Γράφει ο Κώστας Τσαγκαρούλης*

Αξιότιμε κ.Δ/ντά,

διαβάζω αρκετά και ακούω περισσότερα για την έλλειψη εργατικών χεριών, κυρίως για το μάζεμα της ελιάς. Σκοπίμως ή μή, αποκρύπτεται η τιμή του κιλού του ελαιολάδου, βλέποντας μονομερώς, ως παραγωγοί επί το πλείστον.

Όμως, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αδιάψευστοι μάρτυρες της πραγματικότητος και είτε διαθέτεις την γενναιότητα να τους παραδεχτείς είτε όχι, αυτοί (οι αριθμοί) δεν πτοούνται!

Ιδού, λοιπόν,τι λένε οι αριθμοί :

Αν μιλήσουμε για μια παραγωγή 10.000 κ. ελαιοκάρπου, με μιά μέση απόδοση 5/1, θα δώσουν 2.000 κ. λάδι.

Με τις παλιές τιμές,3.50 κατά μ.ο. τα έσοδα θα ήταν=7.000 €.

Με μέση τιμή της αμοιβής τότε τα 0,25€ ανά κιλό, τα έξοδα θα ανερχόντουσαν στις 2.500€. Συνεπώς το κέρδος του παραγωγού θα ήταν (έσοδα - έξοδα) =4.500€ .

Πάμε τώρα στο σήμερα: Για την ίδια παραγωγή, με την ίδια απόδοση, τα 2.000κ. ελαιολάδου με 9 € το κιλό (με 10,20€ ξεκίνησε φέτος στη Νεάπολη), ο παραγωγός θα έχει εισόδημα 18.000€.

Εάν διπλασιάσουμε την αμοιβή των εργατών, δηλ.0,50€ ανά κιλό, τότε τα έξοδα θα ανέλθουν στις 5.000€, οπότε το κέρδος του παραγωγού θα είναι στο, διόλου ευκαταφρόνητο, ποσό των 13.000€ !

Δηλαδή, παλιά κέρδιζε ο παραγωγός 4.500€ και σήμερα θα κερδίσει 13.000€,άρα μια διαφορά του τότε με το σήμερα +8.500€!!!

Όσο και να έχουν αυξηθεί τα υπόλοιπα έξοδα, όπως λίπανση, άρδευση κ.λπ. θα είναι αστείο, να ισχυριστεί κανείς ότι θα απορροφήσουν όλη την κερδοφόρα διαφορά των 8.000€!

Και επειδή ομιλώ ως παραγωγός, ομιλώ μετά λόγου γνώσεως, άλλωστε οι αριθμοί... δεν μου κάνουν κανένα χατίρι!

Και μία απορία: Αφού είναι τόσο ψηλές οι αμοιβές των εργατών, γιατί υπάρχει έλλειψη; Γιατί, δεν δουλεύουν τα ελληνόπουλα, ακόμη και στα δικά τους χωράφια, προκειμένου να γλυτώσουν τα υπέρογκα έξοδα των εργατών και προτιμούν να εργάζονται σερβιτόροι (!)με πολύ λιγότερη αμοιβή;

(*) Συντ/χος Εκπ/κός & παραγωγός