως οποιοδήποτε άλλο σφακτό, γιατί οι Τούρκοι, δεν τρώγανε τα χοιρινά λόγω θρησκείας.

Οι γουρνοπούλες της Μεσσηνίας ψήνονται στον φούρνο και όχι στη σούβλα. Ο φούρνος βγάζει πολύ καλύτερο χοιρινό, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Δημήτρης Φίλντισης, ιδιοκτήτης εστιατορίου. Στον φούρνο ψήνεται σε σχάρες, περνάει η φωτιά και από κάτω και ψήνεται ομοιόμορφα, δεν ακουμπάει καθόλου μέσα στο λίπος του, παρ’ όλα αυτά το κρέας δεν στεγνώνει. Το μυστικό είναι στο ψήσιμο, το οποίο θέλει εννιά με δέκα ώρες, αν και αυτό ποικίλει ανάλογα με τα κιλά, προσθέτει.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις