ΝΕΑΠΟΛΗ. Ένα σοβαρό ζήτημα που θέτει σε κίνδυνο το απολυτήριο των μαθητών της Γ’ τάξης του ΕΠΑΛ Νεάπολης Βοιών Λακωνίας έγινε γνωστό τις τελευταίες ημέρες. Οι μαθητές βρίσκονται χωρίς καθηγητές–πλοίαρχους από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Όπως ανέφερε μαθητής στο ΙΟΝΙΑΝ TV, πέρυσι στο σχολείο υπηρετούσαν δύο μόνιμοι καθηγητές, οι οποίοι όμως πήραν απόσπαση, χωρίς το Υπουργείο να στείλει αναπληρωτές:

«Το υπουργείο δεν είχε προβλέψει να φέρει άλλους αντικαταστάτες. Είναι δυσπρόσιτο μέρος και τα μόρια είναι λίγα, γι’ αυτό επιλέγουν άλλες περιοχές.»

Περισσότερα από 15 παιδιά του τμήματος παραμένουν χωρίς μαθήματα ειδικότητας, γεγονός που μπλοκάρει όχι μόνο την προετοιμασία τους για τις Πανελλαδικές, αλλά και τη δυνατότητα συνέχισης σπουδών στη νέα ΑΕΝ Λακωνίας.

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων περιέγραψε την κατάσταση ως εξής:

«Από την αρχή της χρονιάς δεν υπάρχει καθηγητής. Έχουν γίνει όλες οι ενέργειες, αλλά δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση. Ζητάμε άμεση τοποθέτηση πλοιάρχου για να μην χάσουν τα παιδιά τη χρονιά τους»

Οι μαθητές προχωρούν σε κινητοποίηση, ζητώντας λύση στο πρόβλημα:

«Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα κάνουμε αποχή, μπας και μας φέρουν καθηγητή. Έχουμε κάνει πολλές ενέργειες και δεν έχουμε δει αποτέλεσμα.» δήλωσε ο μαθητής.

Διδακτικό προσωπικό για το ΕΠΑ.Λ Βοιών ζητά ο δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης

Επιστολή στην Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, έστειλε ο δήμαρχος, επισημαίνοντας το σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης.

Στο κείμενο της παρέμβασής του αναφέρει:

«Πληροφορούμαστε ότι χθες τοποθετήθηκαν πλοίαρχοι ως αναπληρωτές από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά όχι για τη Λακωνία. Δεδομένου του σημαντικού ρόλου που αποτελεί το ΕΠΑ.Λ. στην επαγγελματική εκπαίδευση, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις αυτές με την τοποθέτηση των απαραίτητων εκπαιδευτικών το συντομότερο δυνατό», τονίζει ο Δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης.

Τι επισημαίνει στην επιστολή του ο δήμαρχος

Αναλυτικά η επιστολή του δημάρχου:

«Το Ημερήσιο ΕΠΑΛ Βοιών Λακωνίας, μοναδικό σχολείο στον Νομό Λακωνίας και το δεύτερο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με ειδικότητα ναυτιλιακών σπουδών, έχει έλλειψη σε διδακτικό προσωπικό κατά το τρέχον σχολικό έτος 2025-2026 και ιδιαίτερα στο μάθημα της κατεύθυνσης κατά τα ανωτέρω και συγκεκριμένα στην ειδικότητα του πλοιάρχου, γεγονός που δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία των εργαστηρίων και την ολοκλήρωση του ωρολογίου προγράμματος.
Το πρόβλημα γίνεται οξύ, δεδομένου ότι τα μαθήματα αυτών των ειδικοτήτων περιλαμβάνονται στα εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Η καθυστέρηση στη διδασκαλία τους ή μη ολοκλήρωση της ύλης θα έχει σοβαρές συνέπειες για τους μαθητές της Γ’ τάξης του ΕΠΑ.Λ.
Πληροφορούμαστε ότι χθες τοποθετήθηκαν πλοίαρχοι ως αναπληρωτές από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά όχι για τη Λακωνία.
Δεδομένου του σημαντικού ρόλου που αποτελεί το ΕΠΑ.Λ. στην επαγγελματική εκπαίδευση, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις αυτές με την τοποθέτηση των απαραίτητων εκπαιδευτικών το συντομότερο δυνατό.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις