(Α’ μέρος) Για την κρίση που ταλανίζει (και) τον τομέα του Πολιτισμού στην Ελλάδα και τη στάση «σιγής» που επέλεξαν αρκετοί σημαντικοί άνθρωποι του Πνεύματος και της Τέχνης έναντι της κοινωνικής και πολιτιστικής «καταβαράθρωσης», μιλά αποκλειστικά στο Notospress και τον Ηλία Μπόνο, ο Λάκωνας εικαστικός και δημιουργός του www.lakonistas.gr, Πάνος Παπαδολιάς.

Ο Πάνος Παπαδολιάς σχολιάζει, επίσης, τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στην ΕΡΤ, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο θέμα της ανάμειξής του στη διοργάνωση του Φεστιβάλ του Σαϊνοπουλείου, λίγα χρόνια πριν.

Διαβάστε σήμερα το πρώτο μέρος της συνέντευξης:

Η.Μ: Γεια σας κύριε Lakonista.

Π.Π: Να πω και εγώ τότε με τη σειρά μου γεια σας και χαρά σας κύριε NotosPress;

H.M: Τελικά Πάνο Παπαδολιά, «είμαστε η δουλειά μας»;

Π.Π: Αφού κάνω την απαραίτητη διευκρίνιση ότι το lakonistas.gr δεν είναι «η δουλειά μου» αλλά το αντίβαρό της, ναι, όντως, αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό. Η επαγγελματική ιδιότητα και πορεία του καθενός δίνει άμεσα ένα πρώτο, καθαρό στίγμα μας. Το παράξενο είναι όταν «μαρκάρεσαι» έντονα από μια δουλειά και ο κόσμος εξακολουθεί να σε ταυτίζει με κάτι που για σένα έχει λήξει. Για παράδειγμα, με μια δωδεκαετία συνεργασίας με το Σαϊνοπούλειο στην κατάρτιση του προγράμματος, στη δημιουργία της «Εικόνας» του, στην προβολή του και τις Δημόσιες Σχέσεις του Φεστιβάλ, ακόμα και τώρα με σταματούν άνθρωποι να με ρωτήσουν «τι σχεδιάζουμε για το καλοκαίρι», πέντε χρόνια μετά τη λήξη αυτής της συνεργασίας.

Η.Μ: Μου δίνεις πάσα για να κάνουμε μια πρώτη στάση στην κουβέντα μας και να μιλήσουμε για τον Πολιτισμό. Εν μέσω Κρίσης, έχει μπει για τα καλά στη γωνία;

Π.Π: Σε κεντρικό επίπεδο νομίζω ότι ο Πολιτισμός έχει απαξιωθεί εδώ και πολύ - πολύ καιρό. Αυτό που ζούμε σήμερα, το οποίο εγώ δεν μπορώ να το ονομάσω απλά «Κρίση», έδωσε σίγουρα επιπλέον επιχειρήματα για να παραγκωνιστεί πλήρως, χωρίς ενδοιασμούς και με συνοπτικές διαδικασίες. Αυτό, βέβαια, δεν «συντάραξε» το κόσμο επειδή κατά βάθος όλοι ήξεραν ότι, η Ελληνική Πολιτεία ποτέ δεν επένδυσε πραγματικά σε αυτόν. Αυτό, αντιθέτως, που νιώθω ότι σόκαρε περισσότερο τους Έλληνες είναι η σημερινή «εκκωφαντική» σιωπή των πνευματικών ανθρώπων και των δημιουργών. Οι Έλληνες, άλλοι πιο νωρίς άλλοι πιο αργά, αντιλήφθηκαν το γεγονός ότι οι πολιτικοί τους «κρέμασαν», ας μου επιτραπεί ο όρος. Το ότι οι πνευματικοί άνθρωποι και οι μεγάλοι Καλλιτέχνες μας άφησαν μόνους μέσα στη καταιγίδα πιστεύω ότι οι Έλληνες το εισπράξαμε ως προδοσία. Μου έρχεται στο μυαλό η περίπτωση του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Ένα σύγχρονος δημιουργός, με διεθνή αναγνώριση ειδικά μέσα από τις τελετές της Ολυμπιάδας. Πιστεύω ότι άνθρωποι όπως τον Παπαϊωάννου θα μπορούσαν να έχουν πάρει πρωτοβουλίες εντός και εκτός συνόρων. Δυστυχώς όμως σιγή. Εξαφανισμένος και αυτός όπως τόσοι και τόσοι άλλοι. Ένας Μίκης Θεοδωράκης αρθρώνει λόγο και δίνει τη μάχη του. Ακόμα!

Η.Μ: Πιστεύεις ότι οι δημιουργοί και οι πνευματικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν πρωτοστατήσει;

Π.Π: Προσωπικά περίμενα πιο δυναμική στάση από την πλευρά των δημιουργών που διαθέτουν τη δύναμη της επωνυμίας και ενός αναγνωρισμένου έργου. Γνωρίζω, βέβαια, ότι έχουν υπάρξει κινήσεις. Για παράδειγμα ο συμπατριώτης μας ποιητής και στιχουργός Φώντας Λάδης είναι ιδρυτικό μέλος σε μια τέτοια προσπάθεια. Δεν ξέρω όμως πολλά πράγματα ούτε βλέπω αυτή η κίνηση να έχει κάνει άνοιγμα στην Κοινωνία. Μια άλλη πρωτοβουλία, με την επωνυμία «Αίτιον» έχει δώσει δείγματα γραφής παίρνοντας πρωτοβουλίες σε καλλιτεχνικό ή εκπαιδευτικό πλαίσιο. Και αυτό είναι κάτι όμως που κινείται ακόμα στη σφαίρα του περιθωρίου. Υπάρχει μια αδυναμία να εισέλθουν τέτοιες πρωτοβουλίες στο «κυρίως ρεύμα». Το Αίτιον έχει ως έμβλημά του ένα εικαστικό έργο μου και τους έχω παρακολουθήσει στενά. Θέλει πολλή προσπάθεια ακόμα για να ανοίξει το πράγμα.

Η.Μ: Κατά την άποψή σου ποιό είναι το μεγαλύτερο ζήτημα σήμερα στο χώρο του Πολιτισμού;

Π.Π: Το ζήτημα της γλώσσας. Χωρίς συζήτηση. Η Ελληνική κινδυνεύει. Ξέρω ότι πολλοί μπορούν να το θεωρούν υπερβολή όμως το Διαδίκτυο και τα Social Media έχουν χτυπήσει την γλώσσα μας σε ασύλληπτο βαθμό. Η επέλαση της Τηλεόρασης απλά έρχεται να της δώσει χτυπήματα στα μεγαλύτερα ηλικιακά κοινά. Επιτελείται έγκλημα και η Ελληνική Πολιτεία επιδεικτικά δεν κάνει τίποτε…. Τώρα μάλιστα που τελειώσανε και την ΕΡΤ τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα για τη γλώσσα μας. Αρκεί να δείτε πως τα ιδιωτικά κανάλια έχουν ανοίξει διάπλατα την πόρτα στην αγγλική. Ant1 Greek Movies σου λέει…

Συνεχίζεται… Διαβάστε αύριο «Πολιτισμός και Λακωνία»