“H «Ελπίδα» είναι η μόνη που μπορεί να οδηγήσει την τοπική κοινωνία στην πρόοδο και στην ευημερία”

-Εμφανιστήκατε στα κοινά της Σπάρτης κάπως παράδοξα. Δεν ακολουθήσατε τη συνήθη πορεία ενός αυτοδιοικητικού, αλλά μας συστηθήκατε μόλις τους τελευταίους μήνες και μάλιστα ως υποψήφιος δήμαρχος. Είχατε πάντα όνειρο να γίνετε δήμαρχος Σπάρτης; Τί ήταν αυτό που σας ώθησε στην απόφαση σας;

-Ξαφνικά και αιφνιδιαστικά ναι, παράδοξα όχι. Ήρθα στηΣπάρτη τον Ιανουάριο, ύστερα από πολυετείς επαγγελματικές μου υποχρεώσεις στη Μέση Ανατολή, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκα εδώ, αισθάνθηκα ότι ο δήμος Σπάρτης έχει μια βαθιά ανάγκη να προχωρήσει μπροστά, να ξεφύγει από τις δυνάμεις που τον κρατάνε στάσιμο και ακίνητο, εσωστρεφή και, δυστυχώς, ταπεινωμένο. Η επόμενη πενταετία είναι πιο κρίσιμη όσο ποτέ. Εάν συντηρηθεί η παρούσα κατάσταση, τότε η παρακμή είναι αναπόφευκτη. Δεν διαπιστώθηκε ποτέ, στην νεότερη ιστορία της πόλης, τόσο μεγάλος βαθμός υστέρησης και ανικανότητας από πλευράς δημοτικής αρχής της οποίας ηγείται ο Δήμαρχος Αργειτάκος. Δεν υπήρξε ποτέ το φαινόμενο να μην γνωρίζουν οι πολίτες τι συμβαίνει στην πόλη τους αλλά και τι αποφασίζεται για τη ζωή τους. Όσο για το αν είχα όνειρο να γίνω δήμαρχος Σπάρτης, δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος άνθρωπος σε ολόκληρο τον κόσμο που να μην ονειρευόταν, εφόσον του δινόταν η ευκαιρία, να είναι δήμαρχος σε μια από τις γνωστότερες και ιστορικότερες πόλεις ολόκληρης της γης.

-Η ΕΛΠΙΔΑ-Κίνημα πολιτών στο οποίο ηγείσθε, πως εμφανίσθηκε;

-Η ΕΛΠΙΔΑ-Κίνημα Πολιτών είναι δημιούργημα υγιώς σκεπτόμενων, δραστήριων και ικανών πολιτών του Δήμου Σπάρτης που δεν ανέχονται άλλο τα ίδια πρόσωπα, τη στασιμότητα, το ψέμα, την υποκρισία μα πάνω από όλα την ανυπαρξία της δημοτικής αρχής τόσο σε επίπεδο διαχείρισης της καθημερινότητας όσο και ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας. Η ΕΛΠΙΔΑ-Κίνημα Πολιτών εμφανίσθηκε, ξαφνικά, αλλά την κατάλληλη στιγμή, ως αντανακλαστικό της κοινωνίας, ως μια λογική κοινωνικής αυτορρύθμισης ενάντια στον αρνητισμό, στην έλλειψη προσδοκίας, στην προσπάθεια εκφοβισμού, στη διάχυτη μιζέρια, μα πάνω από όλα για να πρωταγωνιστήσει στο ξήλωμα της ακίνητης μάσκας που φορούν οι άνθρωποι της σημερινής δημοτικής αρχής αλλά και της αντιπολίτευσης, που μάλιστα, σήμερα έγινε ένα, προσπαθώντας να παντρέψει το παρωχημένο με το άτολμο.

-Η Σπάρτη μπορεί να διεκδικήσει το ρόλο της πρωταγωνίστριας; Μπορεί να βρεθεί στο προσκήνιο και σε ποιους τομείς;

-Οι σημαντικότεροι τομείς είναι ο Τουρισμός, ο Πολιτισμός και τα Αγροτικά προϊόντα. Το όραμα και η αποστολή μας είναι αυτά που μας δείχνουν προς τα πού θέλουμε να πάμε και με ποιον τρόπο θα φτάσουμε εκεί. Το όραμά μας είναι απόλυτα κατανοητό και εφικτό και αφορά «την αναμόρφωση του Δήμου Σπάρτης σε έναν παγκόσμιο τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό βασισμένο στον ιστορικό, πολιτιστικό και παραγωγικό πλούτο που διαθέτει με έμφαση στην παροχή άριστου επιπέδου ποιότητας ζωής για τους πολίτες και τους επισκέπτες της.» Αυτό το τόσο σημαντικό όραμα είναι ό,τι μας ενώνει και μας κινητοποιεί.
Επιπλέον η αποστολή μας, δηλαδή η μελλοντική μας κατεύθυνση η οποία λειτουργεί ως οδηγός για το τι είμαστε και τι θέλουμε να γίνει, είναι ξεκάθαρη, υλοποιήσιμη και αφορά «την ανάδειξη του ονόματος ¨ΣΠΑΡΤΗ¨ ως σύμβολο ισχυρής ταυτότητας καθώς και η κατοχύρωσή του ως εμπορικό σήμα (brand name), τη στροφή προς την εξωστρέφεια, την αξιοποίηση των υφιστάμενων ή των νέων ιστορικών-πολιτιστικών-παραγωγικών δεδομένων και υποδομών, την επίτευξη οικονομικής ευρωστίας της τοπικής κοινωνίας καθώς και τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών και επισκεπτών.

-Ο Καλλικράτης, ήταν αίτημα της αυτοδιοίκησης. Συνοδεύτηκε όμως από προβλήματα. Ποια είναι η δική σας θέση;

-Σε πολύ μεγάλο βαθμό ο «Καλλικράτης» απέτυχε. Και απέτυχε για 4 κύριους λόγους: Πρώτον γιατί εφαρμόστηκε από ανθρώπους που δεν είναι ικανοί να διαχειριστούν το τεράστιο μέγεθος που επέφερε η συνένωση των δήμων. Από ανθρώπους χωρίς σχετικές γνώσεις, εμπειρίες και εξειδικεύσεις σε μεγάλα οργανωτικά σχήματα. Από ανθρώπους που νομίζουν ότι ξέρουν... Δεύτερον γιατί αυτοί οι διοικητικά και διαχειριστικά ανίκανοι άνθρωποι που, κατά κανόνα είναι παλαιάς κοπής και βαθιάς κομματικής προέλευσης, προσπάθησαν να διοικήσουν τους δήμους με λογική διαχείρισης «περιπτέρου» ενώ, δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν πως πλέον, διαχειρίζονταν ένα μεγάλο «σουπερ μαρκετ» με περίπλοκες απαιτήσεις. Τρίτον γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν μελέτησαν ποτέ τη δομική λογική του «Καλλικράτη» γιατί το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η διατήρησή τους στην καρέκλα της εξουσίας και όχι η παραγωγή έργου, η επίτευξη αποτελεσμάτων και η επίλυση προβλημάτων. Τέταρτον γιατί ο Καλλικράτης σχεδιάστηκε από ανθρώπους με έντονη κομματική προϋπηρεσία χωρίς καμία τεχνοκρατική κοινωνική και αν θέλετε και δημοκρατική ευαισθησία, με αποτέλεσμα να μην είναι ευέλικτοι σε επίπεδο εσωτερικών μηχανισμών διαχείρισης και συντονισμού όσο και σε επίπεδο συγκρότησης ικανής αιρετής ομάδας ανθρώπων που θα τον υλοποιήσουν. Όλοι και όλα, κατ’ αυτούς, πρέπει να προέρχονται απόκομματικούς μηχανισμούς.

-Στην περίπτωση του Δήμου Σπάρτης εκτιμάτε ότι αυτά υπήρξαν, ξεπεράστηκαν, αμβλύνθηκαν ή απλά κουκουλώθηκαν;

-Στην περίπτωση του δήμου Σπάρτης τα πράγματα είναι κωμικοτραγικά. Οι πολίτες του δήμου στις τελευταίες δημοτικές εκλογές του 2010 ψήφισαν και εξέλεξαν το σημερινό δήμαρχο Αργειτάκο, για να τους «απογειώσει» την πόλη σε παγκόσμιο επίπεδο. Για να τους κάνει υπερήφανους, να καταφέρει με τις δράσεις, τις αποφάσεις και τον τρόπο διοίκησης να είναι μπροστά από τις εξελίξεις, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να αναδείξει τον πολιτισμό και γενικά να κάνει τον δημότη της Σπάρτης υπερήφανο όχι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις, να τον κάνει ευτυχισμένο που ζει σε ένα τέτοιο τόπο. Τελικά, δεν έκανε τίποτα από τα παραπάνω. Απολύτως τίποτα! Θα έλεγα το αντίθετο. Και αυτό οφείλεται στους τέσσερις λόγους που σας προανέφερα και χαρακτηρίζουν τη δημοτική αρχή του δήμου Σπάρτης.

-Πως αξιολογείτε το σημερινό δήμαρχο;

-Το Σταύρο Αργειτάκο τον σέβομαι ως επαγγελματία και ως άνθρωπο. Ως δήμαρχο όμως, από τη στιγμή που ψηφίστηκε για ένα συγκεκριμένο σκοπό, έχω κάθε δικαίωμα να τον αξιολογήσω. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, ο δήμαρχος Αργειτάκος, δεν κατάφερε να κάνει τίποτα ουσιαστικό. Με άριστα το 10 θα τον αξιολογούσα με 2. Είναι σπάνιο φαινόμενο, ίσως πανελλήνια πρωτοτυπία, ενώ έχει το τιμόνι (αυτού) του δήμου για 3,5 χρόνια να μην έχει καταφέρει να κάνει τίποτα. Να νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε μια πόλη που πάγωσε ο χρόνος. Μόνη εξαίρεση κινητικότητας είναι τα πεζοδρόμια της Λεωνίδου, που έχουν καταταλαιπωρήσει τον κόσμο και όπως παραδέχτηκε δημόσια ο δήμαρχος Αργειτάκος, το προεκλογικό αυτό έργο δεν θα προλάβει να παραδοθεί πριν τις εκλογές (ευτυχώς γι’ αυτόν). Σε ότι αφορά το έργο της ΔΕΥΑΣ αποτελεί αυτονόητο έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εγκρίνεται από την Περιφέρεια…

-Σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι παρουσιάζει το μεγαλύτερο έλλειμμα ο σημερινός δήμαρχος Σπάρτης;

-Ένας δήμαρχος που προέρχεται από κομματικούς σωλήνες, που μεγάλωσε και ανδρώθηκε μέσα σε κομματικές οργανώσεις και σε μηχανισμούς δεν μπορεί να κάνει ιδιαίτερα πράγματα, θα είναι στην καλύτερη περίπτωση μετριότατος. Όταν κινείσαι μέσα σε τέτοιες λογικές δεν μπορείς ή δεν σε αφήνουν να αναπτύξεις το δυναμικό σου, δεν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, δεν γνωρίζεις ποιος είσαι και τι μπορείς να κάνεις, που μπορείς να φτάσεις με τις δικές σου δυνάμεις. Και αυτό γιατί κινείσαι μονίμως με μια πατερίτσα που λέγεται «κόμμα» (οποιοδήποτε) και δεν σε αφήνει να είσαι ο εαυτός σου, δε μπορείς να αποφασίζεις εσύ αλλά το κόμμα. Δε μπορείς να πεις ποτέ όχι στο «κόμμα», ακόμα και αν το θες πολύ, γιατί το «κόμμα» θα σε απειλήσει με αποβολή. Γίνεσαι τελικά, εξαρτημένος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δε μπορείς να είσαι προσανατολισμένος στην παραγωγή έργου, στην επίτευξη αποτελεσμάτων και στη λύση προβλημάτων αλλά αντίθετα, στη διαιώνισή τους, στη δημιουργία πελατειακού συστήματος το οποίο «σκυλοποιεί» τον πολίτη, κάτι που γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και βασικό συστατικό της επανεκλογής σου. Τίποτα άλλο δεν μετρά για αυτούς τους ανθρώπους παρά μόνο ένα: πως θα εκλεγούν ξανά και ξανά. Είναι τυχαίο πιστεύετε πως βρίσκονται στις ίδιες θέσεις τόσα χρόνια; Είναι να απορεί κανείς, δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν από το να «υπηρετούν» δεκάδες χρόνια τον πολίτη; Μήπως θεωρούν πως είναι τόσο ικανοί που τυχόν απόσυρσή τους θα μας έκανε να τους αναπολήσουμε; Σκεφτείτε το σας παρακαλώ αυτό λίγο. Ο Σταύρος Αργειτάκος είναι ένας άνθρωπος που ανδρώθηκε σε ένα τέτοιο «κόμμα», ένας άνθρωπος που έχει περίπου 30 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση και που στις τελευταίες εκλογές συνεργάστηκε τον μεγάλο αντίπαλο του κόμματός του, το άλλο κόμμα, ευχαριστώντας το μάλιστα για την εκλογή του. Λυσσαλέα δηλαδή, προσπάθεια επανεκλογής με κάθε τρόπο.

-Πως αξιολογείτε το έργο της δημοτικής αρχής στο σύνολό της;

-Επικεφαλής της δημοτικής αρχής είναι ο δήμαρχος Αργειτάκος. Αυτός ευθύνεται για όλα γιατί αυτός αποφασίζει για όλα. Εκτός αν δεν αποφασίζει αυτός. Ως προς το έργο, στο δήμο Σπάρτης, δε βλέπουμε να έχει αλλάξει τίποτα. Πουθενά. Είναι λυπηρό να είσαι δήμαρχος Σπάρτης και να καμαρώνεις ότι είσαι καλός επειδή φτιάχνεις δυο πεζοδρόμια. Δυστυχώς ο πήχης είναι πάρα πολύ χαμηλά. Δεν το αξίζουμε αυτό. Δεν είμαι υπερήφανος που ο δήμαρχος της Σπάρτης διασύρει την πόλη διεθνώς αφήνοντας τους αρχαιολογικούς χώρους να ρημάζουν. Να μην έχει το μουσείο μια τουαλέτα για τους επισκέπτες, να φοβάσαι πως θα σε φάνε τα φίδια αν πλησιάζεις στα αρχαία μνημεία, να χρειάζεσαι όχημα εκτός δρόμου για να επισκεφθείς τα Μενελάϊα, να φοβάσαι μην σε φάνε τα νερόφιδα αν τολμήσεις να πας στα αρχαία της Πελλάνας, να αντικρίζεις κλειστές σκουριασμένες πόρτες ή χορτάρια ύψους 2 μέτρων όταν επιχειρήσεις να επισκεφθείς τους αρχαίους τόπους, όταν στην καστροπολιτεία του Μυστρά δεν υπάρχει ούτε μια καντίνα να πιείς ένα χυμό ή νερό ή τουαλέτα σε κάθε είσοδο, όταν μπροστά στο κενοτάφιο του Λεωνίδα είναι αραδιασμένοι κάδοι σκουπιδιών, όταν δεν κατάφερες τόσο καιρό να φτιάξεις ένα σοβαρό τουριστικό οδηγό, να κάνεις μια οργανωμένη τουριστική προώθηση; Η απόλυτη ντροπή. Αλλά τι μπορεί να περιμένεις από έναν δήμαρχο που έχει στελεχώσει την υπηρεσία τουρισμού του δήμου με μόνο ένα άτομο; Η απάντηση είναι ότι δεν μπορείς να ελπίζεις σε τίποτα από ανθρώπους με τέτοιες αντιλήψεις. Που θάβουν ότι πιο δυνατό έχει αυτός ο δήμος. Γιατί όμως; Ας μας πει ο δήμαρχος Αργειτάκος αν μπορεί ή μάλλον ας δικαιολογήσει το πρόσφατο φωτογραφικό υλικό που έχω στα χέρια μου και δείχνει όλα αυτά που σας λέω. Οφείλω να σας πως αυτές οι παραλείψεις είναι «εγκληματικές» για την τοπική οικονομία. Την ισοπεδώνουν, γιατί ενώ ο τόπος μπορεί υπάρχει κάποιος που δε θέλει. Πιστεύω ακράδαντα πως αυτή η εσωστρέφεια που καλλιέργησε ο δήμαρχος Αργειτάκος στον τόπο τα τελευταία 3 χρόνια, τον τσάκισαν, τον πήγαν πίσω. Δείτε γύρω σας τι συμβαίνει. Επιχειρήσεις κλείνουν, η ανεργία φουντώνει, ο εμπορικός κλάδος παρακμάζει. Παρατηρήστε γύρω σας τα κλειστά καταστήματα που μαστίζουν την πόλη. Η γεωργική παραγωγή μειώνεται και τα κόστη αυξάνονται, οι αγρότες αλλά και οι κτηνοτρόφοι ασφυκτιούν. Που θα πάει αυτή η κατάσταση; Που είναι ο δήμος Σπάρτης να σταθεί δίπλα; Να κάνει κινήσεις, να ενεργοποιήσει καταστάσεις; Όπως κάνουν άλλοι Δήμοι ανα την Ελλάδα. Ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει τώρα. Και για να σταματήσει, θα πρέπει ο δήμαρχος Αργειτάκος, για το καλό του τόπου και των παιδιών μας, να μην ψηφιστεί στις ερχόμενες εκλογές. Γιατί ως δήμαρχος είναι απόλυτα αναποτελεσματικός. Το όπλο του πολίτη στην δημοκρατία είναι η ψήφος του. Οφείλει λοιπόν να κάνει τη σωστή κίνηση δίνοντας στη ζωή του αισιοδοξία για το καλύτερο, πίστη στο νέο και στο καινούργιο και ελπίδα για δει το φως.

-Πιστεύετε πως η σημερινή δημοτική αρχή δεν θέλει το καλό του δήμου Σπάρτης;

-Υπάρχει κάτι αντιφατικό στη σημερινή δημοτική αρχή. Κοιτάζοντας και παρατηρώντας τους προσεκτικά στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου, βλέπεις ανθρώπους που έχουν εκλεγεί συνεχώς επί 3, 4, 5, 6 ακόμα και 7 τετραετίες! Μιλάμε δηλαδή για ανθρώπους που γέρασαν μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, ανδρώθηκαν επαγγελματικά ενώ ήταν μέσα σε αυτό αλλά για κάποιο ανεξήγητο λόγο θέλουν ακόμα να υπηρετήσουν τον πολίτη. Μάλιστα το θέλουν με λύσσα και μανία! Και όταν τους ρωτάς πότε θα αποσυρθούν για να έρθει νέο αίμα νέες ιδέες, τότε σου απαντάνε αφοπλιστικά: «αφού με ψηφίζουν γιατί να μην ξαναπολιτευτώ»; Το φαντάζεστε αυτό; Όντας μέσα στο συμβούλιο 12, 16, 20 και κάποιοι 30 χρόνια συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως μπορούν να προσφέρουν. Όπως καταλαβαίνετε, η αντίφαση είναι μεγάλη. Και δυστυχώς μόνο ένας που είχε το γνώθι σ’αυτόν, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, δήλωσε πως θα αποσυρθεί, ύστερα από 20 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο δήμο. Τουλάχιστον αυτός το έκανε για να διασωθεί, γνωρίζοντας ότι έρχεται η στιγμή πότε τα φώτα σβήνουν και πως η αυλαία πέφτει και δεν ξανασηκώνεται. Δήλωσε μάλιστα, εύστοχα και ειλικρινώς, πως αισθάνεται σα στυμμένη λεμονόκουπα. Ξέρετε, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι χομπι, ούτε είναι για κάποιους που δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν ή για όσους μπορεί να αρέσκονται στην εξουσία. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι μια μάχη διαρκής, μάχη ιδεών, γνώσεων, πρακτικών. Και στις μάχες πάνε οι νέοι, αυτοί που έχουν ορμή, πάθος, αντοχή, δύναμη. Οι παλαιότεροι είναι εξαιρετικά χρήσιμοι για τη σοφία τους. Δεν είναι όμως για την πρώτη γραμμή της μάχης. Κάποια πράγματα στη ζωή, κατευθύνονται από συμπαντική νομοτέλεια, όπως αυτή που ακολουθούσαν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες.

-Είναι εποχή όπου όλοι οι υποψήφιοι -τουλάχιστον επίσημα- θέλουν να αποφεύγουν χρίσματα και κομματικές στηρίξεις και δηλώνουν ανεξάρτητοι. Πόσο ειλικρινές είναι αυτό; Η ανεξαρτησία της δικής σας παράταξης είναι σχήμα λόγου ή έχει περιεχόμενο;

-Η ΕΛΠΙΔΑ-Κίνημα Πολιτών σέβεται την ιδεολογία του κάθε μέλους της αλλά την προσπερνά. Δεν αφορά αντικείμενο συζήτησης, συναλλαγής ή κατεύθυνσης. Στην ΕΛΠΙΔΑ μας ενώνει ένα και μόνο πράγμα: το όραμά και η αποστολή μας. Τίποτα άλλο.

-Γιατί να ψηφίσει κάποιος την ΕΛΠΙΔΑ-Κίνημα πολιτών;

-Η ΕΛΠΙΔΑ αποτελείται από ανθρώπους όλων των επαγγελματικών τάξεων, από ανθρώπους που έχουν ζυμωθεί στην κοινωνία, που έχουν πετύχει, από ανθρώπους βραβευμένους στην εργασία τους, από ανθρώπους που έχουν εργασθεί πολύ και σκληρά. Η ΕΛΠΙΔΑ-Κίνημα πολιτών διεκδικεί το δήμο Σπάρτης στα ίσια, χωρίς φοβίες και αναστολές με στόχο την πρώτη θέση. Η ΕΛΠΙΔΑ διεκδικεί το δήμο Σπάρτης γιατί έχει το κατάλληλο δυναμικό, γιατί οι άνθρωποί της προέρχονται από την κοινωνία και όχι από κομματικούς ή άλλους σωλήνες, γιατί έχουμε απλές, αυτονόητες και φρέσκιες ιδέες. Γιατί η ΕΛΠΙΔΑ μπορεί να κάνει έργο και να πετύχει αποτελέσματα, γιατί τολμάει να κοιτάζει τον δημότη στα μάτια, γιατί δε λέει ψέματα, γιατί η ΕΛΠΙΔΑ είναι η μόνη που μπορεί να οδηγήσει την τοπική κοινωνία στην πρόοδο και στην ευημερία. Ας μην ξεχνάμε: Όσο υπάρχει ζωή υπάρχει και ελπίδα.
[Θα παρακαλούσα, τις επόμενες ημέρες, να μας παραχωρήσετε χώρο ώστε να παρουσιάσουμε τις προτάσεις της «Ελπίδας» που εν τω μεταξύ κάποιος μπορεί να τις δει στο elpidasparti.gr]

-Μια τελευταία περισσότερο διευκρινιστική ερώτηση. Τι απαντάτε σε εκείνουςπου προεξοφλούν πως όπως εμφανιστήκατε ξαφνικά, έτσι και θα αποχωρήσετε από τα δημοτικά πράγματα της Σπάρτης μετά τις εκλογές του Μαΐου;

-Τους ενημερώνω, πως θα τους περιμένουμε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο για να κάνουμε όλοι μαζί την πόλη που αγαπάμε καλύτερη και τους δημότες της υπερήφανους ξανά.