ΣΠΑΡΤΗ. Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κ. Γιώργος Πουλοκέφαλος, μέσα από το ραδιόφωνο Νότος 94.9, ξεκαθαρίζει ότι το θέμα των απορριμμάτων, οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες, καθορίζονται τόσο από την Νομοθεσία όσο και από την πολιτική πρακτική των αιρετών.

Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο είναι σε εξέλιξη. Η Περιφέρεια με ευθύνη των διορισμένων Περιφερειαρχών και των ΦΟΔΣΑ είχε εξαιρετικά αρνητικές επιδόσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο «πνιγμός» της Τρίπολης, επι δύο μήνες, στα σκουπίδια είναι μια πρώτη συνέπεια της απραξίας και της σύγχυσης που χαρακτήριζε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία προετοιμασίας της Περιφέρειας για την ολοκληρωμένη διαχείριση, μέσα στο 2013, ο ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου και οι Δήμοι πρέπει να καθορίσουν τους χώρους που θα προτείνουν για το μεταβατικό στάδιο διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στη Λακωνία ο Δήμος Μονεμβάσιας προς το παρόν αντιμετωπίζει το θέμα με δεματοποίηση σύμμικτων αφού προηγείται ανακύκλωση. Ο Δήμος Ευρώτα έχει δρομολογήσει την λειτουργία υποδομών στη θέση Ξηροκάμπι κι εν τω μεταξύ ανακυκλώνει τα απορρίμματα του.

Ο Δήμος Σπάρτης αντιμετώπισε ήδη πρόστιμο για την χρήση του «κλειστού» ΧΑΔΑ στο Αφισού. Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης αποθέτει τα σκουπίδια του στον απαγορευμένο ΧΑΔΑ της Αρεόπολης αντιμετωπίζοντας και αυτός πρόστιμο.

Οι δύο αυτοί Δήμοι πρέπει να συντονιστούν με τον Δήμο Ευρώτα αφού η λύση προς το Ξηροκάμπι Σκάλας είναι μονόδρομος. Υπάρχει πρόβλεψη για εξυπηρέτηση εκεί των τριών Δήμων την στιγμή που η άλλη πρόταση για Ασήμι θέλει κι επιπλέον έκταση αλλά και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ευρώτα.

Ο κ. Πουλοκέφαλος αναφέρεται στην αδιαλλαξία αιρετών, όπως αυτή του Πέτρου Ανδρεάκου, δημάρχου Αν. Μάνης, ενώ αναγνωρίζει την προσπάθεια του Σταύρου Αργειτάκου για εξεύρεση λύσης.

Όπως προκύπτει από την συνομιλία με τον πρόεδρο του Π. Σ. χάθηκε πολύτιμος χρόνος επι Γραμματείας Αβούρη, Αγγελόπουλου και Χατζημιχάλη, ενώ ολιγώρησε και ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Λακωνίας στην έγκαιρη δημιουργία επαρκών και νόμιμων υποδομών.

Προειδοποιεί ότι τα πρόστιμα που θα επιβληθούν από την Ε.Ε. θα είναι βαρύτατα αν δεν εξευρεθεί λύση και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι συμφωνίας και όχι διαφωνίας από τη στιγμή που αρμοδιότητες κι ευθύνες είναι ξεκάθαρες.

Ακούστε την συνέντευξη