Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά θαύματα της φύσης και βρίσκεται στη νότια Λακωνία, περίπου 18 χιλιόμετρα νότια της Νεάπολης και 8 από το νοτιότερο χωριό της ηπειρωτικής Ευρώπης, τον Αγιο Νικόλαο Βοιών. Πρόκειται για το Απολιθωμένο Δάσος της Αγίας Μαρίνας, το οποίο ανακαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '90 και έκτοτε αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες που φτάνουν στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει η Καλλιόπη Λιβανού, δημοσιογράφος, γραμματέας του Συνδέσμου Αγιονικολαϊτών «Ο Καβομαλιάς» και του Δικτύου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας, η οποία μιλάει στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και το Γ. Κιούση για τη μοναδικότητα του απολιθωμένου φοινικοδάσους:

- Μεγάλη η ιστορία του;

«Όπως απέδειξαν οι πολύχρονες έρευνες του κ. Ευάγγελου Βελιτζέλου, καθηγητή Παλαιοντολογίας - Παλαιοβοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πριν από δύο-τρία εκατομμύρια χρόνια, στην περιοχή του σημερινού Καβομαλιά, αλλά και σ' ολόκληρη την ακτογραμμή των Βατίκων, υπήρχε ένα τεράστιο φοινικόδασος, το οποίο ευνοούσε το υποτροπικό κλίμα που επικρατούσε εκείνη την εποχή στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο. Στο δάσος αυτό, οι φοίνικες και οι χουρμαδιές φύονταν δίπλα δίπλα με κωνοφόρα και πλατύφυλλα δέντρα. Ώσπου, μια βίαιη θαλάσσια επίκλιση έπληξε την παραλιακή ζώνη».

- Σκεπάστηκε από νερό;

«Ναι και οι κορμοί των δέντρων καλύφθηκαν από άμμο και ιζήματα του βυθού. Πάνω εκεί, ήρθαν κι "εγκαταστάθηκαν" μαλάκια, αχινοί, ροδοφύκη, σκώληκες και διάφορα φύκη. Κι αυτή είναι η εικόνα που αντικρίζουμε σήμερα: απολιθωμένους κορμούς δέντρων, φοινίκων κυρίως, "στολισμένους" με διάφορα όστρακα και θαλάσσιους οργανισμούς».

- Η μοναδικότητά του;

«Εγκειται στον τρόπο απολίθωσης των δέντρων. Δεν "πυριτιώθηκαν" από τις τέφρες κάποιου ηφαιστείου, όπως στη Λέσβο, στη Λήμνο, στον Εβρο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά "ασβεστοποιήθηκαν", μέσω της αντικατάστασης της φυτικής τους ύλης από ανθρακικό ασβέστιο. Πρόκειται για μοναδικό φαινόμενο, στον ελλαδικό χώρο τουλάχιστον».

- Αξίζει να δούμε;

«Στο καλαίσθητο και πλήρως εξοπλισμένο Ενημερωτικό Κέντρο (με δωρεάν είσοδο), στο οποίο, μέσα από τους ειδικούς πίνακες και το ενημερωτικό φυλλάδιο που έχει επιμεληθεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η επιστημονική ομάδα του κ. Ευάγγελου Βελιτζέλου, θα πάρει κάποιος πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη γεωλογική ιστορία του πλανήτη, θα δει το πώς δημιουργήθηκε το Απολιθωμένο Δάσος στην Αγία Μαρίνα, θα δει έναν σημερινό κορμό φοίνικα δίπλα στον απολιθωμένο "συγγενή του" των 3 εκατομμυρίων ετών, τους οργανισμούς της εποχής εκείνης, τους αχινούς, τα όστρακα, τα ροδοφύκη, τους σκώληκες».

- Πότε λειτουργεί;

«Το Ενημερωτικό Κέντρο, που εγκαινιάστηκε φέτος, θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τα τέλη Αυγούστου, καθημερινά, από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 8.00 το βράδυ, πλην Δευτέρας και Τρίτης».

- Τι σχεδιάζετε;

«Στόχος μας είναι όλες οι απολιθωματοφόρες θέσεις αυτού του "τεράστιου γεωλογικού μουσείου", που είναι τα Βάτικα, να ενοποιηθούν μέσω περιπατητικών διαδρομών και να υπάρξουν σε κάθε ένα σημείο ενημερωτικοί σταθμοί, ούτως ώστε να αναδειχθεί όλος ο γεωλογικός πλούτος του τόπου. Επίσης, πρέπει να δημιουργηθεί στην περιοχή των Βατίκων ένα Παλαιοντολογικό Μουσείο (Μεσογειακή Χλωρίδα - Φυτά των Ολυμπιακών - Μουσείο Ελιάς), ενώ σκοπός μας είναι το Ενημερωτικό Κέντρο του Απολιθωμένου Δάσους της Αγίας Μαρίνας να λειτουργήσει όλο το χρόνο. Κι αυτό προκειμένου να το επισκέπτονται με μεγαλύτερη ευχέρεια φοιτητές, ειδικοί μελετητές και επιστήμονες, αλλά και σχολεία, μιας και υπάρχει και ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα».