Είναι μέσα στην καθημερινότητα των Σπαρτιατών. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι βρίσκεται εκεί πολύ πριν η πόλη της Σπάρτης αποκτήσει σφυγμό καθημερινό. Είναι το παλαιότερο κτίριο της νέας Σπάρτης.

Πρόκειται για το κτίριο του Πρωτοδικείου στο πάρκο της Μητροπόλεως. Διόροφο κτίριο που επι δύο περίπου αιώνες εξυπηρετούσε την απονομή του Δικαίου. Κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ναός της Δικαιοσύνης». Σε μια πόλη που έμεινε στην ιστορία και για τον νομοθέτη Λυκούργο και σε μια νεότερη πόλη που είχε την τύχη να παρακολουθεί σημαντικούς νομικούς είναι απόλυτα οξύμορο το θέαμα της εγκατάλειψης του ιστορικού κτιρίου.

Συχνά, η δημοσιογραφική πένα έχει επισημάνει τους κινδύνους από την αδιαφορία και την μοιραία απαξίωσή του. Οι πόροι που θα χρειαστούν, όσο καθυστερούν οι εργασίες αποκατάστασης, θα είναι περισσότεροι και δυσεύρετοι.

Αυτή τη φορά, η πένα ενός έμπειρου πολιτικού υπενθυμίζει το χρέος και την ανάγκη αποκατάστασης και επισκευής του κτιρίου.

Ο Λάκωνας πολιτικός Γιάννης Βαρβιτσιώτης απέστειλε επιστολή προς την υπουργό Παιδείας κ Διαμαντοπούλου. Στην επιστολή του αναφέρει ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες της υπουργού για την αναβάθμιση των βιβλιοθηκών αλλά και των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Επισημαίνει δε τα εξής:
«…Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους περικλείουν ανεκτίμητα στοιχεία της ιστορίας του Τόπου μας. Ιδιαίτερα παρακολουθώ, λόγω λακωνικής καταγωγής μου, το έργο των Γ.Α.Κ. Λακωνίας το οποίο, παρα το γεγονός ότι στεγάζεται κατεσπαρμένο σε πέντε διαφορετικά και απέχοντα μεταξύ τους ενοικιαζόμενα κτίρια, αξίζει πολλών συγχαρητηρίων».
Συνεχίζει δε ως εξής: «Αυτός ήταν ακριβώς ο λόγος που με ώθησε να πρωτοστατήσω στην παραχώρηση στο Υπουργείο Παιδείας για τη στέγαση των Γ.Α.Κ., του νεοκλασικού κτιρίου, (λέγεται ότι είναι έργο του Τσίλερ) το οποίο μέχρι πρότινος στέγαζε το δικαστικό Μέγαρο της Πόλης. Ήδη όμως ενώ έχει παρέλθει αρκετός χρόνος ( περισσότερο από δύο χρόνια) δεν έχει αρχίσει ακόμη η έναρξη της αποκαταστάσεως – επισκευής του. Με αποτέλεσμα ένα λαμπρό οικοδόμημα να αφήνεται στη μοιραία φθορά του χρόνου αλλά και να συνεχίζεται η κτιριακή πολυδιάστατη των Γ.Α.Κ.»
Ο Ι. Βαρβιτσιώτης καταλήγει ως εξής: «Θέτω υπ’ όψιν σας το πρόβλημα αυτό και είμαι βέβαιος ότι θα δώσετε τις ανάλογες οδηγίες για την ταχεία επίλυσή του»

Η παρέμβαση του Γιάννη Βαρβιτσιώτη έρχεται να «σπάσει» ένα παγερό φράγμα σιωπής και αδιαφορίας που υπάρχει ακόμα και μέσα στη Σπάρτη για την τύχη και ανάδειξη του πρώτου και ιστορικού κτιρίου της πόλης. Οι εργασίες έχουν αποφασιστεί αλλά οι ρυθμοί είναι εξαιρετικά και εκνευριστικά αργοί.