Λακωνία: Μειωμένη παραγωγή, αλλά καλές τιμές στα πορτοκάλια
Οι απώλειες στην παραγωγή δεν εμπόδισαν τους παραγωγούς της Λακωνίας να δουν ικανοποιητικές τιμές στα πορτοκάλια, με τα Βαλέντσια να διαμορφώνονται στα 0,35 ευρώ το κιλό.
ΛΑΚΩΝΙΑ. Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι παραγωγοί εσπεριδοειδών στη Λακωνία από την πορεία της φετινής καλλιεργητικής περιόδου, με την ποικιλία Βαλέντσια να διατηρεί θετικό πρόσημο παρά τη μειωμένη παραγωγή. Αντίστοιχα, θετική ήταν και η εικόνα που παρουσίασαν οι υπόλοιπες ποικιλίες πορτοκαλιών κατά τη διάρκεια της σεζόν.
Παρότι καταγράφηκαν απώλειες μέχρι και το τέλος της συγκομιδής, η χρονιά δεν εξελίχθηκε τελικά τόσο αρνητικά όσο αρχικά φοβούνταν οι παραγωγοί.
Ο παραγωγός και φυτωριούχος Χρήστος Αναγνωστάκος, κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς, δήλωσε στην «Ύπαιθρος Χώρα» ότι: «Αν ξεκινήσουμε από τις Ναβαλίνες, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ήταν μειωμένη η παραγωγή κατά 50%, ενώ οι τιμές κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, στα 0,40 έως 0,45 ευρώ το κιλό. Αντίθετα με τις Ναβαλίνες, τα Μέρλιν κινήθηκαν σε μειωμένα επίπεδα τιμών, αφού πουλήθηκαν με 0,30 ευρώ το κιλό. Υπενθυμίζω ότι τα Μέρλιν είναι η δεύτερη σε προτιμήσεις καλλιέργεια στη Λακωνία, ενώ τρίτη σε έκταση είναι οι Ναβαλίνες, με τα Βαλέντσια να είναι η κυρίαρχη ποικιλία».
Αναφερόμενος στη συνέχεια στις υπόλοιπες ποικιλίες, πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά τα πορτοκάλια της ποικιλίας Lane Late, οι τιμές παραγωγού κινήθηκαν από 0,50 έως 0,60 ευρώ το κιλό. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή της Ναβαλίνας, του Μέρλιν και του Lane Late. Έχουν μείνει τα Βαλέντσια. Οι τιμές στα Βαλέντσια ξεκίνησαν από 0,25 και τώρα έχουν σταθεροποιηθεί στα 0,35 ευρώ/κιλό, αλλά είναι χαμηλή έως μέτρια η ζήτηση. Πολλοί αποδίδουν το μειωμένο ενδιαφέρον στις εισαγωγές αιγυπτιακών πορτοκαλιών. Η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 50% και μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τη χρονιά ως μέτρια».
Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι το ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις παραμένει έντονο, καθώς καταγράφεται αυξημένη ζήτηση στα φυτώρια για καλλιέργειες πορτοκαλιάς.
Από την πλευρά του, ο παραγωγός Στέλιος Σαρρής περιέγραψε επίσης θετική εικόνα για την αγορά, δηλώνοντας στην «ΥΧ»: «Μέχρι τώρα όλα πάνε καλά. Αν συνυπολογίσουμε ότι, από τη μία μεριά έχουμε την είσοδο όλων των φρούτων εποχής και από την άλλη την είσοδο των αιγυπτιακών πορτοκαλιών, τότε μπορούμε να πούμε ότι όλα προχωράνε καλά».
Κλείνοντας και αναφερόμενος στις προοπτικές του κλάδου, τόνισε ότι: «Υπάρχει μεγάλη φροντίδα στα κτήματα και πέφτει πολύ χρήμα στα δένδρα».