Συνεχίζοντας μια ωραία παράδοση, που ξεκινά από το 1985, οι Δάσκαλοι της Λακεδαίμονος τίμησαν τους Τρεις Ιεράρχες, τους προστάτες της ελληνικής Παιδείας και των Γραμμάτων, πραγματοποιώντας τον καθιερωμένο Αρχιερατικό Εσπερινό, στον Ιερό Ναό του Οσίου Νίκωνος, την Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου και ώρα 6:00 μ.μ..

Στον Εσπερινό, μετά αρτοκλασίας, χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ευστάθιος συνοδεία ιερέων και διακόνων. Λίγο πριν από το τέλος της εσπερινής ακολουθίας, μίλησε προς το ευάριθμο εκκλησίασμα η δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Μαγούλας κ. Γαρυφαλιά Γεωργακοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων εστιάστηκε στο ρόλο, που έπαιξαν στη χριστιανική ανατροφή και τη μόρφωσή τους, οι μητέρες των τριών Αγίων Πατέρων.

Ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας επαίνεσε ενθέρμως την κ. Γεωργακοπούλου, για την εμπνευσμένη ομιλία της και συνεχάρη την Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Λακεδαίμονος κ. Λία Σαρακίνη-Τσουρούνη, τα λοιπά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους Εκπαιδευτικούς της Λακεδαίμονος, γιατί σε δύσκολους καιρούς, όπως οι δικοί μας, εξακολουθούν να «φυλλάσσουν Θερμοπύλες». Με πικρία και απογοήτευση ο Σεβασμιώτατος σχολίασε την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας με την οποία, η εορτή των Τριών Ιεραρχών, από σχολική εορτή χαρακτηρίζεται σχολική αργία! Αυτό σημαίνει πως οι μαθητές μπορούν να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην συμμετάσχουν στον εκκλησιασμό του Σχολείου τους, ενώ ο κρατικός μηχανισμός, επωφελούμενος απ’ αυτήν την μετατροπή, δεν καλύπτει τα εισιτήρια των μετακινούμενων μαθητών, δημιουργώντας ένα επιπλέον πρόσκομμα στη συμμετοχή των παιδιών!

Στον Εσπερινό παρέστησαν ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος επικεφαλής ομάδας Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας, ο Στρατιωτικός Διοικητής του ΚΕΕΜ κ. Χρ. Μακρής με τη σύζυγό του, ο τέως Δήμαρχος Σπάρτης και Συνταξιούχος Δάσκαλος κ. Χρήστος Πατσιλίβας, ο Σχολικός Σύμβουλος 1ης Περιφέρειας Ν. Λακωνίας κ. Γιάννης Σαϊτάκης, ο Διευθυντής Π.Ε. Ν. Λακωνίας κ. Φώτης Πολίτης, ο τέως Προϊστάμενος και Συνταξιούχος Δάσκαλος κ. Γιώργος Παλούμπας, ο τέως Διευθυντής Π.Ε. Ν. Λακωνίας κ. Διαμαντής Βλάχος και άλλοι.

Στον Εσπερινό συμμετείχε, με δική του αρτοκλασία, το Εσπερινό Γυμνάσιο – Λύκειο Σπάρτης με τους Καθηγητές και τους μαθητές του.

Κείμενο: Γιάννης Μητράκος