Σκάλα Λακωνίας: Η ΜΟΜΚΑ στην υπηρεσία της Αυτοδιοίκησης; (video)
Αν θέλουμε να ισχυριζόμαστε ότι η διοίκηση και η διαχείριση στο Επιτελικό Κράτος είναι ενιαία, συντονισμένη και εύστοχη τότε οφείλονται απαντήσεις αλλά και πολύ μεγαλύτερη προσοχή όταν οι δαπάνες αφορούν δημόσιο κεφάλαιο οικονομικό, υλικό και ανθρώπινο
ΛΑΚΩΝΙΑ. Δεν είναι κακό οι δημόσιες δυνάμεις να συνεργάζονται. Αυτό γινόταν, γίνεται και θα γίνεται. Αυτό όμως που πρέπει να χαρακτηρίζει τις συνεργασίες είναι η διαφάνεια, ο προγραμματισμός και η νομιμότητα.
Είδαμε στον Δήμο Ευρώτα να κυκλοφορούν οχήματα της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ). Βαρέα οχήματα μεταφοράς υλικού. Δεν υπήρξε κάποια πληροφορία ή ανακοίνωση για πιθανή συνεργασία ΜΟΜΚΑ - Δήμου Ευρώτα, ούτε από το αρμόδιο Υπουργείο Άμυνας ούτε και από τον Δήμο Ευρώτα. Μάλιστα το γεγονός ότι τα οχήματα της ΜΟΜΚΑ επιχειρούσαν μέσα και σε ιδιόκτητους χώρους ιδιωτών δημιούργησε σύγχυση για το είδος των εργασιών που διεκπεραιώνουν. Μπορεί να εικάσει κανείς ότι τα οχήματα και το προσωπικό επιστρατεύτηκαν προκειμένου να γίνουν εργασίες στα κανάλια άρδευσης του Δήμου (ΤΟΕΒ). Τις λεπτομέρειες οφείλουν να δώσουν στη δημοσιότητα οι αρμόδιοι.
Αυτό που επίσης πρέπει να γίνει γνωστό είναι το κατά πόσο αυτή η συνεργασία αποτελεί επείγουσα ανάγκη λόγω έκτακτης κατάστασης ώστε να επιστρατευτούν δυνάμεις της Άμυνας. Εκτός και αν η ΜΟΜΚΑ επιχειρεί διαρκώς σε όλους τους Δήμους είτε της Λακωνίας είτε της χώρας, αναπληρώνοντας κενά της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης. Αν αυτό ισχύει είναι πάλι άξιον ενημέρωσης.
Την στιγμή που οι πολίτες βλέπουν τα οχήματα της ΜΟΜΚΑ να πηγαίνουν και να έρχονται στους πεδινούς και απολύτους προσβάσιμους κάμπους της Σκάλας, ο Νομός Λακωνίας αλλά και οι Νομοί Αρκαδίας και Μεσσηνίας και Ηλείας έχουν τεράστιο, επείγον και ασύμμετρο πρόβλημα για τα συνήθη δεδομένα. Οι Εθνικοί Οδοί Σπάρτης - Καλαμάτας και Τρίπολης - Πύργου έχουν κλείσει από κατολισθήσεις και καθιζήσεις. Η Πελοπόννησος σε κάποιο βαθμό έχει «κοπεί» στα δύο δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες οδοί εξυπηρετούσαν μεγάλο μέρος της συγκοινωνίας των Νομών.
Δεν θα ήταν πιο σώφρον και πιο δίκαιο η ΜΟΜΚΑ να επιχειρεί εκεί, ή αν θέλετε και εκεί, όπου τα έργα απαιτούν μεγαλύτερη ισχύ και εξειδίκευση; Δεν πρέπει να γίνεται καλύτερα η ιεράρχηση των αναγκών; Αν η Πολιτεία κατόρθωνε να αποκαταστήσει την, επί μήνες κομμένη κυκλοφορία των εθνικών οδών, δεν θα ήταν έργο πρώτης γραμμής και σημασίας; Η επιλογή της Σκάλας και ενός έργου που δεν φαίνεται να έχει ανάγκη από την ισχύ της ΜΟΜΑ με ποια κριτήρια έγινε όταν την ίδια στιγμή 4 Νομοί έχουν πρόβλημα στο οποίο θα μπορούσε και θα έπρεπε να συμβάλει η ΜΟΜΚΑ;
Αν θέλουμε να ισχυριζόμαστε ότι η διοίκηση και η διαχείριση στο Επιτελικό Κράτος είναι ενιαία, συντονισμένη και εύστοχη τότε οφείλονται απαντήσεις αλλά και πολύ μεγαλύτερη προσοχή όταν οι δαπάνες αφορούν δημόσιο κεφάλαιο οικονομικό, υλικό και ανθρώπινο.
Μέχρι να υπάρξουν απαντήσεις ο Δήμος Ευρώτα μπορεί να θεωρεί μεγάλη τύχη το γεγονός ότι ενισχύεται τακτικά από τις δυνάμεις της ΜΟΜΚΑ.

Τι είναι η ΜΟΜΑ
Οι Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως (κοινώς γνωστή με το ακρωνύμιο ΜΟΜΑ) ήταν ελληνική στρατιωτική οργάνωση κατασκευαστικού χαρακτήρα η οποία ήταν ενεργή από το 1957 έως το 1992.
Οι ΜΟΜΑ ιδρύθηκαν το 1957 με τμήματα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο, στη Πάτρα, στη Λαμία, στη Λάρισα και στα Ιωάννινα. Οι ΜΟΜΑ δεν αποτελούνταν μόνο από μόνιμο και κληρωτό προσωπικό του τμήματος μηχανικών του Ελληνικού Στρατού, αλλά εκεί απασχολούνταν και πολιτικοί μηχανικοί, οδηγοί, εργάτες και άλλο προσωπικό με σύμβαση. Ο κύριος σκοπός της οργάνωσης ήταν η ανακατασκευή των υποδομών (γέφυρες, αεροδρόμια, δρόμοι κλπ.) της χώρας μετά τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η γερμανική κατοχή της Ελλάδας και ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος. Οι ΜΟΜΑ καταργήθηκαν το 1992, αλλά το 2015 ιδρύθηκε μια παρόμοια υπηρεσία, η Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ).