Στους Σπαρτιάτες και στους συμμετέχοντες στο Σπάρταθλον απευθύνθηκε ο Εθνικός μας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης με μήνυμα του στα πλαίσια της τελετής λήξης του 31ου Σπάρταθλον.
Αυτή και μόνον η «παρουσία» του αποτελεί τιμή για την πόλη της Σπάρτης διότι έτσι έρχεται να τονίσει και να συνυπογράψει την αξία του θεσμού του Σπάρταθλον. Συγχρόνως παρεμβαίνει καίρια στα πολιτικά και κοινωνικά πράγματα με μια δήλωση που προκάλεσε σοκ και δέος.

«Οι σημερινοί Έλληνες δεν ακολουθούν το παράδειγμα της Σπάρτης»

«Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω σε μια τόσο ξεχωριστή στιγμή, κατά την οποία αναπλάθεται η Ιστορική μας Μνήμη με πρωταγωνιστές τους 300 Σπαρτιάτες που θυσιάστηκαν για τα πιο μεγάλα ιδανικά του ανθρώπου: την Πατρίδα και την Ελευθερία.

Μπορεί τελικά να πέρασαν οι βάρβαροι, όμως η αυτοθυσία των ηρώων όχι μόνο νίκησε αλλά έγινε ένα αθάνατο ιστορικό δίδαγμα για κάθε πατριώτη, για κάθε ελεύθερο άνθρωπο.

Από τότε πέρασαν πολλοί αιώνες, όμως οι 300 του Λεωνίδα, οι 300 της Σπάρτης παραμένουν ζωντανοί. Οδηγοί των ανθρώπων όπου γης, που θέλουν να παραμείνουν άνθρωποι! Δηλαδή υπεύθυνοι και ακέραιοι πολίτες, πρόθυμοι να θυσιαστούν για τα μεγάλα ιδανικά, όπως μας δίδαξαν οι 300 Σπαρτιάτες.

Σήμερα το παράδειγμα αυτό είναι πιο επίκαιρο από ποτέ! Οι ορδές των νεοβαρβάρων ξαναχτυπούν με τη μεγαλύτερη και την πιο επικίνδυνη δύναμη από όσες γνώρισε ως τώρα η ανθρωπότητα. Απ’ τη μια μεριά οι έμποροι του μαύρου θανάτου που ξανάρθανε στη γειτονιά μας με τα θωρηκτά, τα αεροπλάνα και τους πυραύλους τους διψασμένοι για φρέσκια σάρκα αθώων για να επικυρώσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους και να γεμίσουν τα ταμεία τους με ματωμένα δολλάρια. Απ’ την άλλη οι νεοβάρβαροι Τραπεζίτες με την γραβάτα έχουν πιάσει με τις άυλες δαγκάνες τους τον Λαό μας και του πίνουν το αίμα, του ρουφούν την ψυχή και προσπαθούν να του σβήσουν τη μνήμη. Έχουν στόχο να μας εξαθλιώσουν, να γονατίσουμε, για να βάλουν στις τσέπες τους τον εθνικό μας πλούτο και τελικά να μας μεταβάλουν σε ραγιάδες.
Λυπάμαι που οι σημερινοί Έλληνες δεν ακολουθούν το παράδειγμα της Σπάρτης. Οι μανάδες δεν λένε στα παιδιά τους «Ή ταν ή επί τας». Πλήθυναν στη χώρα μας οι Εφιάλτες που ξεσκονίζουν τα παπούτσια της Τρόικα και βοηθούν τους βαρβάρους στο καταστροφικό τους έργο.

Ας γίνει λοιπόν η σημερινή σας εκδήλωση ένας τόπος ανάστασης της ιστορικής μας μνήμης.
Όσοι πιστεύουν στη διάρκεια και στην ενότητα του ελληνισμού. Όσοι γονατίζουν μπροστά στη θυσία των προγόνων μας. Όσοι αντιστέκονται στις σφαγές την ιμπεριαλιστών και στον βρώμικο πόλεμο της Ευρώπης των Τραπεζών, πρέπει να γνωρίζουν ότι τα σημερινά μας λάβαρα για να αντιμετωπίσουμε τους νεοβαρβάρους γράφουν τις λέξεις ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.

Σας χαιρετώ.»

Αυτή η δήλωση από έναν μεγάλο Έλληνα ήταν αρκετή για να εξωθήσει την ανυποψίαστη, μέχρι εκείνη τη στιγμή, Δημοτική Αρχή Σπάρτης, σε έξαλλη αναζήτηση του ηθικού αυτουργού της μετάδοσης της δήλωσης που αποτέλεσε (μάλλον) προσβολή για το πολιτικό προσωπικό που παραβρέθηκε στην τελετή λήξης του Σπάρταθλον.

Υπο την απειλή «καταργήσεων» και σε μια δίνη ενοχοποιήσεων και παραιτήσεων η Δημοτική Αρχή Σπάρτης αναδείχθηκε κατά πολύ κατώτερη της περίστασης και της τιμής που απέδωσε με την δήλωσή του στη Σπάρτη ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

Ο Δήμος Σπάρτης δεν στάθηκε ικανός να στηρίξει και να αναδείξει ακόμα περισσότερο τα μηνύματα που περιείχε η δήλωση – χαιρετισμός του Μίκη Θεοδωράκη.

Σημ. Το video με την δήλωση του Μ Θεοδωράκη έχει εξαφανιστεί από τα ΜΜΕ που υπηρετούν την Δημοτική Αρχή Σπάρτης.