Διαβάστε το τρίτος μέρος της συνέντευξης του λάκωνα εικαστικού στο Notospress

(Γ’ μέρος). Αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομίας της Λακωνίας, όπως αυτή «μεταφράζεται» στον τομέα του Τουρισμού, θεωρεί τον Πολιτισμό ο λάκωνας εικαστικός Πάνος Παπαδολιάς. Όπως τονίζει στον Ηλία Μπόνο, απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου είναι η ενίσχυση και ενοποίηση των υφισταμένων πολιτιστικών δράσεων του νομού σε ένα μεγάλο Λακωνικό πολιτιστικό Δίκτυο.

Στο γ’ μέρος της συνέντευξής του στο Notospress, ο κ. Παπαδολιάς κάνει λόγο για ανωριμότητα στο πεδίο των «Ειδικών μορφών Τουρισμού», καθώς όπως επισημαίνει χρειάζεται να «εδραιώσουμε ένα δυναμικό, κυρίαρχο τουριστικό ρεύμα που θα κάνει τον επισκέπτη να χαρεί μια σύνθετη εμπειρία».

Θεωρεί κορυφαία στιγμή για την τουριστική προβολή της Λακωνίας την δημιουργία της μοναδικής ολοκληρωμένης καμπάνιας που έγινε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας το 2006. Τέλος, για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης τονίζει ότι «ένα τέτοιο έργο θα αλλάξει το ρου όλου του νομού!», ωστόσο προσθέτει ότι «όλη η Λακωνία θα πρέπει να κάνει «υπόθεσή» της το ζήτημα αυτού του Μουσείου».

Η.Μ: Αν σου έλεγε κάποιος να κάνεις ένα περίγραμμα των πολιτιστικών δράσεων στο νομό μας, τι θα συμπεριελάμβανες;

Π.Π: Δύσκολο να δω ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα με την απαιτούμενη πύκνωση. Σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα σε επίπεδο Νομού που αγνοώ και είναι και πολύ εύκολο κάποια πράγματα να μου διαφύγουν. Δεν είναι όμως τεράστια προίκα μας το Αρχείο του Νικηφόρου Βρεττάκου στη Δημόσια, Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης; Δεν είναι πρότυπο η Πνευματική Εστία Σπάρτης που συνεχίζει να παράγει έργο εδώ και 50 χρόνια; Δεν είναι αξιέπαινοι κάποιοι άνθρωποι που είτε εθελοντικά είτε με ελάχιστα χρήματα στηρίζουν βιβλιοθήκες, Συλλόγους, μικρά σχήματα; Δεν πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για προσπάθειες σχολικού θεάτρου και τις ερασιτεχνικές ομάδες Θεάτρου που διαθέτουμε; Δεν είναι συγκινητικό το ότι νοικοκυρές εκθέτουν τη ζωγραφική τους και τις χειροτεχνίες τους; Από την άλλη, το Σαϊνοπούλειο! Και μόνο το να κάθεσαι στο θέατρο και να γεύεσαι αυτή τη θέα, αυτό από μόνο του είναι τροφή ψυχής. Η δημιουργία εξειδικευμένων Μουσείων όπως το πρόσφατο Μουσείο Φωτογραφίας και το τόσο πολύτιμο «Μουσείο της Ελιάς». Το κολλάζ που δημιουργείται είναι μεγάλο. Κατά την ταπεινή άποψή μου, όλα αυτά πρέπει να ενισχυθούν και να ενοποιηθούν σε ένα μεγάλο Λακωνικό πολιτιστικό Δίκτυο. Αυτή η ωρίμανση θα επιτρέψει στον Πολιτισμό να συνδεθεί ουσιαστικά με την Οικονομία και την Ανάπτυξη του Τόπου, να γίνει αναπόσπαστο μέρος της τουριστικής εμπειρίας που προσφέρει η Λακωνία. Ο Πολιτισμός μπολιάζει τη ζωή και πρέπει να αφομοιώνεται με την καθημερινότητα του καθενός μας αλλά και την Οικονομία του τόπου. Δεν έχει νόημα να γίνεται ένα «ευχάριστο, εκπαιδευτικού χαρακτήρα διάλειμμα» μια στο τόσο.

Η.Μ: Πολιτισμός και Τουρισμός, συγκοινωνούντα δοχεία λοιπόν.

Π.Π: Σε βαθμό τέτοιο που δεν καν έχουμε συλλάβει και δεν εννοώ τον «πολιτιστικό Τουρισμό». Επίτρεψέ μου, ωστόσο, να πω ότι είμαστε πολύ ανώριμοι για να μιλάμε για «Ειδικές μορφές Τουρισμού». Δυνητικά η Λακωνία μπορεί να είναι ένας παράδεισος για όσους αγαπάνε το περπάτημα, την αναρρίχηση, την περιήγηση σε θρησκευτικά μνημεία ή για όσους αναζητούν γαστρονομικές συγκινήσεις. Πριν πάμε ωστόσο σε αυτές τις εξειδικευμένες, για να μην πω «εκλεπτυσμένες» μορφές Τουρισμού, ας εδραιώσουμε ένα δυναμικό, κυρίαρχο τουριστικό ρεύμα που θα κάνει τον επισκέπτη να χαρεί μια σύνθετη εμπειρία που θα έχει να κάνει με όλα τα παραπάνω. Ας κάνουμε αυτό το βήμα και μετά θα έρθει και η εξειδίκευση. Σε περιοχές όπου έχει υπόσταση λχ ο Γαστρονομικός Τουρισμός, δεν συναντάς δυο εστιατόρια με γνώση, εξειδίκευση και ποιότητα και είκοσι «εμπορικά» αλλά το αντίστροφο.

Η.Μ: Ο Τουρισμός είναι ένα πεδίο στο οποίο έχεις υπογράψει επαγγελματικά αξιόλογα πράγματα, το blog, ωστόσο, το οποίο έχεις δημιουργήσει τον τελευταίο 1,5 χρόνο, το
www.lakonistas.gr, σου επιτρέπει να έχεις ισχυρή άποψη για τη Λακωνία, το τουριστικό προφίλ της, τη δυναμική της αλλά και όλα εκείνα που της βάζουν «χειρόφρενο».

Π.Π: Μετά τον Πολιτισμό, μπαίνουμε και σε άλλα βαθιά νερά… Λακωνία και Τουρισμός. Η αλήθεια είναι ότι έχω υπηρετήσει την τουριστική προβολή της Λακωνίας από τη δεκαετία του ’90. Κορυφαία στιγμή θεωρώ την δημιουργία της μοναδικής ολοκληρωμένης καμπάνιας για τη Λακωνία που έγινε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας το 2006, καμπάνια που είχε πολύ θετικές κριτικές, έφερε αποτελέσματα και ….. ως άλλο ένα πυροτέχνημα το ακολούθησε σκοτάδι. Αυτό κατά την άποψή μου είναι το μεγαλύτερο ζήτημα. Η Λακωνία δεν διαθέτει τουριστική πολιτική ούτε στρατηγική στην οποία να αναπτύσσεται ένα σχέδιο με συνέχεια και συνέπεια.

Η.Μ: Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, θαύματα εύκολα δε γίνονται. Τι πρέπει να κάνουμε όμως για να «ξεκολλήσουμε» ;

Π.Π: Η εμπειρία μου αλλά και όλο αυτό που μου έχει προσφέρει το
www.lakonistas.gr έχει σταθεί αφορμή να δεχτώ προσκλήσεις για παρουσιάσεις και αρθρογραφία, στα οποία δεν έχω προχωρήσει ακόμα για διάφορους λόγους. Στην σημερινή, συζήτησή μας που κυλάει αβίαστα, τολμώ να πω ότι η μοίρα της Λακωνίας θα αλλάξει όταν αποφασίσει να λειτουργήσει ενωτικά. Όλοι από κοινού! Όλοι μαζί! Όταν οι προορισμοί θα φτάσουν να δουλεύουν μαζί για να φέρουν κόσμο στο Νομό και μετά ο κάθε επισκέπτης θα κληθεί να φτιάξει το δικό του «Κοκτέηλ Λακωνίας». Αυτή τη στιγμή βγαίνει η Μονεμβασιά και διεκδικεί επισκέπτες που διεκδικούν λχ το Πήλιο ή η Κέρκυρα αλλά και η ίδια η Μάνη. Ανταγωνιστές μέσα στον ίδιο Νομό! Αν και διαθέτει τόσα δυνατά brand names η Λακωνία, η ίδια παραμένει μια θαμπή έννοια στο μυαλό των πολλών. Και όμως, αν οι Δήμοι έφτιαχναν και στήριζαν μια κοινή εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης που στοχευμένα θα δουλεύει δυνατά, πιστεύω ότι η σημερινή κακοδαιμονία θα μοιάζει περαστικός εφιάλτης.

Η.Μ: Γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητές μας και τις παθογένειες, αναρωτιέμαι αν είναι εφικτό ένα τέτοιο σενάριο. Το ενωτικό εννοώ.

Π.Π: Φυσικά και είναι. Η Λακωνία έχει τεράστιες δυνάμεις που απλά πρέπει να συνενωθούν. Πρόσφατα στο ΣΚΑΪ ξεκίνησε μια νέα εκπομπή Γαστρονομίας. Η «Άριστη Κουζίνα» με τον γνωστό chef Άρη Τσανακλίδη. Έκανε απόβαση λοιπόν το συνεργείο και έκανε τόσα γυρίσματα με Λάκωνες παραγωγούς που δε φαντάζεστε! Τόποι και προϊόντα θα τροφοδοτήσουν πολλά επεισόδια της σειράς. Για μένα αυτό λέει πολλά! Σε επίπεδο Τουρισμού, Αγροτικής Οικονομίας και Οικονομίας γενικότερα αλλά και στον Πολιτισμό η Λακωνία χρειάζεται ενωτικά σχέδια. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης. Είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος ότι είναι υπόθεση της Σπάρτης μόνον; Ένα τέτοιο έργο θα αλλάξει το ρου όλου του Νομού! Όλος ο Νομός θα πρέπει να κάνει «υπόθεσή» του το ζήτημα αυτού του Μουσείου.

Η.Π: Προτείνεις λοιπόν να δουλέψουμε όλοι στο να δώσουμε υπόσταση στο brand name «Λακωνία»;

Π.Π: Σαφέστατα! Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ονόμασα το blog μου lakonistas.gr. Για πρώτη φορά συγκεντρώνονται σε ένα ιστότοπο που «αποθεώνει» τη Λακωνία, Λάκωνες και λάτρεις της Λακωνίας, υπαρκτοί αλλά και δυνητικοί.

Συνεχίζεται…