ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ο Πρόεδρος του ΦΟ.Δ.Σ.Α (Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου) συμμετείχε στο 2ο Forum Πελοποννήσου για την Αυτοδιοίκηση. Ο κ. Σμυρνιώτης συμμετείχε ενεργά στο Forum, στην θεματική τράπεζα με τίτλο: Στερεά Απόβλητα: Διαχείριση - Ανακύκλωση - Ανάκτηση-Τέλος Ταφής - Καύση.

Ο ΦΟ.Δ.Σ.Α Πελοποννήσου, στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε για την συμμετοχή του κ. Σμυρνιώτη στο 2ο Forum Πελοποννήσου για την Αυτοδιοίκηση, αναφέρει:

«Με έντονη συμμετοχή από κυβερνητικά στελέχη, εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και θεσμικούς φορείς ολοκληρώθηκε το 2o Forum Πελοποννήσου 2025, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Νοεμβρίου στο Mystras Grand Palace Resort. Το διήμερο ανέδειξε με καθαρό τρόπο τα κρίσιμα ζητήματα που καθορίζουν το μέλλον των σύγχρονων, αποκεντρωμένων και βιώσιμων ΟΤΑ, διαμορφώνοντας μια συζήτηση που άγγιξε τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Στο επίκεντρο των θεματικών βρέθηκαν ο Εκλογικός Νόμος και ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης, η κλιματική κρίση και η ανθεκτικότητα των δήμων, η διαχείριση του νερού και ο ρόλος των ΔΕΥΑ, η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των στερεών αποβλήτων, το δημογραφικό και η ερημοποίηση, ο εναλλακτικός τουρισμός, αλλά και οι υποδομές υγείας και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Για δεκαπέντε ώρες, την Παρασκευή και το Σάββατο, ογδόντα ομιλητές επιχείρησαν μια ουσιαστική και απαιτητική σύνθεση απόψεων, προσπαθώντας να προσεγγίσουν λύσεις για ζητήματα που απαιτούν συντονισμένη δράση.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της Ευρωπαίας Επιτρόπου για το Περιβάλλον, την Ανθεκτικότητα των Υδάτων και την Κυκλική Οικονομία, Jessika Roswall , ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας.

Οι παρεμβάσεις κινήθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα: από την κλιματική προσαρμογή και τη διαχείριση υδάτων, μέχρι την ανακύκλωση, την πολιτική προστασία, τον εναλλακτικό τουρισμό, το χωροταξικό, την περιφερειακή τηλεόραση, τα ψηφιακά εργαλεία ακόμη και την ψυχολογία του αιρετού.

O Γενικός Γραμματέας Συντονισμού & Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην αναμενόμενη έγκριση του ολισθικού σχεδίου η οποία θεωρείται κομβικό βήμα για τη μετάβαση των δήμων σε ένα πιο αποδοτικό και σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων.

Ο πρόεδρος του ΦΟ.Δ.Σ.Α Πελοποννήσου Γιάννης Σμυρνιώτης προσκεκλημένος στο 2ο Forum Πελοποννήσου, δεν παρέλειψε να δώσει έμφαση στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μονάδες διαχείρισης οι οποίες μειώνουν δραστικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ταφής των αποβλήτων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Πελοπόννησο η οποία από ουραγός στην διαχείριση των απορριμμάτων της έχει καταφέρει πλέον να μπει σε τροχιά πρωτοπορίας.

Το 2ο Forum Πελοποννήσου επιβεβαίωσε τον χαρακτήρα του ως σημείου συνάντησης για τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, δημιουργώντας ένα περιβάλλον γνήσιου διαλόγου και κοινής στόχευσης για πιο ανθεκτικές πόλεις και καλύτερη καθημερινότητα».

Χορηγοί του Forum για την καλύτερη οργάνωσή του ήταν οι:

Δομική Κρήτης, Μαρτσούκος Πέτρος ΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Αττική Διόδος, Διάπλαση Κέντρο Αποκατάστασης, ΔΕΠΑΝ, Αφοί Δ. Κότσιφα Ο.Ε. Τεχνική Εταιρία, Ιωάννης Μπορέτος και ΣΙΑ Ε.Ε., Ασφαλτοτεχνική Σπάρτης - Παπαδάκος Δ. Κουτσούκαλης Ν. Ο.Ε.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις