ΜΑΝΗ. Σαφής και κατηγορηματικός ήταν ο δημοσιογράφος – εκδότης Γιώργος Δημακόγιαννης στην ανταπόκρισή του στο ραδιόφωνο Νότος 94.9 σχετικά με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην κορυφογραμμή Σαγγιά Μάνης και μάλιστα σε περιοχές Natura.

Ο γνωστός, για την μαχητικότητα του, δημοσιογράφος έθεσε όλους προ των ευθυνών τους αναφέροντας ότι η Μάνη κινδυνεύει με καταστροφή από την στιγμή που το Συμβούλιο της Επικρατείας δώσει το πράσινο φως στην εγκατάσταση αρχικα 48 και στη συνέχεια άλλων 200 ανεμογεννητριών. «Το λεγόμενο ανοικτό μουσείο της Μάνης θα καταστραφεί και η παρακμή, μιας ήδη δοκιμαζόμενης περιοχής, της Μάνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Περιγράφει μάλιστα την κατάσταση με τα εξής στοιχεία:

«Η συγκεκριμένη αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ αφορά δύο αιολικά πάρκα της εταιρείας ΑΝΕΜΟΣ ΜΑΝΗΣ Α.Ε. ένα της «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ Α.Ε.» και ένα της «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΓΓΙΑΣ Α.Ε.». Συνολικά τέσσερα «πάρκα» συνολικού αριθμού 48 ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου, συνολικής ονομαστικής ισχύος 104 MW.
Με τις αδειοδοτήσεις αυτές εγκρίνονται:

α. κατασκευή 35 χλμ. οδικού δικτύου σε παρθένο περιοχή, όλη σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας του Natura 2000, στο Νότιο Ταϋγετο (Σαγγιά)!
β. κατασκευή υπογείου δικτύου γραμμής υψηλής και μεσαίας τάσης μήκους 75 χλμ. (με ανάλογη εκσκαφή)!
γ. Ένα υποσταθμό ανύψωσης τάσης βορείως του Βαχού Ανατ. Μάνης (θέση Ισιώματα)!

Αν ανοίξει ο δρόμος -με θετική για τα αιολικά απόφαση του ΣτΕ- τότε 250 περίπου ανεμογεννήτριες / τέρατα θα «διακοσμήσουν» σύντομα τον γυμνό κι αγέρωχο Σαγγιά της Μάνης, από Αρεοπόλεως έως Ταινάρου…»

Στη συζήτηση μεταξύ Γιώργου Δημακόγιαννη Ηλία Μπόνου προέκυψαν ερωτηματικά σχετικά με τη θέση του Δήμου Ανατολικής Μάνης πάνω στο θέμα.

Από την στιγμή που 32 φορείς και 1500 πολίτες υπογράφουν την αντίθεσή τους στην λεγόμενη «προοπτική» βιομηχανοποίησης της ιστορικής Μάνης θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να διατυπωθεί η θέση της Δημοτικής Αρχής.

Ακούστε την ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του Γιώργου Δημακόγιαννη στην πρωινή ζώνη του Νότος 94.9