Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, που εορτάζεται σήμερα Τετάρτη 18 Μαΐου, ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της ΝΔ, βουλευτής Λακωνίας, κ. Θανάσης Δαβάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ημέρα των Μουσείων συμβολίζει τη θέληση του σύγχρονου ανθρώπου να έρθει σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες, να ανιχνεύσει δοξασίες, τελετουργίες άλλων πολιτισμών και κοινωνιών, να καταστήσει προσιτό και οικείο το παρελθόν και να το εντάξει δημιουργικά στην καθημερινότητά του.

Η ποικιλία των εκδηλώσεων στα Μουσεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας καταδεικνύει το κέφι, τον ενθουσιασμό και την αγάπη των ανθρώπων του πολιτισμού για τη δουλειά τους και τη βούλησή τους να αρθούν από τη μιζέρια της καθημερινότητας και της οικονομικής κρίσης.

Παρά το ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Τ έχουν επιφυλάξει για τον ελληνικό πολιτισμό αλλά και τους απασχολούμενους στο χώρο του, την πολιτική της υποχρηματοδότησης των μουσείων (πχ Θεατρικό Μουσείο), της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Τ, τις κλειστές αίθουσες των μουσείων, τους εγκαταλελειμμένους και απροστάτευτους αρχαιολογικούς χώρους και αποθήκες, οι άνθρωποι του πολιτισμού αντιστέκονται και μεταφέρουν στις αίθουσες των μουσείων τη δημιουργικότητα τους, μετουσιώνοντας τη σε πρωτότυπα και ευρηματικά δρώμενα και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Στην ανυπαρξία οράματος, στην απουσία μίας συνεπούς πολιτιστικής πολιτικής απαντούν με το άνοιγμα των μουσείων στην κοινωνία και την παρουσίαση, με εύληπτο και κατανοητό για τον κάθε πολίτη τρόπο, των συλλογών τους, των εκθεμάτων τους και εν τέλει της σκληρής δουλειάς τους.

Μέσα στη συνολική απαξίωση και αμφισβήτηση της πολιτικής και των πολιτικών, διαβεβαιώνουμε την ελληνική κοινωνία ότι προετοιμάζουμε μία διαφορετική – εναλλακτική μουσειακή πολιτική, έτσι ώστε η επίσκεψη στο Μουσείο να καταστεί μέρος της καθημερινότητάς μας. Όσο για τους εργαζόμενους του ΥΠ.ΠΟ.Τ να τους εκφράσουμε τις ειλικρινείς ευχαριστίες και να τους πούμε να συνεχίσουν δημιουργικά, θα σταθούμε αρωγοί τους, θα τους παρακολουθούμε πάντα με ανοικτό μυαλό απέναντι στο νεωτερικό και το διαφορετικό, ενώ θα αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες και τους αγώνες τους.

Για την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Τ η οποία κλείνει τα αυτιά της στην καλοπροαίρετη κριτική, περιφρονεί τις εναλλακτικές μας προτάσεις, απαξιεί να ενσκήψει στα προβλήματα του Πολιτισμού, ευχόμαστε, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας των Μουσείων, να αλλάξει σύντομα ρότα και κατεύθυνση.

Προέρχομαι από μια περιοχή που ακόμα περιμένει το δικό της σύγχρονο Μουσείο, ένα Μουσείο αντάξιο της προσφοράς αλλά και του μεγαλείου της, ένα χώρο πολιτισμού ανοιχτό στην κοινωνία της Λακωνίας, αλλά και στον καθένα που γνωρίζει και αγαπά την ιστορία της.

Εύχομαι όσο το δυνατόν πιο σύντομα η «Ημέρα των Μουσείων» να εορτασθεί όπως της πρέπει και στη Σπάρτη, προοπτική για την οποία πρέπει όλοι να δουλέψουμε συλλογικά και συντονισμένα».