ΣΚΑΛΑ. Στην Τοπική Κοινότητα Γλυκόβρυσης του Δήμου Ευρώτα, το 2011 κατασκευάστηκε το, πολυπόθητο, Αλιευτικό Καταφύγιο. Στην παραλία Κοκκινιάς, μετά από σχετική μελέτη, έγινε σημαντικό έργο που, όπως λένε οι αλιείς και κάτοικοι της περιοχής, κατασκευαστικά έχει μεγάλη ευστοχία αφού εδώ και 15 περίπου χρόνια έχει αντέξει ακόμα και 9 μποφόρ. Ωστόσο έχει μια σημαντική παράμετρο που δημιουργεί τόσο μεγάλο πρόβλημα που σχεδόν το καταργεί ως έργο. Λόγω των ανέμων που φυσούν στην περιοχή γίνεται μετακίνηση φυκιών (παράκτια ρεύματα) με αποτέλεσμα το καταφύγιο να «μπουκώνει» κυριολεκτικά από τόνους φυκιών που κάνουν αδύνατη την χρήση του. Προφανώς δεν έγινε σωστή μελέτη των ρευμάτων της θάλασσας.

Tην ένταξη του έργου «Κατασκευή Αλιευτικού Καταφυγίου στη θέση Κοκκινιά - Γλυκόβρυση Δήμου Ευρώτα Λακωνίας» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2011, υπέγραψε ο τότε Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Παναγιώτης Ρήγας. Ένα έργο ύψους 1.972.130 €, που έγινε για να δώσει πνοή στο Δήμο Ευρώτα και ιδιαίτερα την Τοπική Κοινότητα Γλυκόβρυσης. Η υλοποίηση του έργου έγινε επί δημαρχίας Γρυπιώτη αφού αποτελούσε πάγιο αίτημα των δημοτών, ενώ πολλές προσπάθειες είχαν γίνει κατά τη διάρκεια των ετών, από θεσμικούς φορείς και συλλόγους, για την πραγμάτωση του σκοπού.

Σήμερα το έργο είναι απολύτως άχρηστο διότι δεν λειτουργεί ούτε ως καταφύγιο σε κακό καιρό ούτε σαν μικρός λιμένας για τους αλιείς της περιοχής. Είναι υποχρεωμένοι να καταφεύγουν στον Αϊ Γιαννάκη, στην Πλύτρα ακόμα και στα Βελανίδια για να προστατεύσουν στα σκάφη τους.

Το καταφύγιο μπαζώθηκε από φύκια. Οι νοτιοδυτικοί άνεμοι σπρώχνουν τα φύκια μέσα στο καταφύγιο που έχει βάθος 2,5 μέτρα αλλά δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί. Έτσι ένα έργο που στοίχισε περίπου 2 εκ. ευρώ δεν είναι χρήσιμο και όπως λένε πολίτες δεν έχει άδεια λειτουργίας!

Νίκος Χασάπογλου

Θα πρέπει να γίνει συμπληρωματικό έργο με εμπεριστατωμένη μελέτη που θα εμποδίζει την μετακίνηση των φυκιών από τα παράκτια ρεύματα. Αλλιώς θα παραμείνει ένα μνημείο ελλιπούς στρατηγικής και τελικά σπατάλης πόρων χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα. Αρνητικά αποτελέσματα υπάρχουν, αφού τα φύκια, όταν σαπίζουν, δημιουργούν αφόρητη δυσοσμία στην περιοχή που είναι προορισμός για μπάνιο αλλά γίνονται και εστία πολλαπλασιασμού κουνουπιών.

ALIEYTIKO-KATAFYGIO-GLYKOVRYSHS-LAKONIAS.00_02_09_18.Still006.jpg
Νίκος Γεωργοστάθης

Το Notospress ζήτησε να μιλήσουν στην κάμερα ο Νίκος Χασάπογλου, πρώην, δημοτικός σύμβουλος Έλους, πρώην δημοτικός σύμβουλος Ευρώτα, και πρώην πρόεδρος Γλυκόβρυσης, ο Νίκος Γεωργοστάθης, αντιδήμαρχος Ευρώτα και ο Γιώργος Γεωργοστάθης.

Το καταφύγιο πρέπει να λειτουργήσει κυρίως για λόγους ασφαλείας των σκαφών σε καιρό. Οι πολίτες ακούνε από τις αρχές τα τελευταία χρόνια όλο «θα» και «θα» και έργο δεν γίνεται. Λένε μάλιστα ότι δεν είναι δική τους δουλειά να διαπιστώσουν ποιος έχει την αρμοδιότητα και ποιος δεν έχει κάνει τη δουλειά του. O Δήμος Ευρώτα δεν έχει πιέσει για να αλλάξει η κατάσταση. Έχουν απευθυνθεί πολλές φορές στον αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρο Βερούτη αλλά λύση ακόμα δεν έχει βρεθεί. «Τα φύκια σαπίζουν και δημιουργούν δυσοσμία που είναι αισθητή σε μεγάλη απόσταση. Η παραλία είναι έτοιμη να δεχθεί κόσμο το Καλοκαίρι αλλά υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το αλιευτικό καταφύγιο που είναι μπαζωμένο σε απόσταση αναπνοής …»

ALIEYTIKO-KATAFYGIO-GLYKOVRYSHS-LAKONIAS.00_03_39_18.Still009.jpg
Γιώργος Γεωργοστάθης

Με το θέμα ασχολήθηκε και η εκπομπή του Νίκου Μάνεση το Σάββατο 7/6/25 με ανταπόκριση του Τάκη Κούρου.

Drone - video: Τάκης Κούρος

Video editing: Φρατζέσκο Κανάνι

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις